Konstruktívnak nevezte szerdai Twitter-bejegyzésében az Európai Bizottság megválasztott elnökével folytatott megbeszélését Trócsányi László biztosjelölt.

Trócsányi: konstruktív volt a megbeszélés az Európai Bizottság megválasztott elnökével
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ursula von der Leyen annak ellenére kezdte meg az egyeztetést a jelöltekkel, hogy Olaszország a belpolitikai válság miatt még mindig nem adta le delegáltja nevét.

A november elején hivatalba lépő testületbe jelöltek személyéről nem adtak még ki hivatalos brüsszeli tájékoztatást, a nevek azonban ismertté váltak a tagállamok bejelentései alapján, még ha közülük egyeseket akár vissza is utasíthat a volt német védelmi miniszter.

A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra: az Európai Néppárt részéről a bolgár Marija Gabrielt, az ír Phil Hogant, a lett Valdis Dombrovskist, illetve az osztrák Johannes Hahnt, a szociáldemokraták részéről a holland Frans Timmermanst és a szlovák Maros Sefcovicot, mellettük pedig a liberális dán Margrethe Vestagert és a cseh Vera Jourovát.

Jelen állás szerint

Belgium a liberális Didier Reynders-t, Ciprus a néppárti Sztella Kiriakidészt, Finnország a szociáldemokrata Jutta Urpilainent, Franciaország a liberális Sylvie Goulard-t, Görögország a néppárti Margarítisz Szkínászt, Horvátország a néppárti Dubravka Suicát, Litvánia a zöld Virginijus Sinkeviciust, Luxemburg a szociáldemokrata Nicolas Schmittet, Málta a szociáldemokrata Helena Dallit, Portugália a szociáldemokrata Elisa Ferreirát, Szlovénia a függetlenként politizáló Janez Lenarcicot, Svédország pedig a szociáldemokrata Ylva Johanssont jelölte.

Németországot a néppárti Ursula von der Leyen, Spanyolországot pedig a szociáldemokrata Josep Borrell képviseli, aki már a magáénak tudhatja az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját.

Az október végi kilépésre készülő Egyesült Királyság bejelentette, hogy nem delegál tagot az Európai Bizottságba, és ezért nem is nevez meg jelöltet. Szakemberek szerint ugyanakkor a határozott nyilatkozatok ellenére könnyen elképzelhető újabb halasztás, és ez esetben egyfajta jogi dilemma lép fel, amelyet esetleg Julian King mostani brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatna fel.

Több meghallgatásra is sor került a keddi kezdet óta, sajtóhírek alapján például a belga Didier Reynders-szel.

Von der Leyen a nemek egyensúlyára törekszik, azaz ugyanannyi női tagot szeretne, mint férfit, ezért arra kérte a tagállamokat, hogy jelöljenek két-két személyt, akik közül majd választhat. Bennfentes források szerint ennek csak a román kormány tett eleget.

Az eddig ismert jelöltek között tizenegy nő és tizenhárom férfi van, illetve a két román jelölt. Sokan ezért női jelöltre számítanak Róma részéről, mások azonban Roberto Gualtieri európai parlamenti képviselőt tartják esélyesnek.

A jelölteket szeptember végén kezdik meghallgatni az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a végleges listáról pedig várhatóan októberben szavaz a képviselőtestület. Ezt követően a tagállami kormányokat tömörítő EU-tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Konstruktív volt a megbeszélés!!!
Akkor valószínűleg közélték vele, hogy nem kívánatos a személye!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Konstruktív volt a megbeszélés!!!
Akkor valószínűleg közélték vele, hogy nem kívánatos a személye!!!
tudode
Mit jelenthet a konstruktív megbeszélés egy olyan tagország részéről, ahol közjogilag delegálhatta volna az, aki nem több -------- jogilag --- mint egy fatornyos falu szerencse lovagja , Szancsó Pancsa jelmezében, ló nélkül!!!
Eriksson
@tudode: Kérlek, ugorj neki még egyszer.
tudode
@Pegero: .
Miért nem a cikkhez szól hozzá!!
papa.49
Na majd kiderül az igazság októberben ...
Eriksson
@tudode: Addig rendben van, csak a két végét nem értem, meg ami közben van.
tudode
Figyu!
.
Nem tudok hosszasan válaszolni, mert mindkét kezem gipszben van!
.
Akkor értené, ha a közjogilag érvénytelen szektáról többet tudna, mivel nem többek, mint a Stanci néni unokaöccsei!!!
.
www.google.com/search?q=az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+k%C3%B6zjogilag+%C3%A9rv%C3%A9nytelen&oq=Az&aqs=chrome.1.69i57j69i59l2j69i60l3.9679j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Ennyi!
tudode
@Eriksson: -nak szántam a fenti válaszom. Bocs!
tudode
@Pegero: .
Jó kekeckedni?
.
Egészségére!
Eriksson
@tudode: Ezt nem értem: "Mit jelenthet a konstruktív megbeszélés egy olyan tagország részéről, ahol közjogilag delegálhatta volna az, aki nem több -------- jogilag --- mint egy fatornyos falu szerencse lovagja , Szancsó Pancsa jelmezében, ló nélkül!!!"
Nekem túl nyakatekert a megfogalmazás, nem értem a lényegét.

