Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.

Az államtitkár elmagyarázta, hogy miért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon
Fotó: kormany.hu

Orbán Balázs a Reformátusok szárszói konferenciáján Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel vitatkozott, Fiatal politikusok – paradigmaváltás a politikában címmel.

Ungár Péter unikumnak nevezte, hogy az ország rendszerváltó politikusai és mai vezetői között ilyen mértékű személyi kontinuitás van, és szerinte ennek negatív következménye, hogy a kormány a mai napig a '90-es években az SZDSZ-szel folytatott vitáit ismétli, ezt a vitát vetítve ki olykor Soros Györgyre, olykor az Európai Unióra.

A személyes folytonosság "belterjes és mozdulatlan vitákhoz vezetett", holott generációs viták helyett ideológiai alapú vitákra lenne szükség

- mondta.

Erre reagálva Orbán Balázs úgy fogalmazott: a rendszerváltó, az országot jelenleg vezető fideszes politikusgeneráció éppen azért sikeres, "mert lejött az izmus alapú politizálásról, amit az ellenzék mind a mai napig nem tud megtenni", és a Kárpát-medencében élők érdekeit szem előtt tartva politizál.

Ungár Péter kiemelte: a Fidesz azzal, hogy azonosnak állítja a nemzeti érdeket a saját politizálásával, megszünteti a "nemzeti kereteken belüli vita lehetőségét", mondván, aki a Fidesz politikáját kritizálja, az szembemegy a nemzeti érdekkel.

Orbán Balázs szerint az "ellenzék neurózisa" ezzel vádolni a kormányt.

Az államtitkár szerint '89 előtt egy bipoláris világrend uralkodott: voltak a kapitalisták és a kommunisták, mindenki tudta, hova tartozik, és hogy az átjárás nem lehetséges. Ezért a nemzeteknek nem volt gondolkodási, döntési lehetőségük – mondta Orbán Balázs.

Ez a bipoláris világrend omlott össze '89 után, de ugyanakkor nem született új világrend, csak annyi történt, hogy az egyik fél megnyerte a hidegháborút, ebből következően a győztesek unipoláris világrendje lépett a bipoláris rend helyébe. Ebben a gondolkodási sémában a nemzeteknek továbbra sem kellett saját sorsukról gondolkodni, a győztes rendjét kellett lemásolniuk, és az lesz sikeres, aki ügyesen másol – közölte.

Ez volt a kilencvenes, kétezres évek paradigmája, "innen indultunk". 2008-2010 óta "beszélünk egyre nyíltabban arról, hogy létezik multipoláris világrend, sokféle érdek és modell ismert", és az országnak ahelyett, hogy másolna, fel kell fedeznie a saját sikerreceptjét.

Orbán Balázs hangsúlyozta:

a Fidesz ezt a gondolkodást kéri számon az ellenzéken, akik ahelyett, hogy ebben partnerek lennének, még mindig azt nézik, hogy melyik modellt kellene lemásolniuk és hogyan tudnának jobban megfelelni a külső elvárásoknak.

Ungár Péter egyetértett azzal, hogy nem kell a "fejlett Nyugatra" hivatkozási pontként tekinteni, ugyanakkor szerinte számos helyzetben nem a Nyugat majmolásán alapszik a kormánnyal szembeni kritika.

Példaként említette a kormány nemzeti érdekkel ellentétes kedvezményeit a német nagytőkének.

Orbán Balázs kitért arra is: a 2010-ben kétharmados felhatalmazással kormányra kerülő antikommunista pártok azzal szembesültek, hogy "még mindig jelentős a rendszerváltoztatás előttről visszamaradt struktúrák ereje". A kultúrában, gazdaságban, a politikában és a médiában akkor még olyan hálózatok működtek, amelyek a rendszerváltoztatást megelőző évtizedekben meghatározóak voltak, azt követően pedig a hálózat fennmaradásáért és az abban résztvevők önérdekében tevékenykedtek.

Ismét rögzítenünk kell, hogy innen indultunk, és mára jutottunk odáig, hogy elmondhatjuk, a rendszerváltoztatás befejeződött – fűzte hozzá az államtitkár.

Ungár Péter szerint a rendszerváltozás befejezéséhez a parlamentnek el kéne fogadni az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, amelyet pénteken 20. alkalommal nyújtott be az LMP.

Az ellenzéki politikus egyetértett azzal, hogy az Antall- és az első Orbán-kormány ellenszélben dolgozott, de véleménye szerint a mostani Orbán-kormány gazdasági és médiafölénnyel rendelkezik.

Ez az oldal tehát nincs elnyomva, tíz éve ők vezetik Magyarország hajóját – hangoztatta.

