Kétnapos nemzetközi konferencia kezdődött szerdán "...minden édenek neve vad poklokat büvöl" – A Magyar Tanácsköztársaság címmel az Országházban.

Nemzetközi konferencia kezdődött a Tanácsköztársaságról az Országházban

Fodor Pál Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója és Boross Péter korábbi miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a "...minden édenek neve vad poklokat bűvöl". A Magyar Tanácsköztársaság címmel tartott kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján az Országház üléstermében 2019. szeptember 11-én. MTI/Balogh Zoltán

A tanácskozást az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA-BTK) és a Veritas Történelemkutató Intézet és Levéltár szervezi.

Köszöntőjében Fodor Pál, az MTA-BTK főigazgatója elmondta:

mélyen egyetért" a magyar-amerikai John Lukacs történész, író által leírtakkal abban, hogy 1918-19 a magyar történelem egyik mélypontja, hasonlóan 1945-höz, illetve az 1956 és 1962 közötti időszakhoz.

Beszédében az egyoldalú megközelítésektől is óvva a történész "menthetetlennek és kivételesnek" nevezte a "vörösök uralmát" abban a tekintetben, hogy "Magyarországra ők hozták be a politikai kérdések rendezésének legfőbb, szerintük legitim eszközeként a gyilkosságot, az államilag gyakorolt totális terrort".

Fodor Pál ugyanakkor úgy vélekedett: szükséges megvizsgálni, hogy miért gondolták akkor "oly sokan", hogy a régi Magyarország társadalmi és politikai rendszerének vesznie kell, és az "összeomlás káoszában" új országot kell építeni.

A történész álláspontja szerint a külső okokra hivatkozás mellett még olyan "alapkérdéseket" is meg kell válaszolni, hogy miként maradhatott Tisza István miniszterelnök és elitjének bukása után ütőképes politikai "másodvonal" nélkül az ország, továbbá, hogy akkor a világban Magyarországnak miért nem akadt egyetlen barátja, szövetségese sem Törökországon kívül.

Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, a Veritas kutatócsoportjának vezetője kiemelte: a magyar történelemben "újdonságot" jelentett, hogy az 1919-es kommunista hatalomgyakorlás eszköze a nyílt politikai gyilkosságokkal tarkított terror volt.

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője az irodalmi Nobel-díjas Alekszandr Szolzsenyicin A Gulag-szigetcsoport című művét is idézve emlékezett meg a kommunista, totalitárius terror áldozatairól.

Részletesen beszélt a Szovjetunió erőszakszervezete, a Cseka mintájára 1919-ben Magyarországon felállított politikai rendőrségről, az általa alkalmazott terrorról, és 500-1000-re becsült áldozatáról.

Hatos Pál, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontja Közép-Európa Kutatóintézetének vezetője a Tanácsköztársaság előzményeiről tartott előadásában kijelentette: 1918. október 31-én a történelmi Magyarország összeomlott, Tisza István miniszterelnököt meggyilkolták, ami – álláspontja szerint – a modern magyar történelem kezdetét jelenti. Az akkori eseményekre utalva azt hangoztatta: "múlttá válni nem tudó történelemről van szó", amely máig "itt él velünk politikai vitáinkban, kulturális választásainkban (...) a szoborállításokban és -ledöntésekben, az utcanévadásokban".

Pók Attila, az MTA BTK Történettudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója előadásában a többi között azt mondta, hogy a 1919. március 21. és augusztus 1. között fennálló Tanácsköztársaság és közvetlen elő- és utótörténete lehetővé tette "20. századi történelmünk zsákutcás, tragikus és éppen ezért különösen fontos, kegyetlen és keserű tanulságok" mérlegelését.

Mint rámutatott, a kommün 113 napja jelentősen hozzájárult annak a "mentalitásnak" a kialakulásához, amely – utalt Magyarország 1941-es belépésére a második világháborúba – "Sztálint Hitlernél is nagyobb veszélynek tartotta".

A kommün kulturális politikáját tárgyaló előadásában Ujváry Gábor, a Veritas intézetvezetője, a Kodolányi János Egyetem főiskolai tanára Lukács György marxista filozófusnak (1885-1971) a Tanácsköztársaságban betöltött közoktatásügyi népbiztosi szerepéről beszélt.

"A bizonyosan bekövetkező jót, azaz a kommunizmus győzelmét, akár rossz eszközökkel is kötelesek szolgálni" – ismertette Ujváry Gábor Lukács Györgynek a politikai gyakorlatról vallott nézeteit. Előadása érintette a közoktatás és a művészeti élet akkori helyzetét és az egyházak vagyonfosztását.

Gángó Gábor, az MTA-BTK Filozófiai Intézetének tudományos tanácsadója szintén Lukács Györgyre fókuszáló előadásában felelevenítette, hogy a filozófus "saját kultúrakritikai stúdiumaitól rugaszkodott el megtudni, és főleg másoknak megmondani, hogy mi a kommunizmus".

Arról, hogy Lukács György a Vörös Hadsereg tiszafüredi veresége után Poroszlón, egy katonai büntetőeljárás, úgynevezett tizedelés során vöröskatonákat lövetett főbe, Gángó Gábor azt mondta: a filozófus élete végén is vállalta és "energikus" tettnek is nevezte a történeteket.

A tudományos tanácsadó részletesen ismertette Lukács György azon, a Tanácsköztársaság idején formálódott elgondolását, amely szerint a kommunizmusban a gazdasági alap és a kultúra, mint felépítmény szerepe felcserélődik. Értékelése szerint Lukács népbiztosként pedig olyan kultúrpolitikai rendszert akart szétverni, amelyben számára korábban nem nyílt előmeneteli lehetőség.

A konferencián tizenegy előadást hallgathattak meg a résztvevők, az eseményen bemutatták a Vörösterror az Országházban című dokumentumfilmet is.

Forrás: MTI

117 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@reagens: 16:44 Ezt a "patkánylázadást" Kövér László fidess alapitónak, mai választmányi elnöknek, és parlamenti elnöknek is a képébe mondanád, szemtől-szembe? Van még egy kérdésem: hol éltél -és mikor 1948-1990 között?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A Horthy terrort, a Prónai különítményesek által végrehajtott gyilkosságokról mikor mutattok valamit ???
CsipkeRózsa
Szokás szerint jön az egyoldalú, lejárató történelem-hintés.

Talán a Fehér Terror kitárgyalása még többet érne.
reagens
A patkánylázadás 133 napig tartott, nem 113 napig! Ennyit illene tudnia annak is aki erről cikkezik. A direktórium tagjainak összetétele is érdekes! Minimum!
balos
@reagens: A Dózsa nevű lázadót is a prónaiéék gyilkolták meg fideSSes felbújtásra!
reagens
@balos: Prónai Pálra gondolsz a Nemzeti Hadsereg tisztjére?
CsipkeRózsa
@reagens: Ezt a vitát már egyszer lefolytattuk egy cikk hozzászólóiként.
reagens
@CsipkeRózsa: Nem vagyok benne biztos, hogy lezárult bármi is.
kereső
@reagens: 16:44 Ezt a "patkánylázadást" Kövér László fidess alapitónak, mai választmányi elnöknek, és parlamenti elnöknek is a képébe mondanád, szemtől-szembe? Van még egy kérdésem: hol éltél -és mikor 1948-1990 között?
reagens
@kereső: Valami gondod van azzal, hogy egy gyilkos, terrorista, embertelen rendszert minősítettem? Megtehetem és meg is teszem.
kereső
@reagens: 18:17, arról a "nemzeti hadsereg"-ről beszélsz, amelyik engedte a Tiszáig elfoglalni Magyarország területét a románoknak, akik aztán még Budapestet is bevették?
kereső
@reagens: nem, a vélemény szabad- de nem ez volt a kérdés. Vagy má' megint nem érted?
Eriksson
Gyerekkoromban a Magyar Tanácsköztársaság tiszteletére március 21.-e iskolaszüneti nap volt.
reagens
@kereső: Nem érdekel. Sem a magyarázkodásod sem a hamisításod. Történelemből igen gyenge vagy. A Nemzeti Hadsereg volt Magyarország eleven lelkiismerete. Védte a magyart ezektől a terroristáktól és az ellenségtől.
kereső
@reagens: kövér elvtársról kérdeztelek, te alkalmi süket.
reagens
@kereső: Mi a bajod Kövér Lacival? Nem kedveled? :-)))))
kereső
@reagens: dehogynem,olvasd el az első kérdésemmet.
lusta
@reagens: Köteles Lacát a vöröskatona nagypapáról és annak tevékenységéről megkérdezték?
kereső
@reagens: kétlem. Itthon, ahol most is otthon vagy?
kereső
Most látom a fényképet. Ez a vén horthysta hóbagoly a fő védnöke ennek a konferenciának csúfolt történelem hamisitásnakk?
Clavigo
@reagens: Má '' meg megint hülye vagy ,,oláh ?
reagens
@lusta: Nem tudom miről kérdezték meg. Pótolhatod ha gondolod.
reagens
@Clavigo: Gratulálok. Az ötödik vagy a tahó parasztok sorában akikkel nem társalgok. Erőlködj csak de nem törődök veled.
papa.49
@kereső: Ahhoz képest hogy vezérigazgató helyettes volt a Vendéglátónál, meg párttitkár, igen nagyot fordult vele a világ !!!
papa.49
A kötelest meg pont a ,,vöröskatona,, nagyapja miatt vették fel az egyetemre !!!
reagens
@kereső: Abban kételkedsz amiben akarsz. Nem akarlak sem tájékoztatni sem befolyásolni. Annyit kérdeznék csak, hogy te hol is vagy otthon? Ne kapkodd el a választ! :-)))))))))))
Clavigo
@reagens: Csak olvasgatom a h.sz-okat... De azt látom,,hogy megint szopatják azt a gyönge szádat... Nem volt elég egész nap ?
kereső
@reagens: Nem kell elkapkodni, mégis rögtön tudom a választ , én!itthon vagyok otthon.
kereső
@papa.49: meg ügynök a lelkem szottya.Igaz volt a mondás, amit az öregjeink mondtak anno- nálunk a nyilasokból lettek a legnagyobb "komonisták". Most meg ,nézd meg az egykori szovjet-magyar barátságot éltető volt ujságirót, a volt munkásőrt, meg a többi prominenst- honnan is jöttek a ma leginkább "komcsizók-komonistázók".
CsipkeRózsa
@reagens: 18:50

Lehet, hogy nem zárult le a vitánk, de mind a ketten ragaszkodnánk most is az általunk elmondottakhoz.
whitout
Megőszült fogatlan fingszag.
Ki a faszt érdekel fajtatok kívül a tanácsköztársaság?
Elkezdődött a jövő a fideszben: Múltnak hívják !!!
papa.49
@kereső: Hát ez igaz Apám mondta mindig ha annyi partizán lett volna az országban a német megszálláskor, mint volt '53, 54. ben a németek már be se fértek volna !!!
Sajnos a '90. már nagyon betegen érte meg, el is ment a 70. születés napja előtt, így ő már azt nem tudta meg ki fújta be a forradalomban viselt dolgait, (munkástanács elnök volt a cégénél, ki is rúgták '57 márciusában) csak én jutottam hozzá a besúgó nevéhez, egy unokatesója volt az !!!
reagens
@CsipkeRózsa: Változatlanul várom a bocsánat kéréseket az 1919-es terror miatt!
reagens
@Clavigo: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13-Clavigo jelenleg az az öt, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már ezt elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
Clavigo
@reagens: Jól van Gyagyás... Csak fel ne izgasd magadat.
kereső
@reagens: 09:28, majd ha kövér lászló bocsánatot kért tőled??! , a nagyapja által elkövetett vörös terrorért- akkor szóljál. Oké? Addig meg ne szólagassál itt senkit se semmire!!!
reagens
@kereső: Arra szólítok amire akarok és azt, akire ez tartozik. Lehet az 1919-es kommunista tombolásért, az elkövetett bűnökért, terrorért, gyilkosságokért a szellemi vezetők és kivitelezők mocskos eszmeiségéért és az országrombolásért bocsánatot kérni!
reagens
@Clavigo: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13-Clavigo jelenleg az az öt, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már ezt elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
Clavigo
@reagens: Mégsem bírod befogni a pofádat,,oláh??
reagens
@Clavigo: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13-Clavigo jelenleg az az öt, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már ezt elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
kereső
@reagens: mondtam, majd ha kövér elvtársad- ne hazudtold el a választ, még azt találom hinni , hogy " eghy vérből való vagy" velük.
reagens
@kereső: Mi van akkor, ha Kövér nagyapja vörös katona volt? Nem értem, ez mitől forradalmian releváns információ, amitől mindenki véleményének meg kellene változni!
Lehet a te nagyapád nyilas pártszolgálatos volt, mégsem ezzel foglalkozunk, hanem a jelenlegi helyzettel!
kereső
@reagens: Ne farolj ki egy támadással. Te 19-es patkányozással inditottad a "véleménycserét"- és felszólitottad az egyik beszélgetőtársadat , hogy kérjen a "vörös terror" miatt bocsánatot. Miért is? Gondolod, hogy itt irna, ha már akkor részese lett volna az eseményeknek. Kövéér L. nagyapjáról viszont konkrétan tudjuk, hogy vörös katona volt, az apja meg szoc.hazás kitüntetett 1956-ért. Nos e miatt forsziroztam az elvtársad bocsánatkérését. A nagyapám(egyik sem) nem volt semmiféle pártszolgálatos, sem vörös, sem nyilas, az apám meg gulágos volt- rabként.( gorkij városa mellett).Szóva én ragaszkodom először is kövér bocsánatkéréséhez, aztán majd jöhet a többi.Ha kérhetem ne menj át személyeskedésbe, mert épp a határon billegsz.
reagens
@kereső: Olvass vissza kérlek! Én annyit írtam, hogy várom a bocsánat kérést, de azt nem írtam kitől! Akiket érint azoknak kellene ezt megtenniük és nem felém, hanem a nemzet felé!
A mocskos gyilkosok a magyarságra törtek és végeztek azokkal, akik nem támogatták a beteg eszméiket. A szellemi örököseiket minimum ki kell cibálni a fényre és rájuk kell mutatni, mint a náci pribékekre, mert egyik oldal sem különb a másiktól!
