Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, ugyanis a tárcavezető korábbi vágyálma nem vált valósággá, az idényáras zöldségfélék áremelkedése nem rövidtávon nehezíti az életünket. Jellemző egyébként, hogy még a 23 százalékos drágulás mellett is úgy tartotta a kormányzat, hogy éves szinten nem lesz jelentős áremelkedés, és nem számítanak a fogyasztói kiadások nagymértékű emelkedésére sem. Hazánk helyzete is drasztikusan romlik: ahogy azt a miniszter hangsúlyozta,Magyarországon az éghajlat melegedésével, szárazabbá válásával csökkent a termőterület, és így a termés mennyisége. Ezért importra is szorultunk burgonyából. Sajnálatos módon, az Orbán-kormány eddig nem vette komolyan a klímaváltozás kérdését,így Nagy István is csak annyit tudott megígérni, hogy mostantól 2030-ig(!!!) évente 17 milliárd forintnyi összeget fognak fordítani a termőterület csökkenésének megállítására, valamint a hozam- és a termésmennyiség növelése érdekében.

Forrás: alfahir.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ameddig az uniós pénz a területre jár, függetlenül attól, hogy megművelik e, addig bizony nem igazán fogják megművelni a földet! Akik művelték, azoktól elvették. Az öntöző rendszereket elbontották, a zöldség termesztés költséges és macerás, ergo egyre kevesebben foglalkoznak vele. Lényeg, hogy az infláció számításukban ezek a tételek nem szerepelnek, így lehet alacsonyan tartani az inflációt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Mert a földesuraknak nem derogál a zöldségekkek biberálni!!!
CsipkeRózsa
"évente 17 milliárd forintnyi összeget fognak fordítani a termőterület csökkenésének megállítására, valamint a hozam- és a termésmennyiség növelése érdekében."

Eddig is lehetett volna az idézett kijelentés megvalósítására, nem a klímaváltozásra kell fogni.
Nessy
Ameddig az uniós pénz a területre jár, függetlenül attól, hogy megművelik e, addig bizony nem igazán fogják megművelni a földet! Akik művelték, azoktól elvették. Az öntöző rendszereket elbontották, a zöldség termesztés költséges és macerás, ergo egyre kevesebben foglalkoznak vele. Lényeg, hogy az infláció számításukban ezek a tételek nem szerepelnek, így lehet alacsonyan tartani az inflációt!
emerencia
Ismerősöm pl. azt mondja, hogy hatvanéves egészséges férfiként ő már nem csinál semmit, nem is megy el dolgozni sehova mert kapja a pénzt a földtulajdonáért. Őszintén szólva azt hittem, hogy csak kamuzik de sokan mondják, hogy ez így megy orbániában. Az egyik ember gürizik fiatalon, idősen, betegen, akár nyugdíjasan is a kevéske pénzéért, a másik pedig megél a segijkéből, akarom mondani a földalapú támogatásból. Nemcsak a termőterület csökken, hanem a termelékenység is. Minden valószínűség szerint közrejátszik ebben valamelyest az időjárás megváltozása de a klímaváltozástól függetlenül amit nem vetnek el, csak a lóvét szedik fel érte, abból nem lesz élelem. Szerencse, hogy az EU többi országában jobban megy a termelés. Meg kellene szervezni az importot mert ezeken az árakon nem tudnak a határon belül élő magyar milliók egészségesen, sok-sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztva táplálkozni.
kereső
@emerencia: Van import, azért drága- 330 + eur. mellett ne legyen drága? A kormány meg ne fogjja a saját játékát a klimaváltozásra, mert a drága zöldségárakat nem az okozza mostanság., hanem az, hogy nincs itthoni termelés-és ezért importálunk.
RonaGyuri
@kereső: azért az import drágasága csak kis részben az árfolyamromlás miatt van, nagyobb részben igazodás a hazai árakhoz!!!
emerencia
@kereső: Van itthon is termelés de kevés és drága. A minőség sincs mindig rendben. A szándékosan legyengített forint miatt a külföldről hozott áru is drága, ebben egyetértünk. A szegényebb, alacsonyabb jövedelmű milliók képtelenek folyamatosan megfizetni az egészséges táplálkozást. (Akkor sem mindig, ha főállásban dolgoznak.) A rajtuk élősködő nerkedvezményezetteknek viszont mindez meg sem kottyan. Arra gondoltam, hogy még több zöldséget és gyümölcsöt kellene importálni mert az itthoni mezőgazdaságra nem számíthatunk. Nagyobb mennyiségben behozva külföldről, hátha lehetne valamivel olcsóbb árakat kieszközölni. Az igazi megoldás az lenne, hogy el kellene zavarni melegebb égtájakra a forintgyengítő maffiózókat és áttérni egy olyan belső jövedelemelosztási rendszerre, melyben az emberek maguk dönthetik el szabadon, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt, húsfélét esznek. Miközben dicshimnuszokat hallunk a magyar gazdaság sikereiről, emberek milliói számolgatnak nap mint nap, mert ha túl sok túl sok egészséges (zöldség, gyümölcs hal és egyéb hús) élelmiszert vesznek más fontos, élethez elengedhetetlen dologra nem lesz pénzük. (Számlák, gyógyszer, lakhatás, stb.)
kakaósbögre
a kormány gyakorlatilag semmivel sem tud mit kezdeni.
Nessy
Pedig roppan egyszerű! Napi négyszer gyümölcs? Vágj négybe egy almát, és edd meg négy alkalommal. A hús egészségtelen! De csontot se vegyél levesnek, mert a leves zöldség sokkal drágább! A legpraktikusabb, ha rá térünk a fényevésre, míg azt is meg nem adóztatják! 27% ÁFA! Tej helyett igyál házi pájinkát egy zugfőzdéből.
A vaj, az olyan nem népnemzeti. Soroljam?
kereső
@emerencia: Teljesen egyet értek az általad irottakkal- annyival egésziteném ki, hogy az egészséges-és életkornak megfelelő táplálkozás hiánya IS! éhezés!. És ezt egyre kevesebben tudják megfizetni- egyre több lesz az "éhes " ember ,sajnos.
kereső
@RonaGyuri: Az "igazodás" nálunk azt jelenti, hogy a termelő épp csak megél- a kereskedő láncok (piaci maffiák) meg meggazdagodnak. Miért is hagytak fel sokan a zöldség-gyümölcs termesztéssel? Ezért- hiszen mindkét ágazat élő munkaigényes, és a termelő a saját munkájának a "bérét" nem kapta vissza az árakban, jó ha az egyéb ráforditásai megtérültek. Na ezzel se tudott mit kezdeni egyik kormány se.Pedig a természeti adottságaink meg lennének hozzá, jól működő és magas szinvonalú szakmai oktatást biztositó közép-és felső oktatásunk volt!, hogy kompetetiv előnyöket tudjunk létrehozni-és megtartani. Mára elsorvadt az is.
RonaGyuri
@kereső: bocs de ez nem egészen így van, gondolj az őstermelőkre! Maga termel, maga adja el, adózni nem nagyon és embertelen árakat diktálnak! =))
advocat
Végül is majd megkapjuk a 13. havi nyugdíjat. Mert Viktor azt ígérte, hogy odafigyelnek a nyugdíjasokra (október 13-ig). És utána majd dől a lé, mert megbecsülik őket. Vagy nem. És akkor majd örülhetnek az 1 %-os emelésnek, mert a Viktor elintézte! Hülyül a nép egy része!
Clavigo
Ami nem tűnik el,,az szarrá válik a kezetekben...
azösszeskibanévfoglalt
oh, ez az egész oldal ner tulajdon
lehet, igazítani kéne az impresszumot?
rohadtul félrevezető ott az alapítók szerepeltetése
tessék szépen odaírni, h a takarékbank elnökének a tulajdona a cég, amihez a propeller.hu tartozik. nagybetűs ner :D
ez mondjuk megnagyarázza a durbincsok ámokfutásának leszarását.
kár
de mi a faszt vár az ember ezektől, úgy mégis
advocat
Nem járnak piacra. Talán a földet arra kellene használni, amire eddig. Be kellene vetni és nem az uniós támogatást bezsebelni. A nem vetésért. Holdanként 60.000.- ? Mert már a valaha világhírű makói hagyma sincs, és még sorolhatnám.
azösszeskibanévfoglalt
@Horizont: persze, h nem
ismerős olt a cégnév az impresszumban. naná, h az, mert iko digital volt vmikor, ami meg a nerbarát rákosi tamás cége volt régen, az lett átkeresztelve ps online média kft-nek. de ilyen nevű céget ne keress, nincs, mivel rákosi az egészet eladta a takarékbank-elnök vidának meg a puszipajtásának, paulovicsnak. ők alapították áprilisban a hunmédia befektetési zrt-t, ami májusban megvette az iko médiát. ők -ha ilyen egyáltalán lehetsége- még mélyebben vannak a ner seggében, mint rákosi.
papa.49
Már leírtam, mivel nincs a mezőgazdaságban kézi munkaerő, tehát a konyhakerti növények termesztése háttérbe szorult, olyan földek ahol 7.8 éve még zöldség növényeket termeltek, mert a föld alkalmas volt rá, és bejáratott öntözéses módszert alkalmaztak, ott most ipari növények napraforgó, repce, kukorica, gabona terem, mert ezeknek nincs kézimunka igénye !!! Emellett a szaktudás is hiányzik a földtulajdonosok nagy részénél !!! Egyébként elmondanám az Anyósom míg bírta a 200 nölén mindig annyit termelt, hogy hordta a piacra eladni, a salátával kezdte tavasszal, aztán jött a többi, ma már ilyen ,,őstermelőket,, nem is látna a piacon, miért mert ez igen nehéz munka, és bármennyire is ,,lenézik,, a mai urak, komoly tudást igényelt, az igaz nem az ,,aranykalászos gazdatanfolyamon,, tanulták, hanem ÉLESBEN A SZÜLEIKTŐL !!!
