Gulyás Gergely pénteki sajtótájékoztatóján közölte: azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak – és ez augusztus 1-jén is fennállt –, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Gulyás: 54 ezer forint egyszeri plusz juttatást kapnak a közfoglalkoztatottak

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. augusztus 23-án. MTI/Máthé Zoltán

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Indoklásul azt mondta, hogy minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell, "nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket" irántuk.

A háromszor háromezer forintos rezsiutalvány március 31-ig lesz felhasználható, a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle, és először Budapesten kezdődik a kézbesítésük, majd vidéken – mondta a miniszter, jelezve továbbá, hogy idén még fizetnek nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is.

Kérdésre hozzátette, a kézbesítés és a nyomtatás díja várhatóan mintegy 2,5 milliárd forint lesz.

Azt ígérte, hogy a következő napokban részletes tájékoztatást adnak arról, milyen formában kapják meg az utalványt a nyugdíjasok.

Az időzítésről azt mondta, az elmúlt években mindig kaptak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, ennek megszűnésével pedig most rezsiutalványt postáznak.

Gulyás Gergely közölte: azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak – és ez augusztus 1-jén is fennállt –, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Kilencvenkilenc-ezer emberről van szó, akik a közel egyhavi bérükkel megegyező juttatást megkapják – közölte.

A politikus ezt a döntést is egyrészt a gazdasági teljesítménnyel, másrészt a közfoglalkoztatottak számának csökkenésével indokolta, így ugyanis a közfoglalkoztatotti bérekre szánt pénzből kifizethető a juttatás.

Külpolitikai kérdésekre kitérve elmondta: Magyarországnak általános külpolitikai célja, hogy a világ vezető hatalmaival jó viszonyt ápoljon, és ez az év is bizonyítéka annak, hogy ez sikerül.

Orbán Viktor miniszterelnök idén tárgyalt már Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban, hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatott Magyarországra, remélhetőleg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is még idén sor kerülhet egy közvetlen találkozóra, és Kínával is jó viszonyt ápol Magyarország – fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője.

A német kancellár hétfői soproni látogatásával kapcsolatban Gulyás Gergely örömét fejezte ki, hogy Angela Merkel világossá tette, a visegrádi együttműködés Európa egészének érték, és elismerően beszélt az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról, ami a miniszter szerint rendkívüli fontosságú az új, hétéves uniós költségvetés elfogadása előtt.

Hozzátette: Németország azt szeretné, ha a következő év második felében aktuális német uniós elnökség előtt elfogadnák a büdzsét.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta: a kormány Trócsányi Lászlót támogatja, hogy uniós biztos legyen, de "megszoktuk", hogy ha valaki a magyar kormánypártok soraiból kerül ki, azt támadások érik az Európai Parlamentben.

Ugyanakkor nem lehet elfelejteni – jegyezte meg –, hogy Trócsányi László egy olyan listát vezetett az EP-választáson, amely 53 százalékot ért el.

Szólt arról is, miszerint az a látszat alakult ki, mintha a jogállamisági kérdések a közép-európai országoknak nem lennének fontosak, holott ők nem az ellen vannak, hogy legyen egy eljárás, amelynek keretében értékelik a tagállamokat, hanem az ellen, hogy többféleképpen definiálják a jogállamiságot, hiszen így ami az egyik országban elfogadott, a másikban nem.

A közigazgatási létszámstopról szóló sajtóhíreket firtató kérdésre a miniszter úgy reagált: nem lépett hatályba ilyen döntés a területi közigazgatásban, a kormány a központi közigazgatásra vonatkozóan határozott arról, hogy ha egy álláshely fél éven át betöltetlen volt, akkor az központi álláshely lesz, és csak kormányzati hozzájárulással tölthető be.

Az egyszer használatos műanyagok betiltását firtató felvetésre azt mondta: van kormányzati szándék a szelektív hulladékgyűjtés támogatására, de ha az EU jogharmonizációt igénylő, kötelező szabályokat vezet be, a kabinet eleget fog tenni azoknak.

A babaváró hitelt érintő kérdésre azt felelte: összességében nyitottságot tapasztalnak a bankok részéről, ha azonban vannak vitás esetek, akkor fontos, hogy a bankfelügyelet azonnal és hatékonyan járjon el.

Ha pedig a szabályozáson kell esetleg módosítani, a kormány nyitott rá – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Sermer Ádám visszalépésével a Liberálisok is támogatják Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét, Gulyás Gergely úgy reagált: ezzel Karácsony Gergely programjának a drogliberalizáció is részévé vált. "Ennek a szövetségnek az alapja a drogliberalizáció" – fogalmazott, hozzátéve: ha ma azok a pártok lennének hatalmon, amelyek Karácsony Gergelyt jelölik, akkor megszűnne Magyarországon a drogokkal szembeni, jelenleg hatályos szigorú büntetőjogi védelem.

Azzal összefüggésben, hogy a gyülekezési joggal való visszaélés miatt beidézték a rendőrségre Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát, a miniszter úgy reagált, nem ismeri a konkrét ügyet, de szerinte egy közterületi sajtótájékoztató a főszabály szerint bejelentés nélkül is megtartható.

A műtők légkondicionálásáról szóló kérdésre hangsúlyozta: ma Magyarországon nem fordulhat elő, hogy nyáron olyan műtőket használjanak, amelyek nem klimatizáltak.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
örülök, hogy nem vásárolnak szavazatokat! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
örülök, hogy nem vásárolnak szavazatokat! =))
Foxley
Kell a bevètel a szeszbõl meg a cigibõl.
Macskaszem
Húúúú, bammmeg micsoda árukapcsolás, ha a Liberálisok is Karácsonyt támogatják, akkor Magyarországon drogliberalizáció lesz. Hogy a jó édes anyjukba találnak ki ilyen orbitális hazugságokat?
Nessy
Ez havi szinten 4,5 ezer forint, miután az idén már nem lesz több választás.
rokker33
Mostmár nem Erzsi utalvány hanem Rezsi ;) ! Majdnem ugyanolyan csak ezzel a szánalmas apró pénzzel nem tudják a fél havi szükségleteiket kifizetni a nyomorban élő nyugdíjasok.Pl gyógyszer élelmiszert stb max 1 havi rezsit amivel nem sokra mennek!
Nessy
@rokker33: Azt is csak azok, akik csekken fizetnek.
mackoka46
Annyi a pénz, hogy a maffia család nem tud mit kezdeni vele.
Lepényleső
A nyugdíjasokat a közös pénzből rezsi jeggyel a szavazatukért,a köz-foglalkoztatottakat
meg ezzel veszik meg,hogy "jól" számolják össze a külföldiek által leadott magyar
helyhatósági voksokat (Ady Endre - Az élet)?
kereső
@RonaGyuri: én meg annak, hogy nem befolyásolják a választást.
terlasz
@Nessy: Az ügyfélszolgálatokon is beváltható lesz.
Nessy
@terlasz: Van fogalmad, hogy mekkora lesz a tumultus? Normál ügyintézésnél sem keveset kell várni. Sokkal több a fővárosban, és a nagyobb városokban, településeken a folyószámlások száma, mint a csekkeseké. Arról nem is beszélve hogy oda is kell menni. Vidéken ez rosszabb lesz, mint a fővárosban. Bár nekem is kb. félóra a legközelebbi ügyfélszolgálat. Igaz, majd novemberben foglalkozok vele, ha sikerül megkapni. Néha elgondolkozik az ember, hogy egyik, másik döntés helyzetben lévő kormányzati "szakembernek" miért van a feje a nyakán!
kereső
@terlasz: gondolkodj már ember! Milyen "megbecsülés ajándék???" az, ami után nekem kell kajtatnom- idő, pénz- ,hogy hozzájussak?Sok-sok vidéki -falun élő embernek 50+ kilométert is kell utaznia a szolgáltató ügyfélszolgálatáig.
Commenter
@kereső: A megbecsülés talán az lenne, ha a társadalmat úgy egészében egyformán emberien kezelnék, és nem csak azt a rétegét amelyik hozzájuk tartozik, őket szolgálja ki, vagy rájuk szavaz. A választási törvényt úgy alakították eleve, hogy az is nekik kedvezzen. Normális bérek kellenének, normális nyugdíjak, normális segélyezés, nem kampányszerű.Nincs társadalom és szociálpolitika, szociális védőháló sincs. Szerintem ez inkább arcul csapása mind a nyugdíjasoknak, mind a segélyből, közmunkából élőknek, amolyan "nekünk ennyit érsz" a szavazatoddal együtt. A választókat is korrumpálja a korrupt rendszer anyagi"segítség" formájában.
Ez csak erről szól.
terlasz
@kereső: Nekem ezen nem kell gondolkodnom, mert puszta tényt írtam le válaszul arra a felvetésre, hogy csak a csekkes fizetők vehetik igénybe az utalványt.
terlasz
@Nessy: Az kétségtelen, hogy intézhették volna barátibb kivitelben is, de nem az "ajándék" minősítéséről akartam szólni.
nezelodo
Jaj de jó lenne, ha legalább negyedévente lenne választás! Kicsit sem lóg ki a lóláb, hogy miért jött meg az adakozó és szakmányban ígérgető kedvük! Meg azt is megtudtuk, nincs ám szavazatvásárlás, azt csak a fanyalgók állítják!
kereső
@terlasz: Kár is lenne gondolkodni, esetleg tovább gondolni a "puszta tényt".
terlasz
@kereső: Engem semmilyen formában nem érint. Az illetékesek majd elgondolkodnak rajta, ha akarnak.
Az ajándékozás célja inkább elgondolkodtató számomra, de nem tehetek ellene többet, mint a szavazatom megfontolt leadása.
kereső
@terlasz: Látod ez a baj- téged nem érint, tehát magasról le... Kinlódjon vele az , akit érint. Nehogy én szóljak már ellene. Taps -Neked.
terlasz
@kereső: Látom, Te csak a vita kedvéért vitatkozol, kedves Kereső. Köszönöm a beszélgetést!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok