Kedden került fel a YouTube-ra a videó, amelyen egy kőbányai necces szituáció látható.

Kedden került fel a YouTube-ra egy videó (amely hétfőn készült), amelyen az látható, hogy a X. kerületi Ihász és Harmat utca kereszteződésénél egy kislány elindul a gyalogátkelőhelyen, miközben a tőle távolabbi sávon érkezik a BKV egyik busza (a 85-ös busz).

A kislány meg-megtorpan a zebrán, de halad tovább, mint ahogy a buszos is, aki azonban nem lassít, így végül centikkel a kislány előtt, már bőven a gyalogátkelőhelyen áll meg.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Csizmás Kond: @Málna: Nem igaz, hogy csak balra nézett, folyamatosan figyel jobbra is. A kislánynak max az írható a rovására, hogy tétovázott, de ez egy ekkora gyereknél nem kivetnivaló.
A buszvezető totálisan szabálytalan volt, mert már elég távolról látszott a kislány, rég az úttesten volt.
Még ha a kislány meg is áll a szembejövő sávban, az autónak kutya kötelessége megállni, elengedni. Még akkor is erkölcsi kötelesség, ha a KRESZ nem fogalmazna egyértelműen.
Ebben a konkrét szituációban a kislány, különösen gyerek lévén egyértelműen vétlen, a sofőr egyértelműen vétkes.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Azt üvölti a busz vezetője, hogy " mit csinálsz?"..pedig a kislány(a gyalogos) szabályosan kelt át a kijelölt gyalogátkelő helyen..

A buszos már messziről láthatta a szabályosan átkelni szándékozó gyalogost...igaza van a sofőrnek: kicsi is, gyerek is, egyedül van, tehát nem számít..

A buszvezető még állományban van?
Málna
@jesz: Ezt a videó készítője üvöltötte.
Nem mentegetve a buszsofőrt - hiszen egyértelműen lassítania kellett volna a gyalogátkelőhely előtt - azért én a kislánnyal is elbeszélgetnék. Lendületből, csak balra nézve indult el a zebrán. Én így soha nem indulnék el, ha már ilyen közel jár egy jármű, és nem győződtem meg róla, hogy észrevett és át is fog engedni. Mert a gázolás valóban a gépjárművezető hibája, de akkor is a gyalogos jár rosszabbul.
ila51
@Málna: Ilyen esetben biztos nem indulnék át , valóban nem volt felkészítve a kislány .
Csizmás Kond
...szerintem egyik sem volt szabályos.
A gyalogos csak akkor szabad meginduljon ha látja, hogy a jármű lefékezett. A jármű pedig a zebránál fékeznie kell...egyik sem tartotta be a szabályt...ja és a biciklis sem.
Aki Én
@Csizmás Kond: @Málna: Nem igaz, hogy csak balra nézett, folyamatosan figyel jobbra is. A kislánynak max az írható a rovására, hogy tétovázott, de ez egy ekkora gyereknél nem kivetnivaló.
A buszvezető totálisan szabálytalan volt, mert már elég távolról látszott a kislány, rég az úttesten volt.
Még ha a kislány meg is áll a szembejövő sávban, az autónak kutya kötelessége megállni, elengedni. Még akkor is erkölcsi kötelesség, ha a KRESZ nem fogalmazna egyértelműen.
Ebben a konkrét szituációban a kislány, különösen gyerek lévén egyértelműen vétlen, a sofőr egyértelműen vétkes.
azösszeskibanévfoglalt
@Csizmás Kond: a kreszben ilyen nincs. nem is várható el a gyalogostól, h ezt észrevegye.
tudod, mi van benne? amit írtál is. h lassítva kell a zebrát megközelíteni, minden esetben!, h szükség esetén-értsd gyalogos- a jármű meg tudjon állni
valszeg átmentem volna a csaj helyében is, hisz tuti észrevette a buszsofőr.
lópicigáspár
Aki elkezdte a buszost ekézni, az nézze meg újból a felvételt! Egy busszal nem egyszerű úgy megállni, hogy az azon utazók ne sérüljenek meg. A gyalogos bőven akkor lépett le, amikor a busz már nem tudott volna biztonságosan megállni.
papa.49
Amikor a gyermek lelépett a gyalogátkelőre a busz még legalább 50 méterre volt, mivel az úttest nem osztott pályás tehát meg kellett volna állnia a busznak !!!
Attól a pillanattól amikor a zebrára lépett elsőbbsége volt a járművel szemben !!!
Kérdésem meddig vezethet még egy ilyen alak ???
jesz
a kreszprofesszornak nevezett kreszprofesszor azt is megjegyezte, hogy bár szabályos volt az átkelés, a kislány visszaléphetett volna..egy lófaszt! A kislány testbeszédén messziről létszik, hogy igenis jól megtanulta, mi is a teendője átkelés előtt, alatt..

A buszvezetőnek bizony nem csak a zebra, de az ott virító, jól látható tábla is jelezte, hogy gyalogos átkelésére lehet számítani..amúgy a bringás megállt, mert látta a kislány szándékát..a buszos is látta a gyalogost, és a neki megálló bringást..de úgy volt vele, mindkettő le van szarva..

Amúgy az itt jelenlévő kommentelők is jól tudják, hogy a kreszben van egy olyan rész, mely kimondja: az úton olyan sebességgel kell haladni, hogy minden olyan akadály előtt meg tudjon állni a járművével, amire az adott körülmények közt számítani kell ...itt a gyalogos volt az adott körülmény.

