A béke és a biztonság megőrzésére Magyarországnak erős honvédségre van szüksége – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, kedden Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Benkő: a béke megőrzésére erős honvédségre van szükség

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen tartott tisztavatáson 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Benkő Tibor felidézte, a történelem folyamán megtapasztalhattuk, hogy a béke és a biztonság rendkívül törékeny dolog. Azt, valamint a több mint ezer éves államiság értékeit mindig óvni és védeni kell.

Hozzátette: ehhez jól felszerelt, korszerű, a 21. század kihívásait kezelni képes technikai eszközök és jól kiképzett katonák kellenek.

Azt mondta: a kormány azért indította el a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, hogy ezen feladatoknak maradéktalanul meg tudjon felelni.

A sikerhez mindenki támogatására szükség van, "csak közösen tudunk célt érni"

- fogalmazott.

A miniszter kiemelte: a katonáktól azt várja, hogy emeljék magasra Magyarország lobogóját, hogy minél többen, akik felelősséget éreznek Magyarországért és a magyar emberekért, felsorakozhassanak alatta.

A miniszter az esküt tevő honvédtisztjelöltektől azt kérte, legyenek büszkék arra, hogy a honvéd nevet viselhetik, legyenek mindig méltók a szolgálatra, mutassanak példát a haza iránti hűségből, szeretetből és bajtársiasságból. Ha pedig a helyzet azt kívánja, kövessék elődeik példáját, és küzdjenek Magyarország, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért.

A katonák vállalják, Magyarország értékeit, érdekeit, hazájukat, szeretteiket, ha a helyzet azt kívánja életük feláldozásával is megvédik

- fejtette ki a miniszter, kiemelve:

egyedülálló eskü ez, ahol az ember a legdrágább dolgot, életét ajánlja a nemzet szolgálatába.

Mutassanak példát a beosztott katonák előtt is, álljanak a küldetések élén, legyenek, akarjanak példaképek lenni – mondta a miniszter.

Benkő Tibor kiemelte: a katonák életre szóló esküt tesznek. Azt kérte, az esküben elhangzó magasztos gondolatokat soha, egy pillanatra se feledjék el.

Idén a Parlament előtti Kossuth téren csaknem 140-en tették le katonai esküjüket.

A honvédtisztjelöltek – folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt – fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás után csaknem egyórás légi parádét tartanak a Magyar Honvédség repülői, helikopterei részvételével.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
És mindezt nevetés (kacagás) nélkül elmondja. Hol vannak a repülősök (3 ezred 4 századdal, századonként 15 géppel), ma van 14 Gripen, és a főnök tábornok, akkor elég volt alezredes! A harckocsik száma? Mennyi? És a "hadiflotta". Stb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Tehát izé, most meg már nem izé:
,,Az akkori kormányzat 2004. június 9-én döntött a sorkatonaság megszüntetéséről, ehhez azonban nemcsak a honvédelmi törvény, hanem az alkotmány módosítására is szükség volt.
A sorkötelezettség megszüntetésével elvben minden parlamenti párt egyetértett, de részleteit másképp képzelték el. A Fidesz képviselői az októberi ülésnapon sem szavazták meg a javaslatot, így nem volt meg a szükséges kétharmados többség. Már ekkor lehetett tudni azonban, hogy november 3-án az utolsó sorkatonák is leszerelnek, hiszen a honvédelmi miniszter – saját hatáskörben – nullában határozta meg a sorkatonák számát."

www.orientpress.hu/cikk/tiz-eve-szunt-meg-a-sorkatonasag
advocat
És mindezt nevetés (kacagás) nélkül elmondja. Hol vannak a repülősök (3 ezred 4 századdal, századonként 15 géppel), ma van 14 Gripen, és a főnök tábornok, akkor elég volt alezredes! A harckocsik száma? Mennyi? És a "hadiflotta". Stb.
namihami
Ennek a szerencsétlen Kardcsörtető Harci Marcinak véletlenül egy 1950-es Rákosi beszédet nyomtak a nagy kapkodásban a kezébe. Akkor és azok védték a békét a fegyverekkel.
Gauntlet
a hazáért mindhalálig? akkor nem kéne elkapni a keletbarát basákat a pódiumon ???
Gauntlet
@nevemnick: Nincs egyetértés? ott csak Orbán dönt. Pont. Ha az ő feje akarja, lesz.
Eriksson
@advocat: Én még emlékszem azokra az időkre, amikor az a mondás járta, hogy: A tavasz akkor kezdődik, amikor a Czinege megszólal.
staro2
És 140 díszfasz kirántotta 100 ezer forintos díszkardját és elzavarta vele a legyeket.
Aztán mehetnek a határra és kergethetik a nem létező migránsokat.
Clavigo
Lesz itt olyan " békeharc",,hogy kő kövön nem marad,,szem nem marad szárazon...
Eladott Ország
Felkészültetek a polgárok megtámadására is?! Hernyóagyú! Mert csak a fidesz!
Eladott Ország
@nevemnick: ma, 10:26; A sorkatonai szolgálat visszaállításán azért törik az agyukat, hogy ha nem is tudják meggátolni, akkor legalább akadályozzák a fiatalok kivándorlását. De az már nem jut eszébe ennek a bűnöző tróger bandának, hogy tisztességes megélhetést, jövőt tudjanak biztosítani a polgároknak!
Jozefina
Van játék vasút, kell játék hadsereg is!!?? A keresztes hadjáratok is a béke jegyében ölték halomra az embereket!!! Egyszerűen nem normálisak!!!
Magyarországot ki fogja megtámadni??? Szerintem senki!!! Kitől félnek??? A békéhez éppen, hogy nem kell hadsereg!!!
RonaGyuri
@Clavigo: igen ez is bizonyítja, hogy Orbánék régi komcsi paraszt-káderek! =))
Eladott Ország
A hatalom és a nyugat bizalmának/jóindulatának megőrzése érdekében az egy milliárd dolláros fegyvervásárlás volumene már amerikai léptékkel mérve is jelentős. Szóba jött még a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek kiváltása F-22-es vagy F-35-ös amerikai gépekkel. Továbbá csaknem 600 milliárd forintért vásárolt német tankokat és páncélosokat a magyar kormány Németországtól. A beszerzéssel Magyarország költött a legtöbbet német fegyverre, mert mi olyan jólétben tengődünk. Semmi sem számít csak a hatalom védelme!
Lepényleső
Nyilvánvaló,a szomszéddal is csak pl. kerti szerszámokkal felfegyverkezve beszélget az
egyszerű halandó napi szinten,hogy látható legyen az ember békeszeretete,s az a
szomszédban fel se merüljön,hogy állandó a fenyegetettsége? Emlékeim szerint az
úgynevezett hidegháborúnak is ez volt az elmélete,aztán mire mentek vele? Az
igaz,hogy arra kiválóan alkalmas volt,hogy az embernek legyen ellenségképe,s bárkit,
bármikor el lehetett oltani mint a lámpást,mindent vissza erre vezetve?
csipetke
...és hogy legyen még kinek a békét megőrizni,nem lehetne esetleg az egészségügyet rendbetenni?Hogy ne pusztuljon ki az országnak az a fele,akik még nem cuccoltak külföldre.Ezeknek minden sz@r fontosabb,mint az emberek...
Pági
@Jozefina: Ólomkatonák, terepasztal. Ez való nekik. Le a háboristákkal!
Pági
Ólomkatonák, terepasztal! Ez való nektek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.