Bevezeti Magyarországon elsőként a használt étolaj házhoz menő gyűjtését ez év végére Kaposvár – jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen szerdán sajtótájékoztatón. Az összegyűjtött olajból biodízel, vagyis üzemanyag készül majd.

A politikus közölte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását élvező 300 millió forintos fejlesztés keretében Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak.

Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le

- tette hozzá.

Szita Károly közlése szerint azért határozták el a gyűjtés megszervezését, mert bár a Mol-benzinkutaknál átveszik a bioüzemanyag-készítéshez használható fáradt étolajat, még mindig kevesen élnek vele: az országban évente keletkező 50 ezer tonna ilyen olajnak a fél százalékát sem adja le a lakosság.

A használt étolaj dugulást idéz elő a lefolyókban, élővízbe jutva cseppenként ezer liter vizet tesz szennyezetté, de a talajra öntve is komoly károkat okoz – hívta fel a figyelmet.

Szita Károly azt mondta: nem tudják, mennyi használt étolaj keletkezik Kaposváron, de remélik, hogy a kezdeményezés révén a 30 százaléka a gyűjtőedényekbe kerül, és a kaposvári gyakorlat országossá válik.

Forrás: MTI, sonline.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@levarosbukta: Ez nem rossz fogalmazás, ez egy teljesen más magyarázat. Ha azt akarnák mérni, hogy mikor van tele egy gyűjtőedény, azt nem lehet úgy magyarázni, hogy azt akarják figyelni, ki mennyit gyűjt és hányszor adja le. Ha ez a Krakus Péter saját ötlete, azt hogy tudja félremagyarázni?
levarosbukta
@nemkati: @nemkati: Katikáááám! Vagy a polgi fogalmazott rosszul vagy a firkász irt hülyeséget. A chipnek az a lényege amit leírtam. Ha tele van cuccal akkor jelez a rendszernek és mennek üriteni vagy cserélni.
nemkati
@levarosbukta: Akkor nem értem. Ezt az egészet állítólag ő találta ki. Akkor miért tudja rosszul, hogy mire kell a chip?
1magyar
Nekem tetszik az ötlet még a chip sem zavaró, csak társasházakban legyen bent a saját lakásában mindenkinek. Bárki bármit beleönthet kint és a leadó nem is tudja.
levarosbukta
@nemkati: NEM tudja rosszul, csak nem jól fejezte ki magát! Vagy a firkász írt hülyeséget! Ne idegelj már ki! :) :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.