Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.

Deutsch Tamás: az uniós pénzek nem könyöradományok, jogosultak vagyunk rájuk
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A képviselő arra emlékeztetett, hogy a 2020-as uniós költségvetés a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus utolsó költségvetése.

Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a következő, 2021-2027 közötti pénzügyi kerettervre (MFF) vonatkozó európai bizottsági javaslat

a jelenlegi formájában Magyarország számára elfogadhatatlan. Az ugyanis kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené.

Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió Tanácsa költségvetési olvasatában a tagállami kormányok képviselői 400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat.

"Ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért.

Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra. A kormányok álláspontját fogjuk követni az EP szavazás során"

- hívta fel a figyelmet a az EP Költségvetési Bizottságának fideszes tagja.

Tájékoztatása szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a 2020-as uniós költségvetés tervezetének szerdai bemutatása alkalmával az EP néppárti frakciója is támogatásáról biztosította módosító javaslatait, melyek 6 milliárd euróval kívánják megemelni a jövő éves uniós költségvetésben a regionális fejlesztési és vidékfejlesztési forrásokat. A képviselő szerint el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt likviditási hiány problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére.

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra -

szögezte le a képviselő.

Az Európai Bizottság költségvetési tervezete 168,27 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,62 milliárd euró kifizetést irányoz elő. A Tanács ezt 1,5 milliárd euró kötelezettségvállalással és fél milliárd euró kifizetéssel vágta meg. Az Európai Parlament az október végi plenáris ülésén szavaz majd saját olvasatáról, amelyet 21 napos egyeztető tárgyalássorozat követ a Tanács képviselőivel. Amennyiben megegyezés születik az EP és a Tanács között a 2020-as uniós költségvetés zárszavazása várhatóan novemberben lesz.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tudod Tompika! Valóban az uniós pénzek minket, az országot illetnék, nem Lőrinc barátot meg a többi kegyencet, és nem O.V. agymacskáira, meg felesleges látvány beruházásokra adják!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@1magyar: Valójában olyan feltételeket szabnak a volt szocialista országoknak, melyeknek azok soha nem fognak tudni megfelelni. Az unió éppenhogy nem segíti őket a felemelkedésben, hanem még olyan plusz feladatokat is rájuk sózna, ami még jobban elszegényít, s amelyhez történelmileg semmi közük.

A balkáni országok okulhatnának a mi példánkból, hogy mi fog történni velük, ha netalán Eu-s tagok lesznek. Nyugat-Európa összes szemete náluk fog landolni.
CsipkeRózsa
" Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra -"

Az uniós intézményt változtassuk meg egy országos intézményre, és megvan az itthoni eljárás:

Egy országos intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra.
Macskaszem
@Eriksson: Az, hogy fideszes gecik milliárdokat keresnek azon, hogy idehordatják Európa szarát, nem az unió bűne, hanem a fideszé.
Sámannus
Jogosultak vagyunk nagypofájú, de nem a maffia jogosult, hanem az ország. Te büdös hazudozó vagy amikor ezt elfelejted megosztani velünk.
Eriksson
@Macskaszem: Nem zavar, hogy én a balkáni országok esetleges Eu-s csatlakozásáról írtam?
simmering73
Arra vagytok ti jogosultak, hogy befogjátok a pofátokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.