Orbán Balázs erre reagálva azt mondta, igaz, hogy a jobboldali sajtó jobb állapotban van, mint a rendszerváltoztatás után bármikor, de erős túlzásnak nevezte, hogy jobboldali médiatúlsúly lenne Magyarországon, mondván, a legolvasottabb online lap, a legnézettebb kereskedelmi televízió és hírcsatorna, valamint a legolvasottabb bulvárlap, közéleti hetilap és napilap is ellenzéki.

Valóban "mi vezetjük a hajót", de a viharos tengeren navigálni nem egyszerű. Az ellenzék szerint pedig nem léteznek azok a veszélyek, amelyek Magyarország hajójára leselkednek, és úgy tesznek, mintha az egész világ azt akarná, hogy Magyarországnak jó legyen. Ebben a megközelítésben politizálni azonban végzetes naivitás, az elmúlt ezer év magyar történelméből ugyanis meg kellett tanulni, hogy "elsősorban saját magunkra számíthatunk" – tette hozzá Orbán Balázs.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ez az Orbán is irritáló, de sajnos Ungár nálam annyira hiteltelen, hogy na.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Koma te akkor még a fitymába se voltál !!!
Qqberci
"lejött az izmus alapú politizálásról" és áttért kleptokráciára...
papa.49
@Qqberci: Az ,,izmus,, imádók egyszerűen TOLVAJOK LETTEK kivétel nélkül !!!
colibri
Nem hiába ez is orbán, annyira okos/kodó, akár a nagy névrokon példakép.
Horizont
Ez az Orbán is irritáló, de sajnos Ungár nálam annyira hiteltelen, hogy na.
man at work
És tisztán látszik, hogy nagyon büszke magára, mert jól megaszonta.
Orbán Balázs tisztában van egyáltalán az absztrakt szó jelentésével?
Nyilvánvaló, hogy nincs tisztában.
Orbán ( Viktor) maga a politikai absztraktizmus!
Vagyis amellett, hogy absztrakt, még izmus is (nem izmos!).
Gauntlet
A hajam az égnek áll! Őt termelte ki az elvileg demokratikus oktatás? Sűrítve komoly dózis, elhülyüléshez vezet. Megvan az ország Fidesz nélkül is! Nem kell összemosni!
RonaGyuri
sikeresek??? rendszer-váltok??? kiről beszélsz bunkókám. Ti sem nem vagytok sikeresek - hacsak az ellopott pénzt nem tekintjük annak - s főleg nem rendszer-váltok; a kádári paraszt-káderok legócskább .hatalomátmentői vagytok! =))
Eladott Ország
Az a benyomásom alakult ki róla, igazi seggfej. Mostanra már a parlamentben üldögél, tehát valószínűleg jól gondoltam.
Hát igen: ubi bene, ibi patria - ahol jó dolgunk van, ott a hazánk, ahogy a középkori zsoldosok mondták. Amúgy ez a beszéd pátosszal gondosan megtrágyázott demagógia, de az is lehet, hogy fordítva: demagógiával dúsított pátosz. Szerintem lövésük sincs, mit is akarnak, azon kívül, hogy még pénzt, meg még hatalmat. Ezeket az idiótákat honnan szedik elő ?
RonaGyuri
@Eladott Ország: Majdnem pontos idézet,

