Jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla kedden a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, aki a felügyeletére bízott kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesített. Az ügyet még 2016-ban a Házon kívül tárta fel, annak köszönhetően, hogy néhány áldozat vállalta, nyilvánosan is elmeséli a vele történteket. Első fokon nyolc év fegyházra ítélte a bíróság az egykori igazgatót, az ügyészség tavaly súlyosbításért fellebbezett. Végül maradt a 8 év fegyház.

A másodfokú döntéssel a folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és annak kísérlete büntettetett folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és annak kísérlete bűntettre változtatta a táblabíróság, egyebekben helyben hagyta az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék tavaly november 21-én hozott határozatát.

Helyben hagyta a bíróság a másodrendű vádlottnak, az otthon egykori nevelőjének büntetését is, akit kétrendbeli szexuális visszaélés bűntette miatt másfél év – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítéltek első fokon, emellett mindkét vádlottat véglegesen eltiltották a 18 év alattiakkal való foglalkozástól.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, aki 26 éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, éveken keresztül végzett szexuális cselekményeket a felügyelete alatt álló kiskorúakkal.

Két fiatal ezek kezdetekor még nem múlt el 12 éves, három sértettel 14 éves kora előtt lépett szexuális kapcsolatba. Ezen felül a férfi több 18 év alatti sértettel szemben is súlyosan szeméremsértő magatartást tanúsított, egyikükkel rendszeresen szexuális cselekményt végzett.

A vádirat szerint a volt igazgató tíz áldozata mind fiú, őket fogdosta, kézzel és orálisan elégítette ki, illetve rávette a gyerekeket, hogy ők elégítsék ki őt kézzel vagy orálisan

- írja az Index. Az egyik esetben vigasztalásnak álcázta a fogdosást, másnak pornófilmeket mutogatott saját irodai számítógépén, és arra buzdította a gyereket, hogy vele együtt végezzen önkielégítést – teszi hozzá a lap. Az áldozatok mind jó kapcsolatot alakítottak ki az igazgatóval, volt olyan fiú is, aki a vádirat szerint apjaként tekintett rá, és az otthonban mindenki csak "János bácsiként" szólította.

Az Index arról is ír, hogy a volt igazgató egyébként Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi Bárczy-díj birtokosa, három miniszteri kitüntetése és Köztársasági Érdemkeresztje van, a Bicskei Római Katolikus Egyházközösség képviselő-testületének tagja.

A Házon Kívül riportjából kiderül, hogy

2011-ben már indult egyszer nyomozás a gyermekotthon igazgatója ellen, szintén azért, mert több gyerek szexuális visszaélésekkel vádolta, de ott a nyomozást végül bizonyítékok hiányában egy év után megszüntették.

Az ítélethirdetés után a Házon Kívül stábjának nyilatkozott az egyik áldozat az ítéletről, aki szerint "sokkal többet" érdemelt volna. 

Az MTI híre szerint

a másodrendű vádlott a vádirat szerint egy felügyelete alatt álló, 14 év alatti fiatallal lépett egyszer szexuális kapcsolatba, három esetben pedig a 14 év feletti sértettekkel szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve végzett szexuális cselekményt.

Kovács Tamás, a tanács elnöke indoklásában elmondta, hogy a minősítést azért kellett megváltoztatni két esetben, mert az elkövetés óta szigorodott a büntető törvénykönyv szabályozása, a Székesfehérvári Törvényszék azonban nem az arra az időszakra hatályos törvényi szabályozást alkalmazta. Mindezek mellett bár a cselekménysor ugyanaz volt éveken át két sértett esetében, azonban az életkoruk változott. A büntető törvénykönyv pedig eltérően szabályozza a 12 év alatti, a 12 és 14 év, valamint a 14 és 18 év közötti sértett sérelmére elkövetett szexuális indíttatású bűncselekményeket.

A bűnösségi körülményeket teljes körűen és helyesen tárta fel a Székesfehérvári Törvényszék a másodfokú bíróság szerint, sem további enyhítő vagy súlyosító szempontok nem merültek fel. Emellett az elsőfokú bíróság alkalmazta az egyéniesítés és a tettarányosítás szabályait, a büntetési tételeken belül arányos büntetéseket alkalmazott mindkét vádlott esetében.

Forrás: MTI, Index, RTL Klub, Házon kívül, 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Aljas ítélkezés! Itt az amúgy is sérült gyerekek vannak...
jesz
Istenem...nyolc év fegyház...be szép is lesz a régóta bentlévőknek...elöl, hátul egyszerre ketten is boldogok lesznek...

ez a faszi most megtudja, milyen az, ha intenzíven használják...fegyház az fegyház...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok