A feketegazdaság elleni küzdelem első komoly lépése volt az online pénztárgép használatának kötelezővé tétele 2014. szeptember 1-jétől – mondta az MTI-nek Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Izer Norbert: öt éves a költségvetésnek már több százmilliárd forintot hozó online pénztárgép

A jelenleg 213 ezer kasszából álló rendszer iránt nem véletlen a folyamatos nemzetközi érdeklődés, hiszen három év alatt több mint 530 milliárd forint bevételt hoztak az államkasszának az innovatív gazdaságfehérítő intézkedések – tette hozzá.

Öt éve, 2014. szeptember 1-jén, még 176 ezer online pénztárgép üzemelt, jelenleg már 213 ezer kassza küldi a valós idejű adatokat az adóhivatalnak – mondta Izer Norbert.

Az államtitkár a növekedés okai közül a pénztárgép használatra kötelezettek körének bővülését emelte ki. 2017. január 1-jén tíz új szektor kapcsolódott be az online rendszerbe, azóta többek között a taxisoknak, az autószerelőknek, a plasztikai sebészeknek, a mosodáknak, és a fitnesztermeknek is pénztárgépbe kell ütniük a bevételeiket – emlékeztetett.

A bővítés szükségességét jól szemlélteti a forgalmi adatok megugrása. Míg 2016-ban a pénztárgépek rögzítette éves forgalom 9780 milliárd forint volt, addig 2017-re – az újabb szektorok bevonását követően – már 11 011 milliárd forintra nőtt – jelentette ki Izer Norbert.

Hangsúlyozta, a forgalomnövekedés mellett a költségvetésnek is jelentős összegeket hozott az online kassza. Az Európai Unió Bizottságának a tanulmánya szerint 2014 és 2016 között, a három év alatt 530 milliárd forinttal több bevétel folyt be költségvetésbe az online pénztárgépek és más, az adóbeszedés hatékonyságát javító intézkedések nyomán – részletezte az államtitkár.

A digitalizáció egyre nagyobb segítség a feketézőkkel szembeni küzdelemben – emelte ki Izer Norbert.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) naponta átlagosan 10 millió nyugta adatai futnak be, amely nemcsak az ellenőrzésre történő kiválasztást segíti, hanem a végrehajtást is sokkal hatékonyabbá teszi. Az online adatokból ugyanis az is látszik, hogy mennyi pénz van a nagy tartozást már hosszú ideje nem rendező vállalkozó kasszájában – mondta.

Az ötéves online pénztárgéprendszer technológiája egyedülálló a világon – összegezte Izer Norbert, hozzátéve, hogy Magyarország első online gazdaságfehérítő rendszere nemcsak az államkassza bevételét növeli, hanem a csalárd adózók kiszűrésével biztosítja a tiszta piaci versenyt, így védve a jogkövető, tisztességes vállalkozásokat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
És vajon a KASZINÓKNAK MIÉRT NEM KELL ???
Az állattitkár erre böfögjön valamit !!!
papa.49
És vajon a KASZINÓKNAK MIÉRT NEM KELL ???
Az állattitkár erre böfögjön valamit !!!
1magyar
A legnagyobb csalás a kaszinókban van, a normál vállalkozásoknak egy nagy terhet nyomtak a nyakukban. Ha a kaszinókat is bekötnék megduplázódna a bevétel, oda gazdagok járnak.
Itt a csóró vállalkozásokban meg az áremelésből adódik a többletbevétel.
szegfue
@papa.49: Ez ugrott be nekem is elsőre! Azért az is elgondolkodtató, hogy a "fizikai közérzetet javitó szolgáltatás" (amibe beletartozik a pénzen vett szex!) kötelezett az online pénztárgépre, a fodrász, mükörmös, kozmetikus meg nem... gőzöm sincs mi alapján döntötték el?!
Eladott Ország
Hol lakik a csávó? Mert oda járok majd tankolni. Izer Norbert teljes mértékben kiegészíti azt az űrt , amit Tállai úr maga után hagyott. Nézzük az előnyeit: tud angolul, járt már külföldön, látta már a versenyszférát. Akárcsak Kim Jong Un. Jézus Mária! Eszik ez a Norbert elég fejhúst meg tokaszalonnát? Milyen festmény kellet ehhez Orbánról?
Qqberci
Pénztárgép . 100 milliárd.
Népstadion: 200 milliárd (és még nincs vége)

A hülyének is megéri... Vagy csak a hülyéknek? Mennyit vitt el a vállalkozóktól a pénztárgépcsere?...
namihami
Azért én megnézném, hogy annak a borsodi, somogyi kisfalvaknak a marikanéniei (ahol mindenki ismer mindenkit és egy arravetődő már eseménynek minősül), mégis mennyit és hányszor üt be a gépbe.
Ez csak ott működik, ahol a feltételek (senki senkit nem ismer, nyaralóhelyek, stb.) adottak a rendszerhez. Persze, tudom, hogy a nagylóvé is ott van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok