A szeretet törvénye legyőzte a diktatúra kegyetlenségét 1989-ben, amikor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) zugligeti táborában befogadták a keletnémet menekülteket, és ahogy az emberek szíve, úgy a határ is megnyílt, hogy Nyugat- és Kelet-Európa újra nekifogjon a közös jövő tervezésének – mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az MMSZ jószolgálati nagykövete csütörtökön Münchenben a magyarországi határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Áderné is megemlékezett a 30 évvel ezelőtti hatérnyitásról

Herczegh Anita kiemelte, hogy az MMSZ az alapító elnök, Kozma Imre vezetésével és az önkéntesek segítségével életre keltette "Európa összetartozásának álmát", és "az irgalmasság, a keresztényi felebaráti szeretet megroppantotta a rendszert".

Hozzátette: "1989-ben az erkölcs győzelmét éltük", és megmutatkoztak a magyar és a német népet egymáshoz kapcsoló bizalom és jóság erői.

Így történt az 1956-ban is, amikor a határ átmenetileg szabaddá vált résein keresztül menekülő magyarok ezrei juthattak el Németországba.

A németek akkor "szabadságot és jövőt adtak honfitársainknak", és "kenyeret és fedelet, mint ahogy mi is kenyeret és fedelet adtunk a hozzánk érkező keletnémeteknek" – emelte ki Herczegh Anita németül elmondott beszédében.

Markus Söder bajor miniszterelnök videóüzenetben köszöntötte az emlékezőket, kiemelve, hogy a magyar-osztrák határ megnyitása a keletnémet menekültek előtt a berlini fal ledöntésének "előfutára" volt, és egy "alapköve a szabad Európának", amelyben "Kelet és Nyugat egyesítve", együtt él.

Ezt ma is, harminc év után is méltatni kell – húzta alá a tartományi kormányfő, hozzátéve, hogy köszönet jár "a magyar barátoknak" az 1989-es helytállásukért.

Kozma Imre ünnepi beszédében a többi között felidézte a menekültekkel folytatott első beszélgetéseket, rámutatva, hogy az akkori NDK lakossága sokkal jobb körülmények között élt, mint a magyarok. Mégis elhagyták az országot, amiről az akkor alig néhány hónapja működő segélyszervezet vezetőjének elmondták, hogy a kommunista diktatúra megfosztotta őket az őseiktől rájuk hagyományozott értékektől, és helyette egy "más ideológiát kényszerítettek rájuk, amit megelégeltek".

Az MMSZ alapító elnöke arról is szólt, hogy a zugligeti táborban eltöltött időt sok menekült "lelki megújulásként, újjászületésként" élték meg.

"Sokan akkor gondolkodtak el először arról, hogy mit is jelent elfogadottnak, befogadottnak lenni és bajban segítséghez jutni" – fogalmazott Kozma Imre.

A katolikus pap németül elmondott beszédében hangsúlyozta: a menekültek nemcsak fedelet és élelmet kaptak, hanem megtapasztalhatták a keresztényi szeretetet és megérthették, "mit is jelent, hogy az ember képes arra, hogy jobban szeressen másokat önmagánál".

Elégedettséggel és büszkeséggel tölti el a magyarok szívét, hogy Magyarország 1989-ben az akkori politikai vezetés döntései révén a vasfüggöny lebontásával hozzájárult Európa megosztottságának megszüntetéséhez és Németország újraegyesítéséhez – mondta Kozma Imre, kiemelve, hogy Németország egyesítése nélkül "ma nemigen beszélhetnénk Európáról".

A müncheni magyar főkonzulátus és a Szuverén Máltai Lovagrend németországi segélyszervezete által a bajor tartományi kormány támogatásával szervezett ünnepség a Harminc éve szabadon című évfordulós rendezvénysorozat része. Több száz vendég részvételével tartották, akik között a bajor politikai és társadalmi élet számos rangos képviselője jelen volt, például Günther Beckstein volt tartományi miniszterelnök, aki 1989-ben a tartományi belügyminisztérium államtitkáraként a Magyarországról Ausztrián keresztül érkezett menekülteket fogadta.

Az MMSZ-t 1989. február 4-én hozták létre, 31 alapító közreműködésével, a világ 104 országában tevékenykedő, több mint 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezeteként működik.

Magyarország harminc éve, 1989. szeptember 11-én nyitotta meg határát a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok, mintegy 200 ezer ember előtt. A rendkívüli politikai kockázatokat hordozó döntés fontos mérföldkővé vált a kelet-európai rendszerváltozás folyamatában, és nagyban hozzájárult a kommunista keletnémet rendszer bukásához és a német újraegyesítéshez.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pegero
"Áderné is megemlékezett a 30 évvel ezelőtti hatérnyitásról"
Ötér, hatér, hétér stb...
Hol a náthásban tanulnak helyesen írni a Propeller firkászai?!
Vagy egyszerűen csak ennyire telik???
csak úgy....
@Pegero: na itt van a meleg apósok álma, a langyos vönek való @Pegero:
namihami
Éppen csak azokat a politikusokat felejtették el magukkal vinni, akik ezt az egészet csinálták.
A következő kiadású törikönyvekben már az Orbán fogja a határt nyitni. És ő robbantotta ki az '56-os felkelést, ő volt Mátyás király jobbkeze és némi áthallással ő jött át a Vereckei hágón. Még egy néhány év és Etelközben ő adta ki az utasítást a honfoglalók lovainak zaboltatására.
tudode
Azt sem gondolta senki, hogy rázzák a rongyot ezek a nyikhaj, stréber jog-ászok szeplőtelenűl fogantatva közjogilag érvénytelenül foglalják el az országot, 30 év múlva!, minden aljasságra képesen!!
justhpeter
Ma azok nyomják a folyamatos ünneplést, akiknek semmi közük nem volt hozzá.
durbincs
@csak húgyos...: azt nézet már magán végig ? bokáig kényszerbevizelve,+a@justhpeter: @tudode: @namihami: - komák ?+@surdilloFUJT: bedes zokniján ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.