A kereszténydemokrácia egyensúlyt tart az egyén és a közösség jogai és felelősségei között – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtök este Balatonszárszón.

Kövér: "kommunista találmány", hogy a politika és a vallás két különböző dolog

A házelnök a Reformátusok szárszói konferenciáján Trócsányi László európai parlamenti képviselővel és Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével beszélgetett a kereszténydemokráciáról és az egyházak közéleti szerepvállalásáról.

Kövér László szerint a kereszténydemokrácia olyan fogalompárokkal írható le, mint egyén és közösség, szabadság és rend, jog és kötelezettség.

Az európai civilizáció ezek egyensúlyban tartásának köszönhette "világraszóló sikerét", és most "halálos veszedelme is ennek az egyensúlyrendszernek a megbomlásából fakad" – fogalmazott.

Megítélése szerint a liberális demokrácia ott lépett tévútra, amikor totálissá tette az egyéni szabadságjogokat. Ha mindenkinek mindenhez joga van, az káoszhoz vezet. A közösség felszámolja önmagát, mert ha

semmilyen közös meggyőződés nem tart össze bennünket, akkor nem vagyunk még horda sem, akkor magányos hiénák vagyunk, akik bármikor hajlandók átharapni saját fajtársaink torkát is

– mondta.

Hozzátette: mára "odáig jutottunk", hogy mindent, így a "biológia törvényeit is szabadságunkban áll megtagadni".

Kövér László az állam és egyház szerepéről szólva "kommunista találmánynak" nevezte, hogy a politika és a vallás két különböző dolog.

Megítélése szerint sem a politika, sem az egyházi vezetés nem találta meg az elmúlt 30 évben azt a normális együttműködési módot, amely talán a két világháború között többé-kevésbé megvolt. Akkoriban ugyanis a történelmi egyházak egyértelmű igazodási pontot jelentettek a társadalom számára politikai hovatartozástól függetlenül.

Ma "meg kell tanulnunk egymás mellett, egymásért dolgozva a saját szerepünket kialakítani", anélkül, hogy az állam beleavatkozna az egyházak belső életébe. Ugyanakkor az egyházaknak is meg kell tanulniuk "értelmesen segíteni azon célok megvalósulását, amelyeket ők is magukénak vallanak".

Az egyházak értékrendi szempontú kritikájára szükség van, és sokszor nem mennek el addig sem a kritikában, ameddig az segítség lenne – mondta.

Hozzátette: van, amikor betöltik ezt a funkciójukat, a bevándorlás kérdése körül kibontakozó vita például hasznos volt azokkal az egyházi vezetőkkel is, akik a kormány politikájával ellentétes, a Vatikán hivatalos álláspontjához igazodó nézőpontot fogalmaztak meg.

Trócsányi László szerint az egyházak a társadalomba ágyazottan élnek, és felelősségük, hogy figyeljék a világi rend működését, és jelezzék, ha a világi rend képviselői nem lépnek, amikor kellene, vagy nem megfelelően lépnek egy adott helyzetben.

Kiemelte: állam és egyház nem helyettesíthetik egymást, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy párbeszédet folytassanak.

Hozzátette: az egyházak a rendszerváltás előtt kényszerzubbonyban éltek, a rendszerváltást követő időszak az egyházak életében is reneszánszt hozott, és a feladatot, hogy megtalálják a helyüket.

Bogárdi Szabó István felidézte: a kilencvenes évek elején 14 református lelkész ült az Országházban, és egy kivételével valamennyi parlamenti pártban volt lelkész. Mivel pedig az egyházban úgy gondolták, a lelkészek politikai hovatartozásának sokfélesége tükrözi a gyülekezeti tagok sokféle pártállását, 20-25 évig nem beszéltek köreikben politikai kérdésekről, nehogy megbántsanak valakit. Így a pártállami rendszerben kialakult reflexiókat a rendszerváltók nemzedéke továbbörökítette.