kár, nagyon nagy kár, hogy az biza Orbánékról (is) szólt

Az egykor kiváló drámaíró – aki egykor a kádári éra nagy kegyeltje volt – ádáz ellenségként tekintett a liberálisokra. Ahogy nagyon sok dologban az alapvető meglátásaiban sok volt az igazság, az értelmetássel annál több gond volt. A derék Pilhál mester legújabb opus-ában Csurkát idézi, de egy kis félremagyarázással.
„Mélymagyar álarcot öltve megosztani akarják a nemzeti egységet – Alig burkolt hatalomátmentés zajlik liberális köntösben” – mondta Csurka, amiben sok nagyon sok igazság volt, lévén a fiatal liberálisok szinte kivétel nélkül ócska kádári paraszt-káderok voltak! Igen ők az Orbán és bandája! =))
Yoda69
Aha, az orszag erdekeben. Melyik orszag az? Kazasztan vagy Uzbegisztan? Ja tudom, orbanisztan.
Mert hogy nem Magyarorszag, az tuti.
verőce21
Meg vannak a hantás lipsi hozzászólók, a hazugságaikkal.
kereső
Engedjétek meg nekem, hogy hányjak a "rendszerváltó" poltikusoktól. Főleg azoktól- akik "nemzeti" szólamokba csomagolva - elárulva mindent, amit a rendszerváltás jelenthetett volna az országnak- hatalmuk megszerzése, és megtartása érdekében -éppen most árulják el végképp az országot, a "szövetségeseinket"-és vezetik vissza egy történelmileg már letünt korba.
Sámannus
Mert minden csatornán ők nyomulnak, még a szennycsatornán is!
Te is csak egy felbérelt takony vagy, aki csak a pénzét lesi. Amit pofázol annak az ellenkezője az igaz, csak hallgatsz az igazságról, mert neked az büdös.
csipetke
Hogy miért sikeres ez a tolvaj banda? Mert az ilyen birkák, mint mi, hagyjuk, hogy kilopják a szemünket is. A titkuk a mi töketlenségünk
Yoda69
@csipetke: Sajnos amig van 2 millio veroce tipusu birka, addig a fideSS hatalomban marad.
Sámannus
@csipetke: Ha a média megmutatná mekkora zsiványok élnek köztünk, mint a rezsiutalvány esetében a pécsi stadion kistafírozása az utalványok értékének négyszereséből, talán ezt a köcsögöt is előbb bitófán kéne lógatni, a zsiványokkal együtt, ő is olyan sikeres lenne mint akiket dicsér. Azért a pénzért ez a szarfaszú is sikerekről pofázik akár a többi média hazaárulói.
Amit állítasz csak részben igaz, mert a lopás igen komplikált formáit alkalmazzák. Akár a bűvészek szemfény vesztők, szép magyar szóval ezt mi használjuk a bűnözőkre is pedig ennek jól meghatározható bűnügyi kategóriái is vannak, és ezt tudatosan nem használja a köcsögmédia sem.
Commenter
@kereső: nem a politikai világ bipoláris, ez a két ember unipoláris, csak az orbáni történelemhamisításban tudnak gondolkodni, hogy itt mindent a fidesz ért el.Azt elfelejtik hogy 89-ben nem a Fidesz volt kormányon ráhatása az eseményekre maximum annyi volt mint akkor minden ellenzéki pártnak, miközben tanúi lehettünk egy szuperhatalom és egy ideológia a nem létező szocializmus összeomlásának. orbán nem létező illiberális demokráciája/keresztény demokráciája/szabadsága is így fog összeomlani, mert nem valós politikai berendezkedés csupán ideológiai maszlaggal ködösítik el azt a tényt hogy minden hatalom egy kézben összpontosul.Működésükbe belehal egy ország, a perifériára kerül, távol Európától. Generációk, új generációk építhetik már csak újjá.
Eladott Ország
A húgyosjózsit legalább idejében elvitte az ördög. A viktátornak bezzeg nem enné ki a rák sem a belit, ez a geci a nyakunkon maradt. Az észtek kevesebben vannak, mint Budapest lakossága, nézd meg, hol tartanak (pedig elég jelentős orosz kisebbséggel is kínlódnak...), vagy nézd meg a lenézett Romániát, honnan indult 30 évvel ezelőtt és már eddig is mire jutott, vagy a szlovákokat, holott nekik a szétváláskor inkább csak hegyek maradtak, ipar alig. A csehekről nem is beszélve - ők nagyjából ott tartanak, ahol Alsó-Ausztria. Antalléknak az a megbocsáthatatlan bűne, hogy valamiféle "úri Magyarország" restaurálási kísérletéért feláldoztak legalább 4-5 generációt. "Úri Magyarország" helyett meg lett nekünk itt egy szánalmas "Bugris Magyarország".Nincs még egy keresztény gyökerekben hiányt nem szenvedő európai nép, amelyik önként fogadta volna el, hogy neki annál jobb lesz, minél stabilabban lopják ki a szemét; amelyik az utolsó falatot is elvenné a gyereke szájától, ha a hamis bálványa azzal fenyegetné, hogy a migránsok megerőszakolják a nagymamáját. Nincs még egy nép, amelyik önként, békeidőben mondott volna le a szabadságáról, szépen, lassan, darabokban, amelyikkel azt meg lehet csinálni (a magánnyugdíjpénztáraktól, Kishantoson, a trafikokon, a Népszabadságon, a lakástakarékpénztárakon és a baltával szétvert társadalmi szolidaritáson át a teljes erkölcsi amortizációig), amit ezzel a büszke magyar néppel. De vajon mire olyan nagyon büszke? Hogy Tiborcz István, a nemzet veje 50 millás, német rendszámú Mercedes AMG G63-ast vezet. Pedig milyen szépen kivilágította az országot. Vagy hogy Orbán Ráhel ki sem teszi a saját lábát a kacsalábon forgó összkomfortos csóróságából, ha nem aggat magára 15 millió forintot érő ruházatot és csecse kiegészítőket? Mi a szarra lehetünk büszkék Trianon után 99-cel? Hogy az átírt múlt és a széthazudott jelen szemétdombján kilóg a seggünk a gatyából, miközben egy szűk réteg dőzsöl százezrek nyomorának napos oldalán?
csipetke
@Yoda69: @Sámannus: Tökéletesen igazatok van, de ez a maffiabanda olyan rendszert épített ki, hogy békés úton nem lehet őket kibaszarintani a hatalomból. Még a románok is tökösebbek mint mi, ott sikerült elzavarni a korrupt bandát, és Franciaországban ezeknek a bűnöknek a töredékéért felgyújtották Párizst
Commenter
@Eladott Ország: Antallékkal kezdődött itt a lejtmenet, szűklátókörűségüket, a letűnt korok iránti nosztalgiájukat jól átvette a mostani kurzus. Antallék önző és buta kül és belpolitikát folytattak: ellenségnek (törpe minoritás) állították be az ellenzéket, arroganciájuk, gőgjük, dölyfjük mérhetetlen volt,csak úgy mint hozzá nem értésük is.
Szétverték a mezőgazdaságot, összeálltak a szalonképtelen neonáci Csurkával aki a párt alelnöke lett, ordas eszmék megengedhetetlenségéről beszéltek, miközben ők maguk hittek azokban. Antall a 19. századba való politikus volt, nem a 20-ba. Az ő és kormányzásának produktuma a mai orbán és az a politika aminek a levét isszuk. Mit tett ez a múzeumigazgató a rendszerváltásásért? Még csak az sem mondható el, hogy belülről bomlasztotta volna a rendszert. Most mégis "rendszerváltóként" ünnepelteti orbán, közpénzen, volt miniszterei által. Ami menthető volt az MDF megszűnése után ebből a gárdából az átkerült a Fideszbe. Nem csak a kommunisták, a tulipánosok, a MIÉP-esek és a kdnp-sek lelki legalját is odasodorta a szél.
kokopelli
...kissé félrenyalta a scheggeket,mert a demokratIZMUS-t nem említette!...vagy azért mert az tényleg
nincs jelen a mai kormánynál?Jó lett volna megtudni valamit a példának hozott "német nemzeti nagytőkéről" is!
Eladott Ország
@Commenter: Az országot munkaruhában építik...
kepkezelo.com/images/38q8hcmzairsvi5xhbww.jpg
A fidesz egy bukott kommunista rezsim itt maradt romhalmaza.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/58375843_1306614222826040_4735446046522474496_n.png?_nc_cat=107&_nc_eui2=AeE0-rBamKtKKOfmz3TGsuGtwBh6Mlx1Zjo2NQ0u7DbN9kYxBQ1uSFJhtezWLBCbZsw6b5NKYY1ARBTbClhTeJa967tLBunVph0qefPPX4b6aQ&_nc_oc=AQl67syBXYvqJLctxmyJB3GVIbAL7Jin7An7Q33amNBDayBE_aaMDS3uHjh19VoAXog&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=1065f2523b713dde4d3d7c46a83a59c6&oe=5E0D969C
Antall József volt, aki anno büszkén vallotta, idézem: „Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, akit a nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni.” Magyarország 1920 és 1944 között hivatalban lévő kormányzójáról pedig röviden csak annyit, hogy Horthy Miklós a XX. századi magyar történelem egyik ellentmondásos alakja, akinek az első és a második világháború alatti tevékenységének megítélését illetően a mai napig éles közéleti viták tárgyát képezi. A 2010-óta hatalmon lévő fidesz-kormány viszont Horthyt már nyíltan egy olyan vezérként mutatta be – olykor még a történelemhamisítástól sem visszariadva –, aki képes az elveszített nemzeti nagyságot, a történelmi Magyarországot helyreállítani, az elszenvedett nemzeti sérelmeket orvosolni. Orbán Viktor annak érdekében, hogy – határainkon innen és azon túl – hitelt érdemlően bizonyítsa az érintettek felé: Antall Józsefhez hasonlóan ő is nemzetegyesítő, 15 millió magyar miniszterelnökének érzi magát. De a kormányának, pártjának tagjaira sem lehet panasz. Boldog István legutóbb például azzal borzolta a magyar közélet kedélyeit, hogy kerek-perec kijelentette: Erdély márpedig szerinte Magyarország része.
Commenter
@Eladott Ország: Már nem tudom ki mondta valahol Horthyról, hogy ha ítélkezni kellene felette előbb megbocsátana neki a zsidók deportálásának leállításáért, ezt követően pedig felakasztaná. Orbánnak még megbocsátani se lehet semmit, csak valamikor, valahol ha van igazság majd bíróság előtt kellene felelnie mindazért amit itt kormányzás (irányítás) címén művel.
A jobboldal két világháborúba sodorta az országot, a mai jobboldal pedig a semmibe viszi.
Nyilván a házi pálinka mondatta ezt a kijelentést Erdélyről Boldoggal, nem a Coca Cola.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok