Az érintettek nagyon nem örülnek, mert a márciusi felmondási hullám óta a megmaradt közszolgákra rengeteg munka hárult.

Az Index értesülései szerint a kormány titokban újabb létszámstopot rendelt el a közigazgatásban titokban, a közigazgatási intézményvezetők és miniszterek augusztus 14-én kapták meg az aznap életbe is lépő határozatot. 

Titkos létszámstopot rendelt el a kormány a közigazgatásban

Fotó: Illusztráció/Budapest Főváros Kormányhivatala

A kormány tavaly nyáron is létszámstopot hirdetett, azt az idén márciusban életbe lépett Kormányzati igazgatásról szóló törvény (Kit) szüntette meg. A törvényben az szerepelt, hogy amennyiben egy üres álláshelyet hat hónapig nem töltenek be, akkor az elvész. A hivatalok így úgy számoltak, hogy szeptember 2-ig van lehetőségük ezeket az álláshelyeket betölteni. 

"Ennek jegyében kiírták az álláspályázatokat, lezajlottak az állásinterjúk, kiválasztották az embereket, és sokan úgy tervezték, hogy majd szeptember elejétől munkába állnak, addig például felmondási idejüket töltik. Sokan abba a helyzetbe kerültek, hogy fölmondtak a munkahelyükön, most pedig várják, hogy mi lesz. Olyan esetről is tudunk, aki az új álláshely közelében már az albérletét is lefoglalózta.

A titkos határozat mellé az intézményvezetőknek belengettek esélyt, amely szerint kivételes esetben mentesítési kérelmet adhatnak be. Ennek elbírálásáról a kormány dönt. A közigazgatási vezetőknek most egyénileg, név szerint meg kell indokolniuk, hogy miért van szükségük arra, hogy az intézményükben legyen szakmai ügyintéző, bérszámfejtő, irodavezető vagy egyéb olyan munkatárs, aki az utóbbi időszakban hiányzott"

- olvasható az Index cikkében.

Egy közigazgatásban dolgozó a lapnak arról beszélt, eléggé nagy gyomorgörcsöt okozott a mostani határozat, ami szerint egy súlyos baki, mert hogy le akarták zárni a Kit értelmében nyitott álláshelyekre a jelentkezést, csakhogy ezt valami miatt nem szeptember 2-ai, hanem augusztus 14-ei határidővel tették meg.

Egyébiránt a Kit sem hozott megnyugvást a közigazgatási területre, ugyanis a megnövelt munkaidőkeret miatt ezrek mondtak fel, és bár a kormány azt hangoztatta, hogy ez nem veszélyezteti az ügyintézést, a nyárra már több kormányhivatalnál, kormányablaknál számoltak be állandó tömegjelenetekről a lapok.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Na hasonló történt az oktatásban is, ott az álláshirdetéseket tüntettették el, hogy ne tűnjön fel a talajmenti polgároknak, mekkora a szakember hiány az agyonfizetett tanári szakmában.
Nessy
Hiába a számítógép, ha mindig akad valaki, aki pótolhatatlanságát bizonyítandó, hoz egy újabb rendeletet, aminek következtében az eddigi egy elektronikus levél helyett most három példányos, papíron beküldött levél is kell, lehetőleg két - három aláírással. Aztán miután ezt iktatták, egyeztetik az elektronikusan beküldött levéllel, holott azt kellett kinyomtatni és postán elküldeni. Hogy miért kell mindez? Csak!!
görbetükör
Minden baj gyökere, hogy lehet bármi titkos, ami közpénzből megy.
Hogy nincs szigorú és nyilvános elszámoltatás minden forinttal, minden beruházással, minden tervvel, amit közpénzből (vagy eu-s pénzből, ami szintén az országnak lett szánva) finanszíroznak.
Ezt a szigorú elszámoltatást sem a köznép, sem az ellenzék nem szorgalmazza úgy, ahogy kell. Főleg nem a következményt. Lehetséges mindent elkenni, mindent titokban csinálni, semmiért nem felelni, minden következmény nélkül.
Amíg ez van, addig a vezér az úr, addig az van, amit akar, de teljhatalommal.
Lepényleső
Na ugye,nincsen munkaerőhiány a közszférában,hiszen megoldható egy ukáz formájában?
(Magyarul csak mutogatni tudó államilag betelepítettek erre nem voltak kapható állapotban?)
evacica
Ezek ott spórolnak ahol nem kell! Talán nem kéne annyi vízfej magas fizetéssel, és elgondolkodhatnának azon is, hogy hogyan kéne a bürokratikus rendszert észszerűen megreformálni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.