Hiába kérdezték a kormányt, az nem válaszolt, így a 24.hu a Központi Statisztikai Hivatalhoz fordult.

A 24.hu többször próbálkozott már kideríteni, hogy betöltetlen álláshely van a tanári pályán országosan, ám ebben egyáltalán nem volt partner a Fidesz-kormány, így a Közigazgatási Állásportálon gyűjtötték össze az álláshirdetéseket, ám ez nem adott pontos képet a tanár, óvónő és egyéb szakemberhiányról.

Az idei második negyedévben 4500-nál több betöltetlen álláshely volt az oktatásban

Fotó: Illusztráció/pexels.com CCO

A lap így végül megkereste a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH), amelytől azt a választ kapták, hogy az idei második negyedévben (azaz 2019. április 1. és június 30. között)

4543 üres álláshely volt az oktatásban.

Ez a következőképp tevődött össze a cikk szerint:

- 956 fő iskolai előkészítő oktatás,

- 950 fő alapfokú oktatás,

- 2147 fő középfokú oktatás,

- 179 fő felsőfokú oktatás,

- 66 fő egyéb oktatás,

- 245 fő oktatást kiegészítő tevékenység.

KSH/1

null

A statisztikák szerint az elmúlt években nagyott nőtt a középfokú oktatás területén a szakemberhiány: 2016 első negyedévében 1343 főt kerestek erre a területre, 2019 második negyedévében viszont már 2147 fő kellett volna.

Az alapfokú oktatás területén is hasonló tendenciát lehet látni, itt 2015 negyedik negyedévében még csak 387 főt kerestek, de ez a szám 2019 második negyedévére 956 főre nőtt.

"Noha a KSH statisztikáiból nem derül ki, hogy az egyes szegmensekben pontosan hogyan tevődik össze az üres álláshelyek száma, azaz az egyes értékek hány pedagógust, illetve egyéb képzettségű munkavállalót takarnak, ám semmiképp sem biztató tendencia, hogy az utóbbi évek során egyre csak nő a betöltendő álláshelyek száma az oktatás különböző területein"

- olvasható a cikkben.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ismerősöm egyetemi végzettséggel nem megy el tanárnak, azt mondja 135 ezer fizetést adnának, mint kezdőnek. Ebből nem tud megélni, önmagában albérletre sem elég - a szolgálati lakás intézménye meg már kiment a divatból.
jesz
azt mondta egy főember, hogy minden tanárt tudnak helyettesíteni, a tanárhiány kicsit fel van fújva...
Aztán röhögés nélkül képes volt elmondani, milyen szakos helyettesíti az éppen hiányzó tanerőt..ezek után ne csodálkozzon senki, hogy a gyerek nem tud válaszolni, ha egy angol nyelven beszélő turista kérdez tőle...és ez csak egy tárgy..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.