A református püspök hozzátette: nem drukkol annak, hogy minden gyülekezetben minden pártnak legyen aktivistája. De a politika a mulandóságok világába tartozik, és addig jó az egyháznak, amíg a mulandóságok világában tagjainak lehet és szabad sokfélének lenni. A legborzasztóbb homogenizálás pedig éppen az, ha a templom falain kívül tartják a közéleti felelősséget. Az ilyen homogén módon semleges közösségeket kebelezi be ugyanis a legkönnyebben egy "erőszakos banda".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
az egy dolog, hogy pont ez a szaros komcsi pribék (vöröskatona nagyszülő, Szochazás szülők és ő az MSZMP-KB munkatáras) komcsizik, de hogy a szekularizáció - ami egyébként az európai polgári kultúra egyik alapköve - komcsi lenne, ez még tőle is nagyon ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
az egy dolog, hogy pont ez a szaros komcsi pribék (vöröskatona nagyszülő, Szochazás szülők és ő az MSZMP-KB munkatáras) komcsizik, de hogy a szekularizáció - ami egyébként az európai polgári kultúra egyik alapköve - komcsi lenne, ez még tőle is nagyon ...
laja70
Ez meg csak tudja, hiszen tagja volt a "kommunizmusnak" a többi fideszes hittársával együtt!!!
staro2
Ez a mániás idióta megrekedt a Nagy Francia Forradalom előtti időkben.
Peller Anikó
"Magányos hiénák vagyunk, akik bármikor hajlandók átharapni saját fajtársaink torkát is."

Na ezt legalább megaszontad, anyád is kövér nemeszes.
kereső
Ad 1./- ez hülye.
Ad.2/- mi van a gránitszilárdságúban is lefektetett szekuláris állammal- te hülye?
Ad.3/- a gránitszilárdságú átdolgozott változatát mutatja be kövér elvtárs-és a református egyházfi?- egyházi állam?,és királyság, mint a középkorban?Werbőczy hármaskönyve lesz az etalon a magyar jogrendben trócsányi úr?
Macskaszem
"ha semmilyen közös meggyőződés nem tart össze bennünket, akkor nem vagyunk még horda sem"
Ne aggódjál seggfej, ti horda vagytok a javából: fosztogató, garázdálkodó, kegyetlen, pusztító, rabló, romboló horda.
görbetükör
"Mert a kik törvény nélkül vétkeztek, törvény nélkül vesznek is el: és a kik a törvény alatt vétkeztek, törvény által ítéltetnek meg," (Rm.2,12)
justhpeter
Ez a szerencsétlen Kövér a bolsevizmus itt maradt hordaléka. Láthatóan csak a primitív pártlogika az, amit a múltból magával tudott hozni. Így érthető, hogy a társadalom számra csak sületlen marhaság az üzenet és kénytelenek az egyházak megvásárolt segítségével hülyíteni a népet.
Sámannus
Oszt melyik szekta jelképe kerül fel ubuképű?
Yeromos
Igazad van laca az iszlám államokban sincs elkülönítve a kettő.
nezelodo
A Kövér rendelkezik minden információval, tehát hiteles a kijelentés, hiszen a kommunista találmány "szabadalmi díjait" a felmenői, és saját maga is élvezte hosszú éveken keresztül, egy csomó mostani párttársával együtt.
csak úgy....
ez az arab országokban így müködik, látszik is...
az inkviziciót nem akarja bevezetni ez a jószágigazgató? fideszéknél piszokúl elmentek otthonru.
Nessy
Kövér et. valahol a középkorba képzeli magát. Akkoriban az egyház és a világi hatalom tényleg "egy" volt. Az egyházi eretnekség vádját megerősítő kínvallatás után ,amikor a delikvens a kínpadon mindent "bevallott", az egyház átadta a világi igazságszolgáltatásnak, akik halálra ítélték, és ha vagyonos volt, a vagyonát elkobozták, és osztoztak az egyházzal.
Commenter
@kereső: Ha jól emlékszem, az egyik blog írója írta pár hete hogy amit orbán csinál az már nem is horthyzmus, hanem webőczyzmus, ahogy írod. Kövérnél már csak Kásler mond nagyobb hülyeségeket. Versenyt futnak egymással ebben úgy látszik. Ha a kommunista találmányok rosszak, akkor miért barátkozunk eleve ateista, diktatórikus kommunista hatalmakkal?
A hiéna hasonlat viszont megállja a helyét: a fidesz magányos párt, a híveiket leszámítva elszakadtak a valóságtól, megteremtettek egy államot, egy rendszert a nép nyakán ülve, hiéna módjára. Átharapták a jogállam és a demokrácia torkát, kivéreztették, és a romjain örömködő tort ülnek. Ragadozók módjára minden hatalmat magukhoz ragadtak, de eljön majd az idő, amikor ezek a saját társaik torkát is kezdik átharapni.
kereső
Kutakodtam egy kicsit- a tavaly aug.20-án országházon feltűnt zászló/lobogó?, amely idén ismét diszitett- sehol ezelőtt még nem volt a történelemben.Ez lesz az uralkodóház zászlaja?
Nem tudom mit evett/ivott kövér, hogy a kereszténydemokráciát azonositja a keresztény vallással- Isten,és Jézus nélkül.
Mit akarnak ezek?- tényleg egy középkort?
Csizmás Kond
A vallás is politika...csak ezt Kövér bővebben fejtette ki amit itt sokan azért nem képesek felfogni.
kereső
@Commenter: lehet, hogy ezek a mondatok számunkra "hülyeségnek" tűnnek, de egyre inkább az látszik, hogy hót komolyan gondolják. Egyre inkább az a véleményem, hogy orbán új "álllamalapitóként" képzeli el magát- uralkodóként. Jön a tűz-és a vas is a téritéshez?
Gauntlet
Mondja ezt egy eredeti kommunista. Akkor a felvilágosodás eszméinek hírdetői (Rousseau, Voltaire, Diderot, Condorcet, Kant, Montesquieu, Csokonai, Hume, Newton, stb) mind vörös csillaggal a sapkájukon éltek és titkos párttitkárok voltak? Lehet ez a sor volt a Központi Bizottság?
Gauntlet
@kereső: milyen zászló, dobsz egy linket?
Macskaszem
Az is kommunista találmány, hogy a politika és a vallás összetartozó dolog. Nem emlékszel, lacafaca, ezt ti kis vérkomcsi KISZ titkárok boronáltátok össze.
Commenter