Mint látható qurvanagy szerencséje volt a kislánynak, és a buszvezetőnek is..
Csizmás Kond
@azösszeskibanévfoglalt: nem szeretném a kreszt túlmagyarázni viszont a biztonságos közlekedés nem ilyen...és ha nem hiszed olvasd újra a szbályokat.
...és mégvalami, a közlekedésben nem ír külön gyereket vagy felnőttet...viszont ez mindenki bele akarja magyarázni.
ila51
@Csizmás Kond: ez meg a másik téma , igaz nem most , de sokszor tapasztalom , hogy sok felnőtt gyerekkel feszegeti a határokat , hadd tanuljon az a büdös kölök , kockáztatnak , cikáznak
Csizmás Kond
@ila51: Aki úgy látja hogy a kislány helyesen ment át a zebrán az előbb utóbb elgázolják.
azösszeskibanévfoglalt
@Csizmás Kond: a kislány teljesen jól ment át
drága autósoknak kéne megszokni, h leveszi a kurva lábát a kibaszott gázról
Csizmás Kond
@azösszeskibanévfoglalt: nézd, bár a biciklis sem a neki kijelölt úton haladt annak elébe is kilépett...majd látta hogy a busz nem tud megállni de a zebráról letérve mégis elébe vágott...ha ez neked helyes ne menj egyedül az utcán...
Ami a buszt illeti az is úgy kellett volna közlekedjen hogy idejében tudjon megállni az átkelőnél de ő is hibázott.
Málna
@Aki Én: Akkor nézett jobbra a kislány, amikor már az úttestre lépett. Nem mérte fel előtte és azután sem, hogy a busz túl közel van és gyorsan jön, nem fog tudni megállni.
Nem hiszem, hogy attól vétlenebb valaki a közúti közlekedésben, hogy gyerek. Ha nem tudja helyesen felmérni a viszonyokat, akkor nem lenne szabad még egyedül közlekednie.
Eriksson
Egy buszsofőrnek nem tudom hány tonnájával s nem tudom hány utassal a háta mögött, nem olyan egyszerű megállnia. Így is nagy bravúr volt tőle ekkora lélekjelenlét.
A kislány még időben megállt egy pillanatra, aztán mégis a busz elé lépett.
Lepényleső
@Eriksson: Ez mind igaz,ám már nem az úttestre lelépő gyalogosnak van elsőbbsége,
hanem annak a gyalogosnak aki szándékát mutatja az átkelésre. Aztán ez nagy öröm amikor
ismerősök találkoznak a sarkon,s ott beszélgetnek,majd hirtelen lelépnek,aztán jön a
felháborodás,ha követi fékcsikorgás. Tehát magyaros a megfogalmazás,mindent segít,kivéve
a dinamikus haladást. (Egyébként a gyerekek a távolságot,és a sebességet nem képesek
még oly mértékben felmérni általában mint egy felnőtt,ez életkoruk egyik sajátossága.)
Eriksson
@Lepényleső: Jól mondod. Bár igaz, hogy a zebrán a gyalogosoknak van elsőbbsége, de közlekedési lámpa híján az ő felelősségük is megnő. S az, hogy minden jármű csak zebrától zebráig haladhat a megengedett sebességgel, nonszensz.
A fenti képen világosan látszik, hogy a busz már nagyon közel van, amikor a kislány lelép a járdáról.
Még az is lehet, hogy attól a szgk-tól amely éppen akkor volt ott, ahol, nem látták meg egymást időben.
Aki Én
@Málna: @Eriksson: Szakértők is teljesen egyértelműen kimondták, hogy a buszvezető óriásit hibázott. Nyomhatjátok a süketelést, meg a busz súlyát és hasonló butaságot, de a sofőrnek ezt bele kell kalkulálnia, különösen akkor, mikor a gyalogos egyértelműen jelzi átkelési szándékát, mikor a busz még legalább 50 méterre volt. Arról nem beszélve, hogy a kijelölt gyalogátkelőt úgy kell megközelíteni, hogy ha eléd ugrik valaki, akkor is megtudj állni. Ráadásul itt egy gyerekről beszélünk, ahol természetes lenne a fokozott óvatosság. Ha a kislány lelép, de tétován megáll, akkor már a járműnek KÖTELESSÉGE elengedni.
Ha a busz időben lassít, akkor vidáman és biztonságosan megtudott volna állni a zebra előtt. Ahol egyébként kötelező.
Ráadásul nem egy úrvezetőről beszélünk. A buszos óriásit hibázott, ez totál egyértelmű.
Málna
@Aki Én: Egy pillanatig sem vitattam a buszvezető felelősségét.
Aki Én
@Málna: Azzal, hogy a kislány felelősségét firtatod, a buszvezető felelősségét vitatod.
jesz
-Tisztelt bíróság! A buszvezető sietett, WC-re kellett mennie...
-...mert a hasmenés olyan, mint a halál...ha menni kell, akkor menni kell! - Kérem a gyalogos megdorgálását.
Málna
@Aki Én: Nem igazán. Jogilag egyértelmű a sofőr felelőssége. De ettől még a gyalogosnak - jelen esetben ennek a kislánynak is körültekintőnek kell lennie, hiszen a saját élete megóvása a tét. Baleset esetén sem őt, sem a szüleit nem fogja vígasztalni, hogy nem ő volt a hibás. Pláne, hogy könnyedén megelőzhette volna ő is ezt a helyzetet, ha már a buszvezető nem figyelt.
Aki Én
@Málna: Olyan nincs, hogy egy gyerek legyen a felelős, ,,ha már a buszvezető nem figyelt."
És ebben a mondatodban benne is van a megfejtés!!
Az más kérdés, és ebben igazat adok, hogy nagyon sok hasonló baleset elkerülhető lenne, ha a gyalogosok is figyelmesebbek lennének. Naponta közlekedem, látom.
Ez nem a kislányon múlt, ő korához képest figyelmes volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.