Pénteken 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik részt kívánnak venni a nemzetiségi képviselők októberi választásán. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint eddig 304 ezer nemzetiségi választót vettek fel a névjegyzékbe.

Önkormányzat 2019: ma lejár a nemzetiségi névjegyzékbe jelentkezés határideje

A 13 nemzetiség a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon, október 13-án választja meg a helyi (települési vagy kerületi), a területi, valamint az országos önkormányzatát.

A választáson csak azok vehetnek részt, akik szeptember 27-én 16 óráig felvetetik magukat a nemzetiségi választói jegyzékbe.

A www.valasztas.hu adatai szerint 304 ezren regisztráltak nemzetiségiként, a bolgár névjegyzékben több mint 1300-an, a görögben több mint 2300-an, a horvátban 11 300-an, a lengyelben 3100-an, a németben 54 300-an, az örményben csaknem 2900-an, a romában 202 ezren, a románban 6600-an, a ruszinban 4000-en, a szerbben 2100-an, a szlovákban 12 200-an, a szlovénben 800-an, az ukránban csaknem 1500-an szerepelnek.

Öt évvel ezelőtt a nemzetiségi választáson 241 ezren szerepeltek a névjegyzékben.

A választópolgár csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben.

A nemzetiségi választópolgár a lakóhelye szerinti település névjegyzékében szerepel, de azt a választót, aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán átjelentkezik a tartózkodási helye szerinti településre, a nemzetiségi választáson is át kell tenni a tartózkodási helye szerinti település nemzetiségi szavazóköri névjegyzékébe, vagyis az átjelentkezés mindkét választásra kiterjed. Ebben az esetben a tartózkodási hely szerinti jelöltekre szavaz.

Ha azonban olyan településre jelentkezik át a választópolgár, ahol jelöltek hiányában nem tartják meg a települési vagy területi (megyei) szintű választást, akkor csak az országos önkormányzatra szavazhat. Természetesen, ha a választópolgár állandó lakóhelyén nem volt települési vagy területi nemzetiségi választás, de a tartózkodási helyén igen, akkor azoknak