A kormány az Európai Unió (EU) minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés – mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek.
A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap szerdai számában úgy fogalmazott:
a pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz.
Fotó: Pixabay CCo
Hangsúlyozta, hogy az európai vitákban ügyelni kellene arra, hogy az európai közösség egyik tagállamát se vágják el hagyományaitól.
Felidézte, hogy
Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga "pálinka szabadságharcát" az unióval.
A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Hosszas egyeztetés után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki.
A pálinkafőzés ügye az idei év elején került ismét napirendre, Szlovénia ugyanis felvetette, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az EU a pálinkafőzést.
A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és javasolta, hogy évi száz liter tömény italt bárki – otthon vagy bérfőzdében – közteher megfizetése nélkül állíthasson elő.
Tállai András kifejtette, hogy bár az év elején, a román elnökség idején még mutatkozott alkalom az érvek ütköztetésére, időközben a finnek vették át az uniós elnökséget, és ezzel szertefoszlott az érdemi diskurzus lehetősége. Az államtitkár úgy vélte, hogy a módosítást egyes közép-európai államok biztosan támogatták volna, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlandók a változtatásra.
A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség. Az idén az első fél évben 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők, míg a tavalyi első fél évben 36 ezer, 2017 első hat hónapjában pedig 34 ezer, egy liter előállítását lehetővé tevő jegyet vásároltak. A bérfőzdékben az idei első fél évben 1,47 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, a tavalyi azonos időszakban 1,38 millió liter, tavalyelőtt pedig 1,22 millió liter volt a megrendelésre készült mennyiség – olvasható a Magyar Nemzetben.
Forrás: Magyar Nemzet, MTI
33 hozzászólásarrow_drop_down_circle
...és igenis akinek van gyümölcse annak legyen lehetősége azt úgy felhasználni ahogy akarja .
Mi a helyzet a borral? Vagy a borászok sem termelik vagy veszik a szőlőt, hanem más területén gyűjtik?
,,.tehát ne hülyüljünk hanem inkább figyeljünk oda."
...és ellenőrízetlen készítési körülmény...ez csak az eladásra szánt dolgokra érvényes.
."... az enyém 45°-os!" "az enyém meg 50-es"..stb!Az a férfiaknál olyan nint az ötödik végtag összehasonlítása!
Primitív szokás talán az őskorból!...".asztat ety nő nem érthesse meg,mert ahhoz egy-két szinttel lejebb kellene
ereszkednie!"...(a Vater "azokat" guggolós pálinkáknak hívta!..."le kell guggolni az ablak alatt,nehogy behívjanak
egy nyeletre!" (;-))
Ja és bort is készítünk, azt igaz vásárolt vagy cserélt szőlőből de mindig minőségiből és az a lényege hogy én, mi csináljuk.
Nem tudom a támogatás alatt mit értettél (viszont sejtem), azt viszont én nem pártolom, mert midig is úgy tartottam, hogy ha valakinek adsz egyszer valamit az másodszor is tartja a markát, tehát a csináld magad nem csak hasznos hanem önbecsülés növelő is.
megszokott reflexeit!Már elegen vannak a környezetében olyanok,akik ivás nélkül is olyan benyomást
keltenek!
Csak kétféle magyar paraszt van: a kevés pálinkát ivó, meg a sok pálinkát ivó
Persze vannak magyar parasztok, akik egyáltalán nem isznak pálinkát és ezért tovább élnek a többieknél három héttel (de ők olyan kevesen vannak, hogy elenyésző a számuk, így nem érdemes számba venni őket).
Szóval, van a kétféle magyar paraszt...
...és ez nemcsak a piára igaz.
aztán meg a nyóccentest.
Tudja szomszéd, beteg a feleségem. Ha ő meggyógyul akkor lekvár, ha nem, akkor pálinka.
Azt is tudni illik, hogy ma pálinkát, ugyértve a pálinka recepje szerint készített italat hivatalosan nem lehet kapni sőt kimondottan tiltja a zuniós szabályzat és csak szeszesített alkoholból vegyített és ízesített , pálinka névre keresztelt akármit vehetsz az üzletekben. Nem ugyanaz sem az íze sem a tartalma és ha igaz a kutatások eredménye sokkal könnyebben fogyasztási ingert vált ki mit a természetes pálinka.
Új hozzászólás