@kereső: nem tudom mi jön, talán jobb is, hogy csak találgatni lehet. Te találtál rá az aug 20-i idézet eredetijére, az idvezlégyre. Sokan azt hitték csak a Miatyánkon "csavart" egy betűnyit, azonban a Boldog születésnapot Magyarország sokkal beszédesebb, mint az István királyhoz intézett régies beszédforma. Tényleg abban a hitben él, hogy új Magyarországot alapított. Az hogy az alkotmány semmis, hogy a jogállamot felszámolta, hogy itt az egypártrendszer az ellenzék csak díszlet, hogy az elnököt köztársasági elnöknek hívják amikor nincs is köztársaság ez abszurdum. Orbanisztán maga abszurdisztán. Nekünk nincs már semmi dolgunk, azoknak se, akik Generációs váltások szükségesek ahhoz, hogy ez a rendszer eltűnjön, ha úgy tetszik kihaljon.Erre legalább újabb 30 év kell, 30-at elvesztegettünk, pedig juthattunk volna előbbre is. Nem éltünk a békés átmenettel, a románok a vérükkel fizettek érte talán ezért is értek be bennünket, a többi környező ország pedig akart és tudott élni a kapott lehetőséggel. De úgy visszaélni történelmi lehetőséggel ahogy orbán tette nem élt vissza senki. Nem kell sokat várni az önkormányzati választásoktól megismétlődik majd a 2018-as parlamenti választások "eredménye" és forgatókönyve. Jól hitted, hogy az ellenzéknek nem kellett volna beülnie a parlamentbe...
papa.49
Hát nádfedeles te is megértél az altatásra !!!
Eladott Ország
Nincs gond. Egy szál se! A piacgazdaságban zsebesnek áll a világ, de az alattvalók korszerű imája már a realitás jegyében kezdődik: „Mert tiéd az ország, a hatalom és minden stadion.” Kövér László állapota szemmel láthatólag súlyosbodik. Az egy dolog, hogy veszi magának a bátorságot és nyilatkozik mindenki nevében. Ez is egy tünet, nincs egyedül ezzel a kórképpel. Az viszont, hogy már látható módon teljesen elrugaszkodott a valóságtól, ráadásul képtelen meghatározni saját helyét és szerepét az országon és a társadalmon belül, ennek következtében mindenhatónak érzi önmagát is, a kormányt is, az túlmegy minden írott és íratlan szabályon. Kövér László, közpénzből fizetett, a demokratikus alapjogok védelmére felesküdött, különféle kiváltságokkal felruházott közszolga azt merészeli állítani, hogy itt az van, amit ő és a kormánynak kinéző családi vállalkozás mond. Ha ők úgy akarják, akkor mindenki keresztény. Ha akarja, ha nem. Nincs választás. Demokrácia sincs. Mert a demokrácia az európai törésvonal túloldalán álló csürhe és az általuk létrehozott káosz. Szemben a vallásra csimpaszkodó megélhetési keresztényekkel, a volt MSZMP párttagokból álló bigott, vaskalapos, félművelt, arrogáns hatalommániásokkal, akiknek mára meggyőződésévé vált, hogy felhatalmazásuk van beleugatni mindenbe. A családok életébe, az emberek legszemélyesebb ügyeibe. Teszik mindezt olyan erkölcsi magaslatról, amely magaslatra ők soha a büdös életben fel nem juthatnak.
Commenter
@papa.49: hagyni kell. Ez is, mint a párttársai kimaxolta a Glasgow skálát. Agyhalott, szociopata, zombi.
Rockxy
nem lényeges, hogy ki a feltaláló.
az a lényeges, hogy a vallás és a politika összefonódott azonnal és piszkosul.
Jozefina
Most már tudom, hogy mitől kerekedett ki ilyen szépen a feje!!! Várhatóan egyszer eldurran, mint a lufi a sok hülyeségtől, amit összehord!!!
3dwhite
Ne. majd meg is áldanak benneteket az lenne az igazi.
Commenter
@kereső: színeiben a máltai keresztre emlékeztet, azonban ahhoz semmi köze.Vörös alapon fehér kereszt, érdekes színkombináció, jelképezhetne egy fertőző osztályt is. Ronda és félelemkeltő mint a helyreállított nemzet mártírjai emlékmű.
Az is a fidesz:vírus a társadalom és az ország testében amit egyenlőre nem lehet kiirtani. Általános szepszist okozott, a demokrácia már belehalt, és generációk élnek-halnak majd ebben a rendszerben a társadalmi passzivitás okán.
kereső
@Commenter: 10:00 ma már nem hibának, hanem egyenesen bűnnek tartom az ellenzéki pártok jelenlétét a parlamentben.Hatalmas segitség orbánnak, fenntartani a látszatot-hogy Magyarország még mindig egy polgári???! demokratikus jogállam.Kutyakomédiában vesznek részt. Na, de ez a hajó IS! elment tavaly április 9-én. Sokan-nagyon sokan irtak a pártoknak , hogy ne vegyék fel a mandátumot- és ki volt az első aki erre nemet mondott?Kunhalmi mszp/pm.Pedig nekik kellett volna ebben az élre állniuk. Vagy nem ismerik fel az orbáni rendszer természetét, vagy van az a pénz- úgy mindenestől. Nem nagy titok, hogy az őszi önkormányzati választáson a 2006-os eredményeket várom.Mert el fogják csalni ezt is. Minden a rendelkezésükre áll- és még annál is több.
advocat
Lacika! A kereszténydemokrácia az nem vallás! Az egy értékrend. Gondolom. A kommunizmus és a vallás a népek hülyítésre jó! És várom a választások estéjén ismét meghibásodó számítógép legendáját. Vagy nem az?
Commenter
@kereső: nepszava.us/bartus-laszlo-az-illiberalizmus-barbar-eszme/
"Kiemelt fő hír Vélemény
BARTUS LÁSZLÓ: AZ ILLIBERALIZMUS BARBÁR ESZME
Amerikai Népszava

Amerikai Népszava
KÖZZÉTÉVE AUGUST 20, 2019, 10:33 AM 11 MINS

Áder János az alkotmányból kitörölt Köztársaság elnöke, akit emiatt újabban “államfőnek” hívnak, azt mondta a Parlament előtti állami ünnepségen, hogy “harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket.”

Magyarország 1989-ben valóban a szabadságot választotta a diktatúrával szemben, de ezt a szabadságot Orbán Viktor és bűnbandája, köztük Áder János, ellopta a magyar néptől. Ezért Magyarország ma nem a “magyarok”, hanem Orbán Viktor és családja, a strómanjai, az oligarchái, a talpnyalói, a hűbéresei és kedvezményezettjeik otthona csupán. Magyarország nem otthona azoknak, akik nem tartoznak ebbe a körbe, ők csak kényszerűségből vagy félreértett hazaszeretetből laknak megtűrtként, de kipusztulásra ítéltként ebben az országban.

Ezt a világot a romlott szívüknek kedves módon úk rendezték be saját maguknak, a többieknek marad a hazug kormánypropaganda, a lepusztított oktatás, a lerombolt egészségügy, a jogfosztás, a megalázás, az üldöztetés és az éheztetés (kinek-kinek a cégét, az újságját, az intézményét, a civilszervezetét, vagy a családját éheztetik ki, míg másokat a határon éheztetnek rabságban, holott bűnt nem követtek el) . Ők maguknak alkotják a törvényeket, oszt jónapot. A törvényhozás színjáték, ahol a korlátlan hatalmat egyedül birtokló Orbán akaratához igazítanak “törvényeket”, hogy törvényesítsék papíron a törvénytelenséget. Hogy ne lehessen őket felelősségre vonni. Egész rendszerük egy csalás.