Alaptörvény ide, alaptörvény oda, Trócsányi attól még folytathatott konstruktív megbeszélést Ursula von der Leyen asszonnyal.
karma1
@papa.49: Volt egy nagyon jo elemzo cikk arrol, hogy miert NEM fogja Leyen elfogadni trocsanyi szemelyet: mert oalatta tortent jonehany olyan visszaeles, amirol tudnia kellett, hiszen az OLAF megkuldte a bizottsagi vizsgalatok eredmenyeit, es az ajanlast is adta melle, vagyis az OLAF tobb ugyben is kerte a magyar rendorseg es ugyeszseg nyomozasanak elrendeleset, es amit folyton trocsanyi segitsegevel poltpetya tagadhatott meg. Akkor most min is csodalkozik annyira a fidesz? Es vajon miert pont ot kuldte oda, es miert nem ezt a polihisztor - szerintem nagyon hulye - varha juditot, akinek a nevehez - me'g - nem tapad rossz intezkedes? Es raadasul no is? Mindenesetre orbannak nagyon rossz tanacsadoi lehetnek ha nem figyelmeztettek arra, hogy a 7-es cikkely epp a jogallamisag leepitese miatt inditottak el, es ami legmarkansabban eppen trocsanyi alatt mutatkozott meg? Hat ehhez vagy nagyon butanak, vagy nagyon bekepzeltnek kell lenni - nevezni trocsanyit magyar reszrol. (De inkabb mindketto)
Desischado
@tudode: Mielőbbi jobbulást kívánok!

Mit kell ezen érteni? Mert hogy nem kezdett lelkendezésbe, azt feltételezi, hogy nem kértek belőle!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Igazi orbáni motiváció, mert ő így szereti

van némi kavarcs Trócsányi jelöltsége körül

Mottó:
A klasszikus vicc poénjában kompromisszum kötésnek
nevezik a durva elhajtást, lehet a matyar médiában
a konstruktívitás is hasonló?

Miközben a média egy meghatározó része arról zagyvál, hogy „Konstruktívnak nevezte szerdai Twitter-bejegyzésében az Európai Bizottság megválasztott elnökével folytatott megbeszélését Trócsányi László biztosjelölt.”, másik nagyon másról tartanak értekezéseket.
A hírek szerint „Több tagállam sem támogatja Trócsányi László leköszönt igazságügyi miniszter megválasztását az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba. Ha őt nem fogadják el, akkor az egész testület bukik.”.
A dolgot tovább színesíti, hogy több héttel ezelőtt „Von der Leyen a nemek egyensúlyára törekszik, azaz ugyanannyi női tagot szeretne, mint férfit, ezért arra kérte a tagállamokat, hogy jelöljenek két-két személyt, akik közül majd választhat.”. Ezt Orbán az elsők között utasította el.
Na és most jön a poén Őfenesége a minap arról zagyvált, hogy: „mivel ógy tűnik, hogy túl kevés lesz a női jelölt, megfontolja, hogy női jelöltet akar.”!! =))
kereső
Nos már csak pár napot kell várni, hogy megtudjuk mit is jelent ez valójában. Augusztus 31,.-ig a kormány szanbadságon van, a jövő héten orbánnak nyilatkoznia kell- marad-e trócsányi?,vagy jön járóka livia- aki az EP -ben letagdta/megtagadta magyarságát-és fidesses mivoltát IS!.Mondjuk az utóbbival nincs nagy dicsekedni való.
namihami
És mindezen megbeszélés közben még azt is megengedték neki, hogy végig a szőnyeg szélén állhasson.
papa.49
@karma1: Biztos emlékszel még te is , meg többen is mikor eredménytelen tárgyalások voltak a cocilizmusban akkor volt ez a szöveg, tehát ezek szerint nem nyert a Trócsányi csak egy ,,hangszórót,, !!!
karma1
@papa.49: Igen, azt hiszem, mi meg ismerjuk ezt a fajta, panelekkel dolgozo ujsagirast...:o))))
reagens
Trócsányi kinevezése után mit fognak mondani? Az Eu is Orbán bérenc?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.