A több mint ezer esztendős magyar állam Európa egyik legrégebb óta létező állama, ezért jár neki a tisztelet. Jó ha erre időről-időre emlékeztetjük magunkat és a "minket megleckéztetni akarókat" – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Egerben, a Szent István király emlékére rendezett városi díszünnepségen.

Szijjártó: Magyarország már csak koránál fogva is tiszteletet követel magának

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt több mint ezer év megmutatta, hogy Magyarország és Európa csak akkor tud megmaradni, ha megőrzi "önmagát", biztonságát, szabadságát, identitását és keresztény kultúráját.

Hozzátette: a jövőre való célkitűzés nem lehet kevesebb annál, mint megőrizni Európát európainak, Magyarországot magyarnak.

A magyar történelem azt mutatja, hogy lehettek bármilyen erősek is a megszállók, az "elnyomó ideológiák", lehettek bármilyen túlerőben is a diktatúrák helytartói, a magyarok mindig kiálltak a szabadságukért és meg is védték azt – mondta.

"Mi magyarok még mindig itt vagyunk Európa szívében, itt vagyunk egy ereje teljében lévő nemzetként, itt vagyunk az európai szabadság és az európai értékek védelmezőjeként"- fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter azt mondta: Szent István a legnagyobb dolgot tette meg, amit egy uralkodó megtehet népéért: megvédte Magyarország függetlenségét egy olyan korban, amikor magától értetődő lett volna a behódolás, az önfeladás.

Az akkori Európában is a nagyhatalmak "diktálták a tempót", akkor is "paktumok köttettek", népek szűntek meg és olvadtak be mindörökre más népekbe – mondta a külügyminiszter.

Szent István király azonban – óriási hittel a magyarokban – letette az önálló, keresztény magyar állam alapjait, amelyet erős törvényekkel és határvédelemmel, a magyar állam szuverenitásával erősített meg – mondta, hozzátéve: ma pedig újra a Szent István-i örökséget és értékeket támadják.

A "részben látható, részben a sötétben bujkáló pénzügyi és politikai hatalmak" akarják azt, hogy Európa szabaduljon meg a keresztény európai identitástól, és az európai nemzetek feledkezzenek meg, hagyják maguk mögött a nemzeti identitásukat – fogalmazott a miniszter.

Mindez nem értelmezhető másként, mint a "szabadságunkkal szembeni támadásként"- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Hogyan lehetne szabadnak nevezni azt az országot, amelyet arra kényszerítenek, hogy adja fel nemzeti identitását, vallását, kulturális értékeit, történelmi örökségét vagy amelytől el akarják venni azt a jogot, hogy maga döntsön jövőjéről, arról, hogy " kiket enged be, kikkel akar együtt élni, kikkel nem?"- tette fel a kérdést a politikus.

A magyarok "szabadságharcosok", meg fogják védeni a szabadságukat, meg fogják őrizni Magyarországot magyarnak – jelentette ki.

"Megvédjük a határainkat, a templomainkat, a hitünket, a kultúránkat" – mondta, kiemelve: "itt egészen biztosan nem fognak olyan döntések születni, hogy a kereszténység jelképeit távolítsák el a közterületekről". A kereszténységért, a magyar államért folyamatosan küzdeni kell – mondta, hozzátéve: a jó döntések mindig akkor születtek meg, amikor a magyarság a Szent István-i utat választotta.

Egészen biztosan jó döntés az erős, európai, keresztény, szuverén és szabad Magyarország útjának választása – mondta, hozzátéve: erre kötöttek szövetséget kilenc évvel ezelőtt, és ezt a szövetséget folyamatosan, lépésről lépésre, napról napra, választásról választásra megerősítették.

Szijjártó Péter azt kívánta a magyar nemzetnek, hogy ezt a szövetséget a következő években is "tovább erősítsük, ezáltal tovább tudjuk erősíteni a szabad, Szent István-i utat járó, erős Magyarországot".

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere beszédében kiemelte: a vár nemzeti emlékhely, a kormányzat elkötelezett amellett, hogy rekonstruálják, régi fényében mutatassák meg a jövő generációknak.

Mint mondta, büszkék arra, hogy Eger évszázadokon át "Felső-Magyarország" szellemi központja, egyházi, kulturális, oktatási centruma volt. Közölte: Egerben ma is történelmi időket élnek, hiszen jelentős fejlesztések valósulnak meg a városban.

Az ünnepséget követően Szijjártó Péter és Habis László elismeréseket adott át: a város díszpolgári címét idén Csányi Barna testnevelőedző kapta.

Kép és szöveg: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Már megint jön ezzel a hülye "tiszteletet követel magának" dumával. A tiszteletet ki kell érdemelni és jelenleg ez a helyzet még nem áll fenn!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Már megint jön ezzel a hülye "tiszteletet követel magának" dumával. A tiszteletet ki kell érdemelni és jelenleg ez a helyzet még nem áll fenn!!!
Nessy
Drága külügyérünk eme bölcsességét megosztotta a görögökkel, olaszokkal ( rómaiakkal), franciákkal (gallokkal), britekkel, germánokkal etc.??? Egyébként a kor nem érdem, azért nem jár tisztelet!!! Kérje vissza a tandíját, ami a történelem ismeretét illeti az zéró!
simmering73
Na még ez az agyhalott szunyogcsődör hiányzott,hogy teljes legyen a nap a hányáshoz.
Afra
Felolvasta a görbe hátú, tejfölösszájú a fidesz miatyánkat...
csak úgy....
@fideszes gyökér:szerintem igyekszik,csak nem tudja még,hogy ABC rendben vagy spontán .
Afra
Tiszteletet, écsanyádnak pláne nem,maki...Azt sem tudod,miről olvasol,te karon ülő bazári...
papa.49
Te idióta futsalosmajomgeciből lett trutymó te mit akarsz???
Erre mondják azt a KOR NEM ÉRDEM VILÁGOS te faszkalap !!!
csak úgy....
@Afra: ok! valakinek mosolyt is köll csalni a szomorú arcokra,
se Hofi Géza, se Lúdas Matyi, se semmi, se fánk se fánk...de van egy
vidám nyakigláb,aki hülyeségeket beszél ,ha köll még angolul is.
solidedge
Akkor kezdje el a Fidesz Magyarországot tisztelni.
namihami
Peti, te nagyon hülye! A tisztelet, úgy embernél, mint országnál, nem a korának jár ki kötelezően, hanem a tetteinek.
Attól, hogy én vén vagyok (pl.), azért még nem várok/várhatok el tiszteletet. Ez akkor jár, ha az életvitelem érdemesít erre. És ez az utóbbi 10 évetek folyamatos működése által rohamosan amortizálódik. Tehát: a tisztelet kivívandó és nem kikövetelendő.
Tudod, balf@szpeti?!?!?!
csak úgy....
Nézd a sok telhetetlent! tudják,hogy a miniszterelnök hibbant,bezzeg ha a külügyes is az ,na meg mondjuk ha az okítási és egészségügyes is és a hadügyi is szintén ...
www.youtube.com/watch?v=uXWLWK_Jgo4
terlasz
Ez a vadállat már megint Magyarországgal azonosítja a fidesz ocsmány bandáját és ráadásul a kereszténységre hivatkozik, amihez semmi közük csak eszközként használják önös érdekeikhez.
kereső
"Szijjártó Péter azt mondta: Szent István a legnagyobb dolgot tette meg, amit egy uralkodó megtehet népéért: megvédte Magyarország függetlenségét egy olyan korban, amikor magától értetődő lett volna a behódolás, az önfeladás.

Az akkori Európában is a nagyhatalmak "diktálták a tempót", akkor is "paktumok köttettek", népek szűntek meg és olvadtak be mindörökre más népekbe – mondta a külügyminiszter.

Szent István király azonban – óriási hittel a magyarokban – letette az önálló, keresztény magyar állam alapjait, amelyet erős törvényekkel és határvédelemmel, a magyar állam szuverenitásával erősített meg – mondta, hozzátéve: ma pedig újra a Szent István-i örökséget és értékeket támadják."- tette mindezt a német-római császárság lovagjainak, papjainak segitségével, vérrel,vassal, tűzzel.
Bele ne gárgyuljatok a nagy tisztelet követelésbe, és a nagy valláserőltetésbe- tudod petya véssétek jól eszetekbe- nem a sötét középkort kéne "reklámozni",és erőltetni a 21.században. A kor meg nem érdem, csak állapot- és nem az alapján érdemel tiszteletet valaki/valami, hanem a tettei alapján.A ti tetteitek semmiféle tiszteletet nem érdemelnek.
Jó lenne nem átirni a történelmet, hogy igazolhassátok orbán ámokfutását-és igazoljátok, hogy ő a második államalapitó szt.István után.
Gauntlet
A papagáj kidülleszti a mellét, attól még papagáj marad! Nem lesz kakas!
emerencia
@Szeparepa2: Nem érdemlik meg a szobafestő mázolók, hogy Szijjártóhoz hasonlítsák őket.
staro2
A tisztelet-tahókám- annak jár aki kiérdemli.
A kor pedig nem érdem.
vacsi
Tiszteletet nem lehet "követelni", azt ki kell érdemelni! Nem tanulta gyerekkorában meg?!
justhpeter
@Horizont: Tökéletesen igazad van, ez nem beszéd, hanem egy agyament, uszító ökörség. Sajnálatunkra és szégyenünkre a fideSS-kdnp csak ezt ismeri.
menekült
Érdekes, más országok, olyanok sem, amelyek sokkal régebbiek nálunk, soha nem követelnek maguknak tiszteletet, mégis megkapják. Ezen gondolkozzál már el, kakastaréj, hogy miért lehet ez!
Macskaszem
A kor önmagában mindössze annyit jelent, hogy nem állt meg az idő. Szargyártó is megvénül egyszer ha megéri, de nem lesz benne egyetlen molekula sem ami tiszteletre méltó.
vacsi
@Macskaszem: Majd kiköveteli magának!
balos
Az ilyen szar-gyár miért nem inkább eszi,mint szemlére teszi?
Clavigo
Ez az ünnep is rommá baszva,,,oszt jó napot.
kokopelli
@menekült: ...ezt az egész ß@rt a saját bandájának tálalja fel,anélkül,hogy megemlítené a többi már itt
"állomásozó" népeket! A szivaros angol Sir nemhiábe mondta,hogy:
"A történelem mindíg az,amiben az utókor megegyezik!"...a ß@rjártó P. ebben egyezett meg magával!Pont!
advocat
A tisztelet járhat, kapható. De követelni nem lehet. Szerintem.
kokopelli
...melyik nemzet volt az utolsó honfoglaló Európában?...csak nem a magyarok?... Igen?... Akkor nem ők azok
akiknek jobban kellene tisztelni a többi nemzetet?
(a többieknek biztos nincs piros pötty a seggükön,ugye kuszaszem? )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.