A parlament nem az “ország háza”, hanem az ő házuk, és azoké a kollaboráns ellenzéki pártoké,...
Peller Anikó
@kond: 9:40, a vallás lehet politika vízfejű, csak a politikának nem kellene köze legyen a valláshoz. Meg az oktatásnak. Meg az egészségügynek. Mega kaslernak. Na persze nálunk az a jobb ha minél szarabb.
Nyírfa
Ez a komcsizás nem csak bántó, de felületes gondolatokat is közvetít. Kritizáljuk a jelen rendszert, holott még a múltunkkal kapcsolatos fogalmaink is homályosak - és most nem az őstörténeti mítoszokra utalok.
Kommunistának lenni vagy karrierista pártkáderként tevékenykedni, nagyon nem ugyanaz.
Ebben az országban, jó, ha élt néhány tucat igazi kommunista. Komcsizás helyett inkább ássatok a mélyére, mi is az a kommunizmus. A mélyére
DR Eric CARTMEN
Kövér modorával , a lapaj paraszt kinézetével, a világ legszalonképtelenebb parlamenti elnöke. egy sárgarézkampóval a kézében subában,egy birkanyájat legeltetve a Hortobágy legszebb idegen forgalmi látványossága lenne. A stílusa megjelenése erre teszi alkalmassá, de csak erre. Jelleme az arcáról leolvasható.Orbán azzá vált, ami, Kövér viszont eleve ilyennek született, komcsi család komcsi gyereke. Az az ország szegénységi bizonyítványa, hogy egy ilyen alak házelnök lehet, de egyáltalán beteheti a lábát az ország házába.
Nessy
Mi nem jutottunk el a kommunizmusig, csak a szocializmust építettük, több kevesebb sikerrel!
kereső
@Nessy: ha emlékszel, épp csak leraktuk annak is az alapjait.
Nessy
@kereső: Sajnos emlékszem. Egyre többször érzem úgy, hogy ezt már átéltem, csak más előjellel.
kokopelli
...nagy mágus a bokorszájú,ha a "ne lopj!"..és a többi keresztényi tilalmat kiblendézi a maradék kilenc
parancsolatból !
Csizmás Kond
@Horizont: ...azt én sem értem...:)...na de mindent én sem érthetek.
Lepényleső
...ahogy "kommunista" találmány a közös kasszát meglopni,de ezt is a fydesnek
sikerült tökélyre fejleszteni,hiszen a vérében van neki?
Gauntlet
@Nyírfa: hát igen, az eredeti kommunizmus az orosz nagyhatalmi érdek alá került. Ha volt maroknyi aki tényleg kiállt a munkásosztály mellett, azt a leninista / sztalinista elemek lelőtték. A Radikalizmus sajna már a Kiáltványban benne volt. Ami még nálunk volt, valami más volt mint az eredeti kommunizmus.
csak úgy....
@Csizmás Kond: cirmi,te igy fogsz egeret? különben ,kikérem magadnak,hogy te nem mindent értesz ,de most döntsd el,hogy mindent vagy semmit,vagy te is az a "mosom a mancsom" politikus? a volt CCCP vagy a mostani Európa?
Sámannus
@Nessy: Ők má eljutottak kétszer is! Csak minket basztatnak vele.
libellle
"Kövér László az állam és egyház szerepéről szólva "kommunista találmánynak" nevezte, hogy a politika és a vallás két különböző dolog." Aja, mondja ezt égy verkomcsi. Vagyis azt szorgalmazza, hogy olyan államforma legyen ott mint az Islam-államban. Na ezt is felkellett volna már regen lönötök bandájával együtt a Marsra.
evacica
Kövérnek illene tudni, mint végzett jogásznak, hogy az állam és az egyház szétválasztása az 18oo as évek közepén megtörtént. Nem tudom,hogy akkor milyen kommunista befolyás volt M.o., de azt viszont igen hogy addig bizony az egyház, főleg a katolikus sok disznóságot művelt, hatalmánál fogva. Mikszáth Különös házasság!
kereső
Kövérnek illene tudni, hogy a francia forradalom résztvevőit talán csak nem kéne lekommonistázni- mert onnan ered a szekularizáció, a modern állam megteremtése.Kövér ezek szerint lekommunistázta a jelenlegi Francia államot , hiszen ott ténylegesen megvalósult az állam és egyház teljes körú szétválasztása, annak ellenére , hogy franciák vallásosabbak mint mi vagyunk-és senki nem hőzöng
simmering73
"Kövér, az MSZMP Társadalomtudományi Intézetének volt munkatársa, az egykori liberális Fidesz alapítója, „kommunista találmánynak” nevezte, hogy a politika és a vallás két különböző dolog. Szerinte az állam és az egyház “normális együttműködési módja” valósult meg a két világháború között a Horthy-rendszerben. Arról a “keresztény Magyarországról” állította ezt, amelyben zsidótörvényeket hoztak egy katolikus főpap, Prohászka Ottokár kezdeményezése nyomán, és amely rendszer félmillió zsidót deportált haláltáborokba. Mindezt az egyházi sajtó antiszemita uszítása előzte meg."
nepszava.us/kover-lekommunistazta-az-egyhaz-es-az-allam-szetvalasztasat/
kokopelli
A pártoknál a keresztény a demokrácia mellé, lásd kereszténydemokrata,mint egész Európában
a "Mari bácsikat" és a "Józsi néniket" hajtja be az azonos nevű pártokba! Régí trükk,de még mindíg húz!
Még a "keresztényszociális" jelzőt is kiötölték az ikerpártnak,hogy a vezetőséget is megduplázhassák,ill.
a területeket feloszthassák maguk között! Nem hülyék,hanem !
cikicakk55
"Trócsányi László szerint az egyházak a társadalomba ágyazottan élnek, és felelősségük, hogy figyeljék a világi rend működését, és jelezzék, ha a világi rend képviselői nem lépnek, amikor kellene, vagy nem megfelelően lépnek egy adott helyzetben" Magyarul kémkedjenek! Nem sül le a bőr a keresztény pofátokról? Én soha nem voltam vallásos,csak saját eszemtől tudom,hogy Játszani a jó embert,miközben minden lépéséről jelentek egy másik hatalomnak,kémkedni szemét dologKövért elvtárs és apukája,ugyan úgy mint Orbán szülei és a többi mocskos Fideszes komcsik ,Akkor büszkén vállalták,hogy Isten nevét a szájukon ki sem ejtik. A Papok az ellenségeik voltak,és bár nem a papokat,de a hívőket rendesen vegzálták,még akkor is ha nem voltak párt tagok.'1989-ben egy nap alatt lettek mélyen vallásosak mind. A hülye papok meg el is hitték nekik. Ez az ország az idióta politikusok és a teljesen demens papok országa. A nép meg él úgy,ahogy tud..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.