A kormány az Európai Unió (EU) minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés – mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap szerdai számában úgy fogalmazott:

a pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz.

Tállai szerint a kormány nem adta fel az adómentes pálinkafőzést, továbbra is fellépnek ezért az uniós fórumokon

Fotó: Pixabay CCo

Hangsúlyozta, hogy az európai vitákban ügyelni kellene arra, hogy az európai közösség egyik tagállamát se vágják el hagyományaitól.

Felidézte, hogy

Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga "pálinka szabadságharcát" az unióval.

A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Hosszas egyeztetés után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki.

A pálinkafőzés ügye az idei év elején került ismét napirendre, Szlovénia ugyanis felvetette, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az EU a pálinkafőzést.

A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és javasolta, hogy évi száz liter tömény italt bárki – otthon vagy bérfőzdében – közteher megfizetése nélkül állíthasson elő.

Tállai András kifejtette, hogy bár az év elején, a román elnökség idején még mutatkozott alkalom az érvek ütköztetésére, időközben a finnek vették át az uniós elnökséget, és ezzel szertefoszlott az érdemi diskurzus lehetősége. Az államtitkár úgy vélte, hogy a módosítást egyes közép-európai államok biztosan támogatták volna, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlandók a változtatásra.

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség. Az idén az első fél évben 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők, míg a tavalyi első fél évben 36 ezer, 2017 első hat hónapjában pedig 34 ezer, egy liter előállítását lehetővé tevő jegyet vásároltak. A bérfőzdékben az idei első fél évben 1,47 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, a tavalyi azonos időszakban 1,38 millió liter, tavalyelőtt pedig 1,22 millió liter volt a megrendelésre készült mennyiség – olvasható a Magyar Nemzetben.

Forrás: Magyar Nemzet, MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
te már csak tudod te részeges hájas zsirdisznó!!! Józanodjál már ki te patkány!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
te már csak tudod te részeges hájas zsirdisznó!!! Józanodjál már ki te patkány!!!
szegfue
Menjetek a búsba!!! Ez baromi fontos!! Akkor, amikor a bogyó és gombaszedőknek, azaz a gyüjtögetőknek is adóznia kell, akkor a pálinkafőzés meg legyen adómentes?! Hülyüljön csak a nép, ha eddig még teljesen nem hülyült meg!:((((
Csizmás Kond
@szegfue: ...a pálinkafőzés általában saját vagy vásárolt gyümölcsből történik, a gyűjtögetés pedig majdnem mindig más területén...tehát ne hülyüljünk hanem inkább figyeljünk oda.
...és igenis akinek van gyümölcse annak legyen lehetősége azt úgy felhasználni ahogy akarja .
szegfue
@Csizmás Kond: Nyilván nem fogalmaztam elég világosan, egyértelmüen... szóval: ha az "ennivaló" gyüjtögetése után adót kell fizetni, akkor az alkohol főzést nem kell "támogatni" az adómentességgel, még akkor sem, ha a saját gyümölcséből főzi és ezt "zugkimérésben" árulja (meg pont elég alkoholista beteg van az országban). Továbbá, amikor egy óvodába, vagy bármilyen gyerekintézménybe én nem küldhetek saját készitésü süteményt, szörpöt -- mert az ugye ellenőrizetlen, hátha nem készitem tiszta körülmények között -- akkor a pálinkafőzéshez nem kell hasonló e.ü. feltétel?! A piacokon, üzletekben is rendszeresen foglal le az e.ü. hatóság "ismeretlen" eredetü élelmiszert, ez megint nem vonatkozik a házi pálinkafőzésre? Érthetetlen nekem, hogy miért "támogatja" a kormány az alkohol ilyen módon történő előállitását?! Ez az én véleményem, ami "kőbe van vésve", mint az Alaptörvényünk!:))))
Aki Én
@Csizmás Kond: Valószínűleg a te józan eszed is a mértéktelen pálinkafogyasztás miatt hagyott cserben.
Mi a helyzet a borral? Vagy a borászok sem termelik vagy veszik a szőlőt, hanem más területén gyűjtik?

,,.tehát ne hülyüljünk hanem inkább figyeljünk oda."
Aki Én
A bortermelés nem? Csak, hogy a piánál maradjunk.
dr. prédikátor
@Aki Én: Ugyan, mit vársz egy fityma birka nyuggertől???A girhes lehet a savas nyugger!!!
Csizmás Kond
@szegfue: Nem kell ragozni. az eladásról nem volt szó csupán főzésről, saját használatra. És ha pálinkát főzni tilos akkor lekvárt is...vagy nem ? A gyűjtögetés pedig nem adózandó ha az a saját területről történik, sőt az nem is adó hanem bér. Az oviba is szerintem bármelyik gyerek vihet zsíroskenyeret csak mivel az óvonőknek kényelmetlen az ezzel járó foglalatosság ezért inkább rászólnak a szülőkre .
...és ellenőrízetlen készítési körülmény...ez csak az eladásra szánt dolgokra érvényes.
szegfue
@Csizmás Kond: Nem tudom Te hol élsz, de a településünkön bizony megy a "bögrecsárdai" kimérés, pedig elvileg "nem eladásra" szánták a pálinkát és mégis az lett belőle. De igazad van... kár Neked ragozni, hogy inkább kajaféléket kellene támogatni, mint az italt... nekem ez a véleményem, Neked meg más... ennyi...
Aki Én
@szegfue: Nem gondolkodik a kondom, csak fújja az aktuális fidesz őrületet. Egy célja van, a fideszes baromságok beteges megmagyarázása. Azt sem veszi észre, hogy közben totál hülyét csinál magából. Egyébként Romániában él.
kokopelli
@szegfue: A sajátfőzésű kerítés-szaggatón olyan jól el lehet vitázni!...akár a merev állapotig! Az olyan férfias!
."... az enyém 45°-os!" "az enyém meg 50-es"..stb!Az a férfiaknál olyan nint az ötödik végtag összehasonlítása!
Primitív szokás talán az őskorból!...".asztat ety nő nem érthesse meg,mert ahhoz egy-két szinttel lejebb kellene
ereszkednie!"...(a Vater "azokat" guggolós pálinkáknak hívta!..."le kell guggolni az ablak alatt,nehogy behívjanak
egy nyeletre!" (;-))
advocat
Ez azért napi 3 deci! Attól meg már szavazhat Viktorra is, hisz' elintézte! Hogy hülyébb lesz? Az meg kit érdekel (esetleg ketten együtt, mert Viktor sem veti meg).
Macskaszem
A kúrmány célja a népbutítás, annak pedig hatásos eszköze a pálesz.
CsipkeRózsa
Az ország, az emberek legnagyobb problémája megoldódna? Inkább egy népszerű intézkedés lenne, különösen ilyenkor kell hangoztatniuk, jön a választás.
papa.49
Lehet hogy hájastálas neked hagyomány NEKEM MEG NEM OSZT: JÓNAPOT !!!
Clavigo
Ennek a sertésnek van valami diplomája ?,,nyelvvizsga,,,szakma,,.. ??
papa.49
@Clavigo: Hát persze 2 buta, meg 3 ostoba )))))))))))))))))
Nessy
Tényleg, semmi gond kis hazánkban a túlzott alkohol fogyasztással. Némi baleset okozás, lehetőleg halálos, egy kis családirtás, garázdaság, rablás, plusz költség az egészségügyben ez mind "hungarikum" a házi pálinkával kapcsolatban is. Különös tekintettel a bögre csárdákra.
Csizmás Kond
@szegfue: ...kár ragozni...és itt a szavak, értelmek szorzására gondoltam, tehát a főzés nem támogatott hanem engedett..nagy ám a különbség. Én is főzök, általában szilvából, almából, körtéből és barackból, de vegyeset is, az mindig a terméstől függ. A mennyiség úgy 50 és 100 liter között van, de leginkább az ötven körül és abból nem adok el egy litert sem mégis mindig elfogy...és egyetlen alkesz sincs sem a családban sem a rokonságban
