Bár a kormány az utolsó pillanatban megpróbálta megakadályozni, végül ezernél több körzeti fogorvos mégis "sztrájkba lép" hétfőtől csaknem két hétig. Addig maradnak a betegeknek a magánrendelők.

Mától szeptember 13-ig leáll a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők többsége.

Ezernél is több fogorvos jelezte, hogy részt vesz az akcióban, ami alatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják, vagyis akinek nem akut fogászati problémája van, a következő két hétben jobb, ha magánrendelőt keres fel

- írja a 24.hu.

A lap hozzáteszi:

Mivel vállalkozói státuszban dolgoznak, klasszikus értelemben véve nem sztrájkolnak, hanem kollektíven szabadságra mennek a fogorvosok a következő két hétre, így hívják fel a figyelmet az alapellátó fogorvosokat sújtó problémákra, amik közül a legnagyobb, hogy a jelenlegi állami finanszírozás mellett nem tudják a rendelőket hosszú távon, kiszámíthatóan és biztonságosan működtetni. Sok helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyerekvállalás esetén.

A tervezett munkabeszüntetés előtt két nappal állt elő egy új támogatási javaslattal az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki azt ajánlotta, az alapellátásban dolgozó fogorvosok idén egyszeri másfél millió forintos (vagyis havi lebontásban 125ezer forintos), jövőre havi 250 ezer forintos, 2021-ben pedig további 140 ezer forintos kiegészítést kapnak a jelenlegi, havi bruttó 850 ezer forintos támogatásukhoz. Ezt a MOK Fogorvosok Területi Szervezete elnöksége 19:3 arányban elfogadta, a sztrájkra készülő fogorvosok többsége viszont nem.

A tiltakozást szervező Nagy Ákos a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy

megtartják tiltakozó akciójukat: szeptember 13-ig csak az akut panasszal jelentkező betegeket látják el.

Hozzátette: korábban 1100 alapellátásban dolgozó kollégája jelezte csatlakozását. Nagy a lapnak elmondta, hogy az évek óta tapasztalható alulfinanszírozottság problémáját nem oldja meg a minisztérium ajánlata:

egy 2016-os kamarai kalkuláció szerint 1,6 millió forint szükséges egy teljes fogorvosi praxis havi működéséhez, míg az Emmi ajánlata szerint 2021-ben is csak 1,3 milliót kapnának.

Forrás: 24.hu, HVG, 444, Index

Címlapi kép: Pixabay CCO

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Majd a bolondkasler a Tízparancsolattal a kezében gyógyítja a fogászati betegeket ))))))))))))))))))))))))))))
EZ MÁR TÉNYLEG RÖHEJ KONTÁR ELKURMÁNY !!!
papa.49
Majd a bolondkasler a Tízparancsolattal a kezében gyógyítja a fogászati betegeket ))))))))))))))))))))))))))))
EZ MÁR TÉNYLEG RÖHEJ KONTÁR ELKURMÁNY !!!
jesz
..."jobb, ha magánrendelőt keres fel"...

Eddig is így volt...erre megy a játék.
luiz
Fáj a foga? Mondjon el 10 mi atyánkat, vagy fáradjon el a legközelebbi stadionba és teli torokból szídja a hazaiakat.
Nessy
@luiz: Fogfájásra akasztott ember koponyájából igyon langyos vizet, a középkori recept szerint! Lassan már úgyis arra fele tartunk!
Jozefina
Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hirtelen honnét tudott ennyi pénzt elővarázsolni??? Vagy ez csupán csak ígéret, amit nem kell betartani??? Mellesleg ez is valóban kevés, hiszen egy rendelő fenntartása, eszközbeszerzés, bér, egyéb költségek nagyon sokba kerülnek!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.