A kommunista- liberális csürhe ezeknek a gyilkosoknak a szellemi örököse és ezt nem hagyom szó nélkül! Veled nem óhajtottam személyeskedni, csak példaként hoztam, hogy a családi kötelék nem alap a bűnök közösségére. A közös szellemiség viszont az!
csak úgy....
@reagens: tibi,te emberszabású majom! errü mi a véleményed?
propeller.hu/itthon/3453763-tizbol-nyolc-magyar-ugy-hal-meg-hogy-meg?all#c2496404
ez nem gyilkosság,a magyarok irtása? te nem vagy normális! a 100 éves míltat rángatod elö,közben hullik a magyar...
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor jelenleg az a hat, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
lusta
@papa.49: Ez gy nem igaz. Sajnos meg kell védenem Köteles lacát. A nagypapa vöröskatonasága csak egy kis plusssssz volt a papa 56-os tevékenységért kapott szoc. hazás kitüntetése után járó felvételi nélküli felvételért és az egyetemi évek szép hosszabbításáért. Mindezek örömére a KB intézetébe egy szép állást is kapott.
tulipan
@reagens: Na, te narancsos, mocskos-paraszt-személyeskedő, most kapd ám össze magad, mert itt az alkalom a versenyre! Ki tud többet-nagyobbat hazudni - mos éppen erről a témáról is? Figyelem/ Elvtársak, nindeb nocso hazug, aki nyer, az kap egy jó nagy, üres stadiont, az illemhelye mellé, a maffiafőnök elvtárstól!!
reagens
@tulipan: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor jelenleg az a hat, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor jelenleg az a hat, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
csak úgy....
@reagens: a másik! tököm aki beszélgetni akar egy hibbantal...
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor jelenleg az a hat, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
csak úgy....
@reagens: tibi! mint említettem, tököm aki veled akar beszélgetni! te nem vagy komplett...,sosem vótá!
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor jelenleg az a hat, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
reagens
@CsipkeRózsa: Nem tőled, hanem azoktól, akik a vörös terror szellemi örökösei és valamilyen kapcsolatban vannak az elkövetőkkel. Lehet az ideológiai, vallási, világnézeti stb.
csak úgy....
@reagens: csak nem a durbicsal háltál,hogy ismétled magad?
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor jelenleg az a hat, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsargókkal nem beszélgetek!
csak úgy....
@reagens: 13:36 ,no akkor a kövér lacibátyódnál bátran kopogtathatsz,na meg a többi fideszes vérvörös komcsinál...
tulipan
@reagens: Milyen öröm, Köszönjük a listát!!!
Eriksson
Az biztos, hogy szinte a rendszerváltásig kitartott a Tanácsköztársaság eszméje. Ez egy korabeli plakát, emlékeztetőül:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--h2wM3uww--/w_1160/7HRwUFqERQ6JcyQgs.jpeg
papa.49
@lusta: Igazad van, valóban az apja ,,pufajkás,, volt !!!A köteles meg egy szemétláda !!!
papa.49
Az előbb lemaradt ,,élvezettel szarik oda, ahol nagykanállal evett régebben,, !!!
staro2
@reagens: hol védte, melyik fronton? A szegedi Korona szálló nem számít.
Mikor és hol állt ütközetet a nemzeti hadsereg a cseh és a román hadsereggel?
dr. prédikátor
@reagens: Nyikari cerkóf buzi pöcs!!Mé nem húzol már el innen a román cigány kurva anyádba!!!Te olyan hülye vagy hogy azt már leírni se4 lehet.De úgy látom neked kurvára tetszik hogy orrba szájba szopatnak, és közbe még élvezed is.Nagyon tapló vagy te nyálasszájú buzi kis cerkóf.Te csak egy hülye agymosott fityma birka vagy !!!Semmi több!!!
reagens
@dr. prédikátor: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
csak úgy....
@staro2: illik a tibitöl nehezet kérdezni!? :)
dr. prédikátor
@reagens: Nyikari cerkóf te kis buzi patkány!!!Ne is akarj beszélgetni hanem szopjál szorgalmasan bő nyállal!!!Egy kiégett villanykörtébe több fény van mint a te fejedbe!!!
reagens
@dr. prédikátor: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silber13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
reagens
Sajnos rendre kell tanítanom az őrjöngő, liberális csürhét, mert nagyon elszaladt a ló ezekkel a degeneráltakkal!
csak úgy....
@reagens: nagy bulit rendezünk! még tüzijáték is lesz!
különben sokakat (tán szándékosan ;) ) nem említettél,akik szintén libabörösek lesznek a baromságaidtól,csak jó emberek és nem akarnak nyilvánosan a jó büdös francba küldeni!
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
csak úgy....
@reagens: csókoltatom a tánc és illemtanarad! boldog karácsonyt :)
kereső
@reagens: a te "nemzeti hadsereged" meg Szegeden lepaktált az ellen-el, amig a gyilkos vörösök védték a magyar hazát az ántánt (sicc!)ellen.És akkor ti kajabáltok?,meg kézcsók hothynak?- aki egy sima gyilkos ( cattaro) és hazaáruló volt? Nem fehér lovon kellett volna hagyni, hogy bevonuljon Bpestre a francia tisztekkel, hanem a ló farához kötve bevonszolni az árulásáért, és matrózai haláláért.
reagens
@kereső: A Kormányzó úr egy igazi magyar hős. Tudja ezt mindenki. Méltán emlékezik rá hálával a nemzet.
kereső
@reagens: a mindenki alatt a mimagyarok értendő- én annak tartom, amit irtam. És nem véletlen, hogy sztálin mentette meg a bitótól/Nürnbergtől.Mindketten antiszemiták voltak a végtelenségig. Szóval az egyik véreskezű diktátor ( a vörös), megmentette a másik véreskezűt a (fehéret). Szép kis vircsaft .
reagens
@kereső: Kicsit sántít az érvelésed. Hitlerrel nem volt jó viszonyban. Felkapaszkodott káplárnak tartotta. Szálasit be is börtönözte. Nos ők igazán komoly antiszemiták voltak míg Sztálin nyíltan ilyet nem képviselt.
Te következel. :-)))))
kokopelli
@csak úgy...: (15:42)..igen illik!...pl.: 150 kg+300kg= ?...dupla nehéz neki!?
kereső
@reagens: Mi lett volna, ha jó viszonyba lett volna hitlerrel? Nem 200.000 ezer magyar veszik oda a Don-kanyarban, hanem széz ezerrel több?!, nem négyszá9tvenezer zsidó honfitárs köt ki gázkamrában, hanem az egész magyar zsidóság?!, nem 200000 cigány származású magyart végeznek ki -elszálltak, mint füst- birkenauban, hanem ,450 ezret?!, és nem Magyarország lenne a második a statisztikában a lengyelek után- lakosságszám arányosan Magyarország szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget a 2. világháborúban ( európai polgárháborúban ).
Szálasit bebörtönözte, azután meg átadta neki a hatalmat- odalökve a nyilasoknak az országot, ahelyett hogy végig vitte volna a kiugrást ( a tárgyalást az angolokkal), de túl beszari volt- nem államférfi ( "kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete...").
Sztálin?- ő nyiltan és bevallottan volt antiszemita, olvass utána- nyilt pogromok voltak a zsidók ellen még az ő idejében is orosz földön.
Horthy is bevallottan volt antiszemita- nem fogta rá senki.
reagens
@kereső: Szakályt kéne olvasnod, hogy megvilágosodj! Horthy az utolsó pillanatig helyt állt a magyarságér és kiállt Magyarországért! Nem hiába van több emlékműve is Magyarországon!
kereső
@reagens: Tudod lófütty, meg esti fény- Szakány egy végletekig szélső jobboldali szemszögből-és érzelmi alapokból adja elő történelem tudományát- teljesen figyelmen kivül hagyva a valódi történelmi történéseket. Már miért is kény nekem tőle tanulnom?- vagy bárki másnak- mert ez nem egyéb mint történelem hamisitás. Oly szivesen művelik ezt Raffay nyilas történésszel eggyütt. És, aki hülye az csak álltson szobrot horthynak,szálasinak, prohászka ottokárnak, vass albertnek, csak engem hagyjon békén. Tiszteljen meg azzal, hogy nem erőlteti rám a véleményét-. és nem teszi kötelezővé annak elfogadását. Már régen sem jól tűrtem az efféléket,és ahogy öregszem egyre háklisabbá válok ez irányban.Elmúltam 35 éves, úgyhogy az nevelésem már kuka- nem hasznosul.
reagens
@kereső: Épp ezen a véleményen vagyok én is. Ne legyen már a te világnézeted és látásmódod számomra kötelező! Nekem tetszik Szakály viszonyulása a történelemhez és többnyire egyet is értek vele. Azt hiszem ennyi!
kereső
@reagens: akkor ez vica versa- és e miatt nem szeretném azt olvasni, mert más világnézetet képviselek mint Te, hogy nem vagyok magyar- ill. nem vagyok méltó a magyarságra, és ki vagyok tagadva a népből, nemzetből. És ez minden beszélgető társadar IS igaz.
reagens
@kereső: Az, hogy Horthy megítélése a történelemben milyen szerinted, nem ok arra, hogy ne lehetnél magyar érzelmű. Azt viszont, amikor az érdekeink ellen lobbiznak Brüsszelben magyarnak mondott politikusok, nem tudom másképp minősíteni, mint hazaárulás. Amikor Fischer gyalázza a magyarságot, akkor sem merül fel bennem, hogy ő magyar lenne! Na ehhez meg nekem van jogom, hogy egyes szereplők nyilatkozatairól és megnyilvánulásairól bármilyen következtetést levonjak. Ezt is véleménynek hívják!
tulipan
@reagens: Na, te narancsos, tapló, mocskos-paraszt-személyeskedő, kripli most kapd ám össze magad, mert itt az alkalom a versenyre! Ki tud többet-nagyobbat hazudni, rágalmazni, mostani előírásos kedvencetek, bizoyon Szakály elméletei alapján - most éppen erről a témáról is? Figyelem! Narancsnyik Elvtársa! Tartsátok észben, hogy minden mocskos hazug, elég ostoba, hogy ezzel, aki nyer, majd kap, egy jó nagy, üres stadiont, az illemhelye mellé, esetleg még egy, senki által nem olvasott, hírlapot is. a szennyes elméletei közzétételére, a maffiafőnök elvtárstól!!
reagens
@tulipan: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
Clavigo
@reagens: Korán reggel már sorban állsz a lófaszért,,te lökött?:)
tulipan
HORTHY KEMÉNYEN háborús BŰNÖS volt!!! ÉN MAGYARKÉNT sosem leszek hajlandó felmenteni ŐT, a 2. Magyar Hadsereg 130 000 katonáját érintő és háború összesen 260 ezres és 490 ezres közé tehető embervesztesege + a +/- 5-600 000 zsidó magyar állampolgár legyilkolásának bűne alól, nem is beszélve a rengeteg anyagi kárról!!!
tulipan
@reagens: Mond csak, szerinted érdekel itt valakit is, hogy Te, ez a a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő kripli, acsarkodó, narancsos náci szörnyeteg, kivel is akarsz, avagy éppen, nem akarsz, a gazdád engedélyével, beszélgetni???
reagens
@Clavigo: @tulipan: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
tulipan
@reagens: Mond csak, szerinted érdekel itt valakit is, hogy Te, ez a a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő kripli, acsarkodó, narancsos náci szörnyeteg, kivel is akarsz, avagy éppen, nem akarsz, a gazdád engedélyével, beszélgetni???
reagens
@tulipan: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
tulipan
@reagens: Mond csak, szerinted érdekel itt valakit is, hogy Te, ez a a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő kripli, acsarkodó, narancsos, degenerált náci szörnyeteg, kivel is akarsz, avagy éppen, nem akarsz, a gazdád engedélyével, beszélgetni???
reagens
@tulipan: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
tulipan
@reagens: Mond csak, szerinted érdekel itt egyáltalán valakit is, hogy Te, ez a a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő kripli, acsarkodó, narancsos, degenerált náci szörnyeteg, kivel is akarsz, avagy éppen, nem akarsz, a gazdád engedélyével, beszélgetni???
reagens
@tulipan: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
staro2
@reagens: Elolvastam és újra megkérdem:
Hol és mikor szállt szembe a nemzeti hadsereg a támadó cseh és román csapatokkal és a megszálló szerb és francia erőkkel?
tulipan
@reagens: Mond csak, szerinted érdekel itt egyáltalán valakit is, hogy Te, ez a a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő kripli, acsarkodó, narancsos, degenerált náci szörnyeteg, kivel is akarsz, avagy éppen, nem akarsz, a gazdád engedélyével, beszélgetni???
reagens
@staro2: Mivel később alakult mint ahogy a harcok lezárultak nem volt alkalmuk. Ráadásul az Antant Horthynak szövetségesnek számított. Kielégítő a válasz kolléga? :-)
tulipan
@staro2: Erre gondolsz? Ez viszont NEM a Horthy-féle, "NEMZETI" HADSEREG VOLT, hanem a Tanács hatalom serege!
hu.wikipedia.org/wiki/1919-es_magyar%E2%80%93rom%C3%A1n_h%C3%A1bor%C3%BA
tulipan
Ej haj, Gyöngyvirág ! " Horthy seregét a román hadsereg látta el fegyverekkel[9] és az ő ellenőrzésük alatt álló területen is a románok végezték a rendfenntartási és adminisztrációs feladatokat."
tulipan
@reagens: Mond csak, szerinted érdekel itt egyáltalán valakit is, hogy Te, ez a a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő kripli, acsarkodó, narancsos, degenerált náci szörnyeteg, kivel is akarsz, avagy éppen, nem akarsz, a gazdád engedélyével, beszélgetni??? Kollégád neked, minden narancsos seggynyaló kripli!!!
staro2
@tulipan: Ismerem a történelmet csak kíváncsi voltam, hogy meddig ér már a történelem hamisítás.
A horthy pribékek még nem harcoltak. Ha a tanácskozókon múlik még 20 év és ők kergették ki a románokat
Ahogy Moldova mondta egy interjúban: most veszik el tőlünk a múltunkat és kreálnak egy újat.
A Messter mindent előre lát.
staro2
@reagens
Nem vagyok a kollégája és nem is leszek.
reagens
@staro2: Elszomorítottál, mert egy művelt ember tisztelt meg! Nem volt elegáns ez tőled. Na nem baj. Majd túlteszem magam ezen a veszteségen. :-))))))
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Urat pedig megilleti a tisztelet! A XX. század legnagyobb magyar politikusa volt.
tulipan
@reagens: Közületek bizonyára, narancsos undorfajzatok!
kokopelli
@kereső: ..."nem a hóbagoly" volt egy bekábelezett hotelnek valahol a Kőrúton a vezetője? Ő hányszor árul-
ta el a gazdáit? Csak nem háromszor mint Jézust a "drukkerjai"?
kokopelli
@tulipan: A tisztelt Vitéz "Kőbányai" H.Miki" jó komája lett az osztrák Adolfnak is!...csak nem a k.und k. folytatásában
reménykedett?...vagy csak végre háborút akar nyerni?
kereső
@kokopelli: A Fővárosi Tanács tisztviselője lett 1951 és 1957 között. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Budapesti Forradalmi Bizottság és az értelmiség forradalmi tanácsának tagja. 1957-ben a forradalmi tevékenységei miatt letartóztatták, majd internálták. 1959-ig rendőri felügyelet alatt állt. Ebben az időszakban hosszú ideig egzisztenciális gondokkal küzdött: volt segédmunkás, képügynök, protekcióval vendéglátó-ipari ellenőr és csapos. Ezután közreműködött a magyar vendéglátóipar és idegenforgalom felsőfokú szakemberképzésének megszervezésében. Ennek köszönhetően vállalta el 1965-ben a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat igazgatóhelyettesi pozícióját, majd ezt követően 1971. december 21-én kinevezték a vállalat igazgatójává.[1] Innen vonult nyugdíjba 1989. február 1-jén.[2]

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.