Kétszer annyi roma fiatal jár ma egyetemre mint amennyi 2010-ben volt, ez többek között a cigány szakkollégiumokban kialakult közösségi húzóerővel magyarázható – mondta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Megduplázódott az egyetemre járó cigány fiatalok száma  Magyarországon
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Schanda Anikó elmondta, a szakkollégiumok sok többletlehetőséget kínálnak diákjaiknak: nyelvi képzésekkel, mentorprogramokkal, csoportos utazásokkal segítik a hallgatókat abban, hogy diplomához jussanak és elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

Elmondta: a cigány szakkollégiumba olyan roma fiatal nyerhet felvételt, aki már tanul valamilyen felsőoktatási intézményben. A felvételkor a legfontosabb szempont a jelentkező motivációja, hiszen

a cél egy olyan magyar-cigány értelmiségi réteg képzése, amelyből később társadalmi felzárkóztatás születhet.

A roma szakkollégiumi hálózatban a lemorzsolódás nem jellemző, a szakkollégiumi hallgatók szinte mindegyike diplomát szerez – hangsúlyozta Schanda Anikó.

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@reagens: szóval,szerinted csal a fidesz!? tupírozza a szomorú valóságot!?
gyerök,ha így folytatod,kiesö a pikszisbü...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
reagens
@nezelodo: Akkor a PC viselkedésnek mindenáron megfelelni akaró erőltetőit kéne számon kérned!
cikicakk55
@maci0427: szeptember 21, 10: 18

Igazad van. A cigányság olyan csoportokban él,hogy számunkra az a No-Go zóna. Hétköznapi ember,oda egyedül még fényes nappal sem mer bemenni. Igen,kellenének olyan cigányok,akik nem félnek tőlük,hisz a saját fajtájuk és nekik kellene meggyőzni,hogy ha a szegénységből nehéz is kitörni,azért a tisztaságra és a rendre szegényen is lehet vigyázni. Farkas Flórit csodálom,hogy még nem kapták szét darabokra a cigányok. 1,6 milliárdot csak úgy ellopni még egy cigány politikustól is hatalmas bűn. Minden tiszteletem azoké a cigány embereké,akik ki akarnak törni a putri sorból és szeretnének beilleszkedni a Magyar társadalomba. A másik,hogy annyira vallásosak,hogy az már sok! Voltam pár cigány házba( nem örömömbe és saját akaratomból) minden tele volt szentképekkel, Jézus és Isten szobrokkal,Szűz Máriával és a kisdeddel. Nekik milyen istenük lehet,hogy nyugodtan lopnak,betörnek,markecolnak,sőt sok gyilkol is? Náluk nincs 10 parancsolat? Esetleg úgy vannak vele,hogy lefekvés előtt bocsánatot kérnek az Istentől és ezzel el van intézve? Minden esetre bár én nem vagyok vallásos,de nekem a vallás és a bűnözés nem fér megy egy emberben.
maci0427
@cikicakk55: Igazad van és tudom !!! A cigányság meg a Jó Isten olyan messze van egymástól , mint Makó Jerouzsálemtől ! Ez is egy színészkedés amit szokásukhoz híven előadnak és nekik egy külön képük van ,amit azonosítanak az Istennel ! Ha nem így lenne akkor már egészen másképpen viselkednének és élnének egy Többségi Táársadalmban !!! De manapság nagy dívat sok mindent másképpen hinni és értelmezni ! Ez van a közlekedésben is amikor tudva levő az, hogy KRESZ. Könyv és a Szabályok csak egy van, de sokan saját akaratuk és gondolatuk szerintértelmezik , gyakorolják és akarják rákényszeríteni a többség akaratára akik betertják a közlekedési szabályokat ! De a törvények és a jogszabályik betartásánál is ! Így ez van a Istennél is , de Isten figyeli és bünteti is a kétszínű hazudozókat, akik az ő háta mőgé bújva élik azt az életet ami megbotránkoztatja és felháborítja a többségi társadalom lakósait ! Akkor talán a Jó Isten is "rsszista" ??? Brrrrrrrr !!!
cikicakk55
@maci0427: tegnap 09:28
Tudod az a legborzasztóbb,hogy szinte már kötelező a vallásban hinni,vallásosan élni,miközben pont azok akik erőszakosan követelik a vallás, a keresztény élet elfogadását Ők élnek rohadt messze attól,hogy Isten tisztelje és szeresse Őket. Én nem vagyok vallásos,de a betegeim közt( nem orvos,csak ápolónő voltam) rengeteg ember volt vallásos. Azok a számomra akkor még idős nénik és bácsik azonban úgy életek,ahogy azt a bibliában Isten elvárta tőlük. Még csak csúnyán sem beszéltek,de a lopás,csalás,hazudozás,a hűtlenség a férjhez feleséghez,az irigység nagyon messze állt tőlük. Ők azok akikre nyugodtan azt lehet mondani,hogy igaz,jó keresztények voltak. Nem a mostani "celeb" repper és repedt hangú cigány énekeseket,nem a 30 évvel ezelőtt még a" Térdre Csuhások" szlogent harsogó politikusokat. Sajnos most már a vallás és az Isten is elvesztette az igazi célját.Már Politikai célokra, a Papság jólétére és politikai segítségére használják. Amennyiben tényleg van Isten,nem tudom meddig tűri,hogy a nevében lopnak csalnak hazudnak és korruptak.isten nevében lett Magyarország vezetője egy diktátor és törölte el a demokráciát. A papoknak kéne legelőször ezen felháborodni,de az érdekük nem ezt kívánja.
reagens
Nincs lemorzsolódás és mind diplomát kap! :-)))))
Bájos ahogy származási alapon támogatnak a felsőoktatásban. Van olyan mint az emlegetett zsidó törvény ami szintén az arányokat célozta meg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.