A Város Mindenkié csoport szerint az idős embert megtévesztették.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Málna: @reagens: parádésan képviselitek a vajdátok békemenetelő kereszténydemokráciáját.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
Szerintem a kilakoltatás apropója az a mocsokhalom volt, amit a bácsi a lakásában összehordott. Sajnos, ez nem csak az ő lakását tette élhetetlenné, hanem a szomszédságét is: vonzza a rágcsálókat, csótányokat, stb.
Málna
Teljesen mindegy, hogy ki tartozott kinek. A bácsi a mocsok miatt lett kilakoltatva, amiben élt, és amin nem volt hajlandó változtatni.
reagens
A hivatásos felforgatóknak persze megint a mocskot és a devianciát kell védeni. Arról mélyen hallgatnak, hogy az öreg milyen körülményeket teremtett és ezen nem volt hajlandó változtatni!
görbetükör
@vacsi: A bácsi agyvérzés, infarktus utáni állapotban volt, aki nem tudta magát ellátni.
Kellett volna a szociális háló segítsége, ha lenne ma még ilyen.
De az idős, öreg, beteg mehet a levesbe a nagy kersezténykultúra közepette!
Aki Én
@Málna: @reagens: parádésan képviselitek a vajdátok békemenetelő kereszténydemokráciáját.
vacsi
@görbetükör: Ez valószínűleg agy volt, erről nem tudok. De arról igen, hogy az önkormányzatok adnak segítséget, természetesen, ezt fizetni kell. Amikor nagymamám megöregedett, és még nem akart hozzánk költözni, a szüleim fogadtak fel egy nőt, aki rendszeresen látogatta. A nagynénémnek a tanács küldött segítséget, de amikor meghalt, az örökségből levonták . Ugyanez történt nemrég az egyik szomszédasszonyunkkal, hozzá is járta az önkormányzattól, de a hagyatéki tárgyaláson kifizettették. Ez így helyes!
Az más kérdés, hogy ez csak segítség volt, de sajnos, a bácsinál nem erről volt szó.
csak úgy....
@vacsi: @Málna: @reagens: vénségetekre hasonló jókat...
vacsi
@csak úgy...: A véleményem ettől még ugyanaz!
csak úgy....
@vacsi: te dógod! csak hasonló jókat kívántam a családbarát magyarországon!
görbetükör
@vacsi: A bácsi nem százas, agyvérzése után. Abból is látszik, hogy nem tudja, mi történik vele, aláírt, odaadott mindent, amit kértek.
Fizetőképes is a bácsi, ha megmondják, mit kell tennie. De magára hagyták önkormányzat is, meg a szomszédok is.
Teljesen nyilvánvaló, hogy ki akarták tenni a lakásból, mert meglehet, valakinek/valakiknek fájt rá a foga.
Csúnyán kibabráltak ezzel a kiszolgáltatott, öreg emberrel. És még szomorúbb, hogy van, aki ezt helyesli.
Egy magát kereszténynek valló országban.
Hazugság ez az egész, gyomorforgató.
Málna
@görbetükör: Szeretetotthonba vitték, végre felügyelet alatt van. Erre van most szüksége. Ha már a négy gyereke közül egyik sem törődik szegénnyel.
görbetükör
@Málna: hajléktalan szállóra vitték!
A bácsi gondozását pedig fizettethetnék a gyerekekkel, ha lenne, aki illetékesnek érzi magát erre. De nincs illetékes, nincs szociális háló, csak harácsoló fideszesek, akik kihasználnak, félreállítanak mindenkit, aki nincstelen, aki rászorult, aki kiszolgáltatott!
Málna
@görbetükör: Felügyelik, gondoskodnak róla. Mégis mit kellett volna tenni?
görbetükör
@Málna: Csak a civilek figyelik, igyekeznek jogait védeni. Az önkormányzat kicseszte egy hajléktalan szállóra, jogtalanul és nem gondoskodik róla senki. Mert ugye, a hajléktalan szálló nem éppen szeretet otthon.
görbetükör
@Málna: Ja, hogy mit lehetne tenni? Ez a kérdés önmagában akkora cinizmusra, elfogultságra, talpnyalásra enged következtetni, hogy csak remélem, neked nincs ilyen szerencsétlen hozzátartozód, vagy szomszédod!