1magyar
A földalapú támogatásokat csak akkor kellene adni ha termel is rajta.
Meg egyébként is a kormányon lévők olyan sok pénz kapnak havonta, hogy azt sem tudják mi mennyibe kerül. A bejárónő meg nem tájékoztatja őket.
A szegény nép jól fizeti a vezetőit. Így nem is érdeklik őket a piaci árak és az átlag megélhetése.
Sámannus
Mondjuk a dinnye árát meg tudták, de a forintot basztak megvédeni azé!.
1magyar
@papa.49: Na ebben maximálisan igazad van. A piacon már nagy része nem őstermelő, hanem megveszi a nagybanin és ott eladja. Az anyósodfélék" sajnos már nincsenek ott. Mert igazolvány kell az őstermelésről 200 négyszögöl még nem számít annak.
staro2
próbáljatok beállni a kecskeméti piacra az egy fáról származó cseresznyéddel vagy a fölösleges paradicsommal. ha erre nem váltasz őstermelőit.
Rögtön a nyakadon a fogdmegek és a magoszosok.
Ezért lesz inkább pálesz és paradicsomlé belőlük.
papa.49
@staro2: Nos ez lenne a kormány dolga, hogy a lehetőségét megteremtse annak, hogy akinek van eladható terméke megtehesse !!!
DE A NEM AKARÁSNAK, NYÖGÉS A VÉGE !!!
Tudom arra hivatkoznak, hogy ,,az UNIÓ nem engedi,, viszont annyi mindenben megy szemben ez a tapló kormány az Unióval ezek helyett inkább ezzel menne szemben az Unióval !!!
kereső
@RonaGyuri: Gyuri, én benne élek itt a faluvégen. Az "őstermelő"az a kereskedő megbizottja- aki igazán őstermelő ,és zöldséget termeszt az nagyon kevés van, és nagyon kis földterülettet tud megmúúvelni.Aztán vannak még "őstermelők"- az egész család, földtulajdonnal- a kisunokának is van őstermelői igazolványa ,amint megkapta az adóazonositóját- viszont ők nem bibelődnek paprikával, paradicsommal, krumplival...etc. hanem tömeg növény- kalászos, vagy nporgó, és egyre kevesebb kukorica, egy kis lucernna zöldtelepités- amit külön támogat az állam, .és kész. Ennyi- vetésforgót tartanak- már aki, igy aztán egy idő után a föld elkorcsosul, nem csinál mélylazitást-csak tárcsáz, ami tönkre tesz a vizháztartást, az öntözés gyakorlatilag megszűnt- a régi kiépitett dréneket beszántották, a felszini öntözésre nem költ, mert egy modern öntöző rendszer sokba kerül. Arra nem költ- mert akkor nem telik a kisunokának is mercedesre. Kóklerek kezében a föld nagy része.És igazad van, ők nem nagyon adóznak- hiszen a bevétel szét van irva , ahány tagú a család.Az igazi őstermelő- meg még kinlódik, mert szereti a földet, és szereti a munkát.
RonaGyuri
@kereső: nos nálunk az óbudai piacon (tudomásom szerint a többin is) ők diktálják az árakat, még a kereskedők is csak követik őket! =))
1magyar
@staro2: Igen akinek van 2 meggyfája és nem kell neki mind, szeretné eladni de nem tudja.Azt megértem, hogy kérnék a kiskönyvet a permetezésről de, hogy ehhez a 2 fához miért kell az államnak "adózni" - azt már nem.
Látom, sok helyen ott rohad a fán a cseresznye, meggy. Mert egy kis zsebpénz nélkül az unoka sem szedi le.
szegfue
@1magyar: Már azt is "adózni" kell, ha valaki a gyüjtögetésből származó gombát, vagy bogyókat eladja, akkor miért pont ez után ne kellene adót fizetni... Ki van ez találva!
szaboria1
A szomorú az felveszik a nagy pénzeket de a gépparkjukat nem korszerűsítik. Ma a paprika szedés idején már ember sincs, de a nagy paprika termelők mégsem vesznek hozzá szedő gépet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.