Mintegy nyolcszáz embert bocsát el az Electrolux Jászberényben, erről kedden tájékoztatták az érintetteket – közölte a cég közleményben az MTI-vel.

A porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezi át az Electrolux Group a versenyképesség fokozása érdekében, az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül 800 Electrolux dolgozót érinthet – írták.

Az Electrolux Group kedden bejelentette azt is, hogy csaknem 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában 2020 és 2023 között. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban – tették hozzá.

Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben az Electrolux európai alelnöke a közlemény szerint azt mondta: tudják, hogy a jászberényi átszervezés sok dolgozójuk számára nehéz helyzetet teremt.

"Büszkék vagyunk kollégáink tapasztalatára és az elért eredményeikre, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az érintett munkatársainkat támogassuk"- fogalmazott.

A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak

- tette hozzá Gönczy Sándor.

Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége – közölték. Továbbá az Electrolux felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki.

A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.

Az üzleti átszervezésnek semmilyen hatása nincs az Electrolux-termékek kiszállítására, valamint a cég ügyfeleire és fogyasztóira – írták.

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon.

A jászberényi és a nyíregyházi üzem is fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában.

Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását – mint például a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti, és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.

A nyíregyházi beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd.

Az Electrolux évente több mint 60 millió háztartási és professzionális készüléket értékesít több mint 150 országban. Az Electrolux csoport forgalma 2018-ban 12,4 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma 54 ezer.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Bugány János

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ki az a külső partner aki miatt ennyi embert el kell bocsátani?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@kokopelli: Az első átkosban én is hallottam néha, hogy jó lenne egy kis munkanélküliség. Ilyet csak vezető beosztású emberek mondtak mert botor módon azt gondolták, hogy a munkanélküliségtől rettegő ember jobban kezelhető. A többség cinikusnak tartotta őket. Nemrég az állítólagos munkaerőhiány idején is láttam, hogy embereket bocsájtottak el, aztán vettek fel másokat a helyükre. A megfélemlítés volt a cél. Nem lehet véletlen a rendőrség és a mentők odarendelése sem Jászberénybe. Nem megy már olyan könnyen a tömeges elbocsátás mint anno a rendszerváltáskor. Akkoriban csak elég volt a dolgozókat a munkanélküliek ellen hangolni. A társadalom nem különösebben vállalt szolidaritást a másfél millióra duzzasztott zárt munkaerőpiaci munkanélküliért. Valami azt súgja nekem, hogy O1G embertelen mentalitása most nem tud úgy átjönni a társadalom széles rétegeibe mint anno. Valami elkezdődött, az un. "kisemberek" közül egyre kevesebben tartják üdvösnek a mások rossz sorsát. Kezdenek végre rájönni, hogy egyszer rájuk is sor kerülhet! Elegük van már a kiszámítatlanságból, kényszerekből és a bizonytalanságból.
1magyar
Na ugye mekkora hazugság a munkaerőhiány!
papa.49
@emerencia: Még egy adalék ehhez a témához, a szomszéd asszony fia is járt oda dolgozni kb. 3,4 hónapot, innen Martfűről vitték őket busszal, este haza, de az említett idő után elküldték őket, indoklás nélkül !!!
Később másik településről szállította az a busz az embereket Jászberénybe !!!
Vajon mi volt az ok, annyi, hogy a munkanélküliek után járó állami zsozsót így tudták felvenni !!!
Ami pedig azokat illeti akiket most elbocsájtottak azok nagy része szakképesítés nélküli betanított melós volt, tehát nem nagy esélye lesz másutt elhelyezkedni !!!
kokopelli
@emerencia: "Ott van az eb elhantolva",hogy a munkanélküliséget és az azzal járó financiális következmé-
nyeket "máshol" szociálisan oldják meg! A szakszervezetek is másképpen állnak hozzá!Nem véletlen,hogy
van is súlyuk! Igaz,hogy az ottani szakszervezeteknek mindíg is volt súlyuk. Ott a munkáltató nem tudja meg,
hogy a dolgozók között kik a tagok,ergó kik lehetnek a szervezők!A tagsági díjat "direkt" a bankkontóról "húz-
zák le"! Sztrájk esetén a szakszervezet a kontóra utalja át a sztráklóvét!Nem véletlenül foschnak a sztrájktól
a munkaadók! Az ilyen sunyi "magyarutas" trükkeln nem sokra mennének odaát! A szakszervezetek van elég
lóvéja a bírósági eljárásra is!
kereső
@kokopelli: itt a szkszervezeti vezető meg van véve. -tisztelet a kivételnek- csak is kizárólag a saját zsebe érdekli. Nincs érdekvédelmi tevékenység- nincs szervezet , amely felvállalja. Amikor a munkaadó fizeti a "független" vezetőt, mit lehet várni. Ráadásul orbánék 2012-ben! úgy módositották az MT-t, hogy szinte lehetetlenség sztrájkolni.A szakszervezeti vagyont- mert volt, azt meg még antallék privatizálták-és elkommunálták.
kokopelli
@kereső: ...nem hülye a cég amennyiben megteheti !! Nyugatabbra próbálná,ugyanis nem a vállalat áll
szemben a szakvezettel,hanem a munkaadók iparági "szekszervezete"!!! Pl. az IGmetall a Gesamtmetal-al
szemben! A Vállalat tulaja először a Gesamtmetállal egyeztet,és csak utána a munkások képviseletével az
IGmetállal !(a régi magyar vicc a három legfölöslegesebb dologról a világon: "Az férfiak mellbimbója,...a pápa
fütyije...és a magyar szakszervezet " !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.