emerencia
@görbetükör: A tesómmal semmi segítséget nem kaptunk de végigcsináltuk a szüleimmel. (Majdnem rámentünk mi is.) Azért élünk társadalomban, hogy ilyenkor legyen szakszerű segítség mert klf. okok miatt nem mindenki képes súlyos idős, olykor reménytelenül demens betegeket otthon ápolni. Valószínűleg az idős bácsi gyermekei is képtelenek rá valami miatt. (Lehet, hogy külföldön vannak???) Egyre több idős ember marad egyedül, segítség nélkül akár van gyereke, akár nincs. Ahány ember, annyiféle sors. Beleborzongok, ha arra gondolok, hogy néhány év múlva ugyanezek a szörnyűségek történhetnek akár velünk is, ha már nem tudjuk önmaguknat ellátni. O1G fasisztoid rendszerében nincs kegyelem!!! :-((((((((((((((((((((
reagens
Az idősek ellátása állami szinten már a rendszerváltás óta megoldatlan. El lejet az időseket helyezni mert van intézmény és hely is de komoly összeget kell fizetni. Most azt várja mindenki hogy ezt az akkut problémát Orbán varázsütésre megoldja? Akinek nincs pénze annak maradnak a rokonok. Ez a rögvalóság.
Málna
@görbetükör: Még egyszer megkérdezem, ha nem tudsz érdemben, személyeskedés bélkül válaszolni, akkor inkább ne erőltessük a dolgot. Szóval mit lehet tenni egy olyan emberrel, aki a napi sörét képes beszerezni, de a wc-kagylóba már nem talál bele? Aki a segítséget nem fogadja el? Aki a gyerekeit sem érdekli?
görbetükör
@Málna: Először is, visszaadni neki a jogtalanul elvett lakást.
Másodszor biztosítani szociális gondozót, aki rendszeresen kijár hozzá bevásárolni, takarítani, valamint rendszeres orvosi felügyeletet biztosítani.
Mindennek a költségeit bírósági úton behajthatják a gyerekeken.
Egy, két évről van szó esetleg, addig is élhető, méltó élet illeti meg a magyar állampolgárt akkor is, ha öreg, beteg.
Tanulj emberséget!
görbetükör
@Málna: és mivel ezt neked magyarázni, tanítani kell, ne csodálkozz, ha a személyedet is kritizálom!
görbetükör
@emerencia: Bizony és annál inkább ijesztőbb, mert azt már megszokhattuk, hogy az állam nem segít, de hogy a környezet, a szomszéd, az ismerős sem, ha nincs rokon - ez embertelen!
Málna
@görbetükör: Az a lakás önkormányzati bérlakás, a bérlésének feltételei vannak, ezeket pedig nem tartotta be. Nem fogadta el a segítséget, és a lakás állapotát látva állandó felügyeletre szorul, ez pedig intézményi keretek között megvalósítható, nyilván nem köthet le csak ő egymagában 3-4 embert. Az pedig a gyerekei hozzáállását látva könnyen lehet, hogy soha nem foglaékozott velük az apjuk - vagy nem úgy, ahogy kellett volna, akkor viszont igazságtalan lenje velük fizettetni az ellátását. És nem tudhatod, hogy 1-2, vagy 10-20 évről van-e szó.
emerencia
@görbetükör: A rendszerváltás legelején, mikor még az ország naposabb oldalán élők eufóriában éltek és szebb jövőt reméltek, láttam általam több évtizede személyesen ismert, normális, rendes embereket seccperc alatt elaljasodni. Megváltozott valami rossz irányban a szűkebb környezetünkben, s ők ebből azt a következtetést vonták le, hogy ezután az lesz a siker titka, hogy bele kell rúgni azokba, akik nem túl szerencsések. (Pl. a hadseregben ellopták a végkielégítésünket egyes kollégáink legnagyobb örömére.)

Nincs ebben semmi csoda, az emberek túlnyomó többsége alkalmazkodik a környezetéhez:

hu.wikipedia.org/wiki/Stanfordi_b%C3%B6rt%C3%B6nk%C3%ADs%C3%A9rlet#Konkl%C3%BAzi%C3%B3

„a kísérlet eredményei arra utalnak, hogy a résztvevők inherens személyiségi adottságaival ellentétben az adott szituáció az, ami meghatározza viselkedésüket. Ilyen tekintetben a börtönkísérlet megerősíti a botrányos fogadtatású Milgram-kísérlet eredményeit, melyben átlagos embereket arra utasítottak – sikerrel – , hogy halálos áramütéseket adjanak a kísérletben részt vevő másik személynek."

Van azért jó hír is: nem mindenki hajlandó feladni az erkölcseit még a legsötétebb körülmények között sem. Magyarországon például O1G olyan körülményeket teremtett melyek még mindig szimpatikusak 1-2 millió ember számára de kezd feljönni a tisztességes oldal is. Nemcsak mi írogatunk itt a helyes hozzáállásról. Az egészben csak az a probléma, hogy a sötét oldal gyorsan és hosszasan meg tudta dolgozni az emberek agyát, a szolidárisnak viszont sok idő kell ahhoz, hogy ráébressze a sokaságot, hogy a gonoszság előbb utóbb csúnyán elbukik és a hívei közül is sokan ráfáznak. Nem véletlen, hogy aki teheti, olyan országot választ magának, ahol még véletlenül sem O1G világa az uralkodó erkölcsi norma. Aki pedig itt maradt a szülőföldjén de nem kedveli a lopós, csalós, hazudós mentalitást, nem hagyja magát elcsábítani az aljasságot dicsőítő oldal által.
görbetükör
@Málna: Először is hazudott az önkormányzat, hogy fizetési hátraléka van.
Másodszor mindent megtett a bácsi, amit megértett. És csak segítség kellett volna.
Ezer és egy mocskos bérlakás van, drogos, alkoholos családtagokkal és nincsenek kilakoltatva.
Kár, hogy véded a védhetetlent, hogy nem látod be, milyen embertelenség történt.
Lehet, hogy tényleg érzelmileg sivár vagy, de lehet, hogy csak talpnyaló.
Bármelyik is, rossz úton jársz!
görbetükör
@emerencia: Valamit azért nem egészen értek. Mindig, minden korban nehéz dolog volt tisztességesnek lenni és sosem volt kifizetődő.
De az emberség, az empátia, a segítőkészség, valami más. Az valahogy több volt az emberekben. Ma a szomszédnak fogalma sincs, mi van a szomszédjával, ha nem gyilkol, vagy nem dől a bűz a lakásából. De az utóbbi is inkább felháborítja, semmint megnézné, mit tudna segíteni.
Emberek elmennek az utcán fekvő, vérző társuk mellett, legfeljebb megejtenek egy-két videó felvételt. Ez a mentalitás semmi, de semmi politikai, hatalmi körülménnyel nem magyarázható. Hogy a karrier érdekében tapos a másikon, az talán még az ősembernél is így volt. De a segítőkészség a bajban, megint más dolog.
Én hiszem Istent és hiszem, hogy oka van.
" És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül."
emerencia
@görbetükör: Szerintem összefügg a kettő. Aki a karrierje érdekében áttapos másokon, egyéb szituációban, (pl.szomszédként) sem lesz empatikus, legfeljebb csak mímeli a rendességet, ha előre megfontolt szándékkal hasznot remél belőle. Ezekből lesznek a kívülállók számára a mintaemberek de ha kicsit közelebbről megismersz egy ilyen valakit rájössz, hogy nemcsak a munkahelyén tesz tönkre másokat, hanem a magánéletben is. A hitleri Németországban napi gyakorlat volt, hogy a lágerban kegyetlenkedő náci példás családapaként élte a magánéletét. Mégis a szeretett gyermekeinek egy életen át kellett szenvedniük az apjuk miatt. Az aljasságra nincs mentség még akkor sem, ha egyébként az illető időnként mindenféle jóságossággal igyekszik javítani a saját renoméján. Önzetlenül segíteni sem könnyű mindig. Én pl. empatikusan befogadtam egy családot anno majd kiderült, hogy jót röhögtek rajtunk, színjáték volt az egész családi cirkusz náluk. Csak az após pénzének kimuzsikálása volt a céljuk. (Sikerült, nagyon sok pénzt adott az após nekik, hogy ne hulljon szét a család.) Nem haragszom rájuk mert MINKET használtak fel a saját zsebük megtömésére. A harag rossz tanácsadó. Most már óvatos vagyok velük, hiszen azóta is az életük folyamatosan arról szól, hogy a világ előtt tökéletesnek álcázva magukat akár még egymást is képesek kifosztani. (Én megúsztam néhány használati tárgy eltűnésével.) Ők csak akkor segítenek másokon, ha azért valami kompenzáció is jár. Önzetlenül SOHA. (Jól szituált diplomás, egészséges, nem idős, több gyermeket nevelő emberek.) Ha újra balhéznának, akkor sem hagynám őket magukra. Értesíteném a családsegítőt mert nem szeretném az otthonomat és szerény javaimat újra kockára tenni értük. Ők hátha szakszerűen tudnának nekik segíteni. Nem gondolom, hogy nekünk kellene rámennünk az ő devianciájukra. Az idős bácsi esetén is ez lett volna a megoldás. Az önzetlen magánember nem sokat tud ilyenkor tenni. Azért fizetjük az adóinkat egy életen keresztül, hogy a társadalom ne...
emerencia
@emerencia: folyt.: hogy a társadalom ne hagyja magukra a bajbajutottakat és a következményeket elszenvedő, jó szándékú honfitársakat sem.
Málna
@emerencia: Már hogyne tudna tenni ilyenkor az önzetlen magánember? Csak hát annyira nem önzetlen, hogy akarjon is tenni.
Málna
@görbetükör: És mondd csak, mennyire zavar téged ez az embertelenség? Teszel valamit, hogy ez ne maradjon így, vagy úgy gondolod, ez nem a te dolgod, és csak a szádat jártatod a nagy empátiádról?
görbetükör
@Málna: A környezetemben bizony teszek. De belőled változatlanul csak a cinizmus beszél.
csak úgy....
@Málna: mondom,hogy te ügyvéd! ...,fogalmam nincs,hogy mikor születtél, elöbb-utóbb te sem úszod meg! lehetsz vagyonos ,most csak azt gondolod, hogy ha lehúzzák nálad a rolót,te még úgy tudsz müködni agyilag mint most. akkor majd gügyén mosolyogsz és megoldod a dolgot. Isten malmai rendületlenül örölnek...
ezt mivel magyarázod? propeller.hu/itthon/3456245-65-millio-forintot-szan-nebih-arra-hogy-kideruljon?all#c2501268
Málna
@görbetükör: Tehát a bácsi téged is csak annyira érdekel, mint engem. Csak te álszent vagy, én meg nem.
görbetükör
@emerencia: Először is, a környezet sokat tud tenni. Pl. ahogy most a civilek tették, az illetékes szerveknél kilincselnek, hogy nyilvánosságra hoznak. Ha ezt korábban a szomszédok is megteszik, nem csak az orrukat fintorgatják, talán nem jutnak idáig a dolgok.
Nem azt mondtam, hogy baleknak kell lenni. Kell egy bizonyos önzés, mert bármennyire is humánusak vagyunk, egymás rovására élünk. A munkahelyed nem adtad volna másnak önként, akinek éppen nincs. A felvételin sem léptél volna vissza más javára. A munkahelyen sem kértél volna kevesebb fizut, hogy másnak több jusson. Sőt, tovább megyek, aki hagyja magát kihasználni, az igazán segíteni sem tud másnak.
A másokon való taposás sem egyértelmű ezért. Mert versengeni lehet és kell is, de tisztességesen. Minden versenyen van, aki vesztes lesz és ez benne van a pakliban.
De van egy határ.
Egyáltalán nem biztos, hogy aki a munkahelyén törtet, az az utcán ne hajolna le valakihez, aki rosszul van. Sőt, aki elmegy mellette sem biztos, hogy a munkahelyén, vagy az életben ambiciózus lenne.
Az érzéketlenség, a cinizmus, az együttérzés hiánya lehet érzelmi fogyatékosság, de lehet érdekből is. Hogy nem ütöm bele az orrom olyanba, ami esetleg hátrányra válik. Az a kényes orr sokszor jobban elviseli a fizikai bűzt, mint hogy beleavatkozzon bármibe mások érdekében. Ezer és egy ideológiát talál rá. Más dolga, majd valaki más tesz valamit. Közben a közvetlen környezetünkben, ami mellettünk, a szemünk előtt van ,nekünk kellene lenni annak a másvalakinek.
És csak hangsúlyozni tudom, nem mindig egyéni segítségről van szó, hanem megfelelő helyen való kilincselés, illetékestől való segítségkérés azok helyett, akik erre képtelenek.
görbetükör
@Málna: Nem.
Részint mert én nem helyeslem az önkormányzat hozzáállását, sőt mélységesen elítélem.
Részint nem lehet mindenkit megmenteni. De aki a közvetlen környezetén nem segít, az veszi természetesnek, hogy más sem teszi.
Szóval én nem vagyok álszent, te viszont egyre jobban bizonyítod az érzelmi fogyatékosságodat. Vagy fel sem fogod, miről írok, vagy menteni akarod a menthetetlent.
Minél többet írsz, annál inkább szánlak.
Málna
@görbetükör: Ne engem szánj, te töltöd az életedet háborgással. Itt is csak annyiban érdekelt a bácsi sorsa, hogy szidhattál érte mindenkit és szenteskedhettél egy kicsit. De tőled is nyugodtan maradhat a szállón, a kisujjadat sem mozdítot érte, csak papolsz. Ahogy mindenki más is. Pedig őt meg lehetne menteni.
görbetükör
@Málna: Jaj, ne gyere nekem most ezzel. Irtad föntebb, hogy nem tartotta be a szabályokat, jól tették, hogy kilakoltatták, egyetértettél. Most éppen te ne gyere azzal, hogy meg lehetne menteni. Ha így gondoltad volna, eleve egyetértesz velem, de te egyfolytában csak ellenkezel, mert véded a mundért. Van is mit védeni rajta!