Ja és bort is készítünk, azt igaz vásárolt vagy cserélt szőlőből de mindig minőségiből és az a lényege hogy én, mi csináljuk.
Nem tudom a támogatás alatt mit értettél (viszont sejtem), azt viszont én nem pártolom, mert midig is úgy tartottam, hogy ha valakinek adsz egyszer valamit az másodszor is tartja a markát, tehát a csináld magad nem csak hasznos hanem önbecsülés növelő is.
kokopelli
@dr. prédikátor: minek is józanodjon ki?Az lesz a veszély nála,hogy elveszíti a a delíriumos állapotban
megszokott reflexeit!Már elegen vannak a környezetében olyanok,akik ivás nélkül is olyan benyomást
keltenek!
szegfue
@Csizmás Kond: 17:45 Az igaz, hogy "nem támogatott, hanem megengedett"... még szerencse! Persze, megértem a Te szempontodat is. Csakhogy én inkább a kaja eltevésekre törekszem, nem pedig az alkoholra. Nagyon kevés az a család, aki a saját pálinkájától és a borától nem lesz "alkesz"... ha belegondolsz: évi 50 liter pálinka majdnem napi 1 dl-re jön ki... irtó sok családot tesz tönkre az alkohol, tehát én valósággal gyülölöm minden formáját.
szegfue
@kokopelli: 13:53 Látod, ez is igaz! Bár én erre a "megközelitésre" nem is gondoltam.
fahrenheit451
Tállai még nem adta fel, hogy még több pálinkát igyon - a szó szerint nagy arc.
Csak kétféle magyar paraszt van: a kevés pálinkát ivó, meg a sok pálinkát ivó
Persze vannak magyar parasztok, akik egyáltalán nem isznak pálinkát és ezért tovább élnek a többieknél három héttel (de ők olyan kevesen vannak, hogy elenyésző a számuk, így nem érdemes számba venni őket).
Szóval, van a kétféle magyar paraszt...
Csizmás Kond
@szegfue: Alkoholista abból is lehet aki nem főz pálinkát, sőt az alkeszek legnagyobb százaléka nem a saját piájától válik beteggé hanem amit megvesz ha kell a kenyere árán is.
...és ez nemcsak a piára igaz.
csak úgy....
"A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és javasolta, hogy évi száz liter tömény italt bárki – otthon vagy bérfőzdében – közteher megfizetése nélkül állíthasson elő." bárki ,"közteher nélkül" a terhes anyátokba,aki bánatában szintén burogatta rátok a 1/2 decit ,még a magzati idöben...
Rockxy
még felest kér a nép, most aggyatok neki.
aztán meg a nyóccentest.
Eriksson
Hé szomszéd! Mi lesz azzal a rengeteg szilvával, ami a kertjében termett?
Tudja szomszéd, beteg a feleségem. Ha ő meggyógyul akkor lekvár, ha nem, akkor pálinka.
szegfue
@Csizmás Kond: tegnap 20:49 Ez is igaz! Viszont -- szerintem -- a "saját termelésü" alkohol könnyebben elérhető, nagyobb a "csábitás". Nekem van egy nő ismerősöm, aki ugy 55 éves koráig nem ivott, de amikor vettek egy szőlőt, akkor alkoholista lett... az egész termést egyedül itta meg, hiába "figyelték" a családtagok:((
Csizmás Kond
@szegfue: Az izmus egyénfüggő, általában gyengébb jellemre vall legyen az bármiféle .
Azt is tudni illik, hogy ma pálinkát, ugyértve a pálinka recepje szerint készített italat hivatalosan nem lehet kapni sőt kimondottan tiltja a zuniós szabályzat és csak szeszesített alkoholból vegyített és ízesített , pálinka névre keresztelt akármit vehetsz az üzletekben. Nem ugyanaz sem az íze sem a tartalma és ha igaz a kutatások eredménye sokkal könnyebben fogyasztási ingert vált ki mit a természetes pálinka.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.