"Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk" – jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében kedden, Budapesten.

Áder: joggal lehetünk büszkék arra, amit 1989-ben elértünk

Áder János köztársasági elnök és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen, ahol felvonták Magyarország lobogóját 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János leszögezte: a magyarok sok álmából – demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság – valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el.

1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz.

Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket – mondta az államfő.

Olyan otthon, ahol félelem nélkül lehet élni, szabadon tanulni, becsülettel dolgozni, tisztességgel, hittel gyermeket nevelni – tette hozzá.

A köztársasági elnök leszögezte: a katonákon is múlik, "hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották: hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen".

Közölte:

az ünnepnapok arra is intenek minket, "ne felejtsük, milyen sok közös erőfeszítésünk van mindabban, ami ma már természetes számunkra, hogy szabadságban élünk".

A néhai német kancellár, Helmut Kohl szavait idézve kijelentette: a magyarokat "mély szabadságvágyuk" teszi értékessé Európa számára.

"Magyarországnak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van Magyarországra" – idézte Helmut Kohlt az államfő, hozzátéve: "ez ma sincs másként".

Magyarságunk és európaiságunk több mint ezer esztendeje összetartozik – jelentette ki Áder János.

Az államfő azt mondta: harminc év után emlékezni kell március 15. első, félelem nélküli megünneplésére, az '56-os forradalmárok újratemetésére, a keletnémet menekültekre, a Magyar Távirati Iroda tudósítására, amelyben először nevezhette ismét Szent István ünnepének augusztus 20-át.

1989-ben "olyan országot teremtettünk, amelyet mindenestül a magunkénak mondhatunk", jogrendjét, intézményeit, írott és íratlan szabályait, hagyományait – jelentette ki a köztársasági elnök.

"1989 megtanította nekünk, hogy a szabadság nem ölünkbe pottyanó ajándék, hanem a közös munka gyümölcse" – fogalmazott.

Áder János szerint harminc év után joggal lehetünk büszkék "az aprólékos, kitartó munkára, ahogy tégláról, téglára bontottuk le a hazugság birodalmát, hogy helyén polgári demokráciát építsünk".

A honvédtisztjelöltekhez szólva az államfő azt mondta: a legtöbben 1989 után születtek azok közül, akik most ünnepélyesen esküt tesznek, tehát "fiatalabbak a visszaszerzett magyar szabadságnál".

Büszkén viselhetik azt a magyar címert, amely a "Szent Koronával hirdeti, hogy a mi történelmünk egy bátor királlyal kezdődött" – közölte.

Katonai esküjük arról szól, hogy a hazát az életük árán is megvédik – tette hozzá az elnök, kiemelve, hogy az élet árán is vállalt hűség a ragaszkodás végső bizonyítéka.

Áder János felidézte, hogy a tisztjelöltek elődei közül sokan vállalták Vörösmarty Szózatának parancsát az elmúlt századok során: "Itt élned, halnod kell".

Hozzátette, hogy a Szózatban a "jobb kor" bizodalma is ott van. Azé a koré, amikor már nem kell meghalni a szabadságért, de élni és dolgozni annál inkább kell érte – jelentette ki az államfő, kiemelve: "ezért a jobb korért küzdöttünk 1989-ben, ennek feltételeit teremtettük meg az elmúlt harminc esztendőben".

"Ennek a megőrzését kérjük most önöktől" – szólt a honvédtisztjelöltekhez az államfő, hozzátéve: a "jobb kor", a szabadság kora, közös életünk biztonsága az ő munkájától is függ.

Áder János hangsúlyozta: "hála első királyunknak és az őt követőknek, hála mindazoknak a magyaroknak, akik szabadságot és biztonságot teremtettek ebben a hazában".

Az államfő Deák Ferenc szavaival zárva beszédét úgy fogalmazott: "csak a szabadság képes tiszta és állandó boldogságot nyújtani", (...) "a szabadság másokkal is megosztva nem fogy, hanem erősödik, s annál bizonyosabban áll, minél többen lehetnek részesei".

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
aderjanos, nektek nem sok kozotok volt az 1989-es felszabadulasunkhoz az orosz es magyar seggnyalok terrorja alol. Ha a ruszkik nem rokkanak bele a hideghaboruba, akkor meg minding itt lennenek, nyakunkon a communista vezetokkel, olyanokkal mint te vagy O1G.
Azt viszont kifejezetten szegyeneln i kellene, amit 2010-tol muveltek a nai napig. Felszamoltatok a demokraciat es a jogallamot. Kiepitettek az allamilag tamogatott korrupciot. Maffia allamot hoztatok letre.
Persze tudom en hogy a birkaknak beszelsz, de azert ne feledd, vam meg par millio ertelmes ember az orszagban akik atlatnak rajtatok. A buntetes pedig nem fog elmaradni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Vakondok keresőjános TE MIT TETTÉL GONDOLOM PONT SEMMIT !!!
solidedge
89 mozgatórúgója nem a demokrácia volt, hanem rájöttek hogy szét lehet lopni a nemzeti vagyont.
Mary
Elèg szègyen, hogy az Eu sereghajtója vagyunk, annak ellenère, hogy Magyarorszàgon volt leghamarabb a rendszer vàltàs
Elcseszte az elejèn màr az Antal kormàny is, eladtàk az orszàgot
A mostani rendszer talàn a legrosszabb, újra nyitunk az oroszok felé, làsd Paks
A legrosszabb ami lehet, az embereket sikerült egymás ellen úszítani
Az Euban a 2.legkorruptabb orszàg vagyunk, mészàros és társaik szinte az egèsz orszàgot kisajàtítjàk
Eladott Ország
@Mary: Az a másik szomorú tény, hogy Ádernek ezt van pofája kijelenteni, hogy minél tovább maradjanak hatalomban. Hányinger ez a szarjankó!
kokopelli
@Mary: @Eladott Ország: ...de ez kell a "magyarnak"! Nem toom ki írta,de kb.: "A magyarok hátán lehet ekével
szántani,ha az ekevas piros-fehér-zöld színű!" ...a Jani kezében van ma a festékes-doboz?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.