Te önmagadnak is hazudsz, mert véded a védhetetlent.
Itt veled lezártam ezt a témát!
Málna
@görbetükör: Te most terelsz, ugye?:-)
Nem tudom, miről hadoválsz itt össze-vissza. Ugyanúgy gondolom, mint eddig, hogy jogos volt a kilakoltatás. És simán meg lehetne menteni, ha valaki befogadná. Nem én leszek az a valaki, és látom, nem is te.:-)
És senkit nem védek, ezt sem tudom, honnan veszed.
görbetükör
@Málna: Mindenki magából indul ki.
Én azt mondom, az önkormányzat, élén a polgármester nagy szemét volt. Mert segítséggel (szomszédok, civilek, stb.) meg lehet oldani, hogy méltósággal élje le a hátra levő idejét egy öreg, beteg ember.
Hasonló esetben biztos, hogy én is lépek, ha a szomszédban van.
Te viszont hogy reagálsz? Terjeszted a hazugságot, hogy szereteotthonban van (hajléktalan szálló az igazság) és gondoskodnak róla (ami nem igaz) és jól tették, hogy kilakoltatták. (ma: 11.04-kor írtad)
Tehát ha a te szomszédodban lenne, úgy viselkednél, mint a bácsi szomszédai, örültek a kilakoltatásának, mert terhükre volt, eszük ágában sem volt segíteni. Elhiszem, hogy te sosem lennél az a valaki, aki segít.
Ismétlem, mindenki magából indul ki.
Hadolválhatsz most már amit akarsz, érzelmileg fogyatékos vagy és hajbókolsz a hatalomnak.
Málna
Most már tényleg nem ártana, ha elolvasnád az eredeti cikket. Ugyanis az önkormányzat és a szomszédok is segítettek az öregnek, amíg hagyta.
Igen, én nem örülnék, ha egy ilyen ember élne a szomszédomban. És nem is segítenék neki, mert a kisujjamat nem vagyok hajlandó mozdítani azért, aki képes megvenni és meginni a sörét, de az üres dobozt a kukába dobni már nem. Viszont van olyan ex-szomszédom, aki után bármikor feltakarítanék, ha rászorulna.
A Baptista szeretetszolgálat egyik intézményében helyezték őt el, ami tőlem aztán lehet hajléktalanszálló is. Ha a négy gyerekét nem érdekli, engem sem fog.
Nincs semmi bajom érzelmileg, egyszerűen csak nem hatnak meg a normális együttélésre képtelen, mások életét megkeserítő emberek. Azt az ostobaságot meg gondolom, már csak megszokásból írtad, hogy hajbókolok a hatalomnak. A saját véleményemet írtam, vállalom.
szegfue
@Málna: Őszintén nem kivánom még Neked se, hogy egy hasonló idős családtagod legyen! Neked fogalmad nincs mire képes egy idős ember, aki látszólag "ép és egészséges", vagyis megveszi a sörét, megissza, de a szemetet nem viszi ki, nem mosogat el, stb. Hidd el, teljesen önzők lesznek, csak az a fontos: tudjon enni, inni, aludni... sajnos a többit már nem fogják fel, szinte nem is ezen a világon élnek. Ha 100 kezed, lábad és szemed lenne, akkor sem tudnád kivédeni olyanokat csinálnak... és hát az értelmi képességeik a 3-4 éves gyerekek szintjén van.
Én változatlanul hibáztatom a környezetét, az önkormányzatot, a háziorvost, akik nem vették észre: ennek az embernek 24 órás felügyeletre van szüksége. Bár az is igaz, hogy ha egy ilyen beteggel akár 1 órát is beszélgethetsz, látszólag jól kommunikál -- nem tudom hogyan, de képesek "összekapni" magukat az idegenek társaságában -- igy csak 1-2 napi együttélés során tapasztalod a "nemnormális" viselkedését. Egyébként irtó egyszerü "tesztekkel" egy háziorvos pillanatok alatt képes megállapitani... amire egy laikus is képes, ha veszi a fáradtságon és elolvas néhány dolgot.
Végül is Te elhamarkodtad az "itélkezésedet", mert még családodon belül nem volt ilyen gondod... azt hiszem. Ez az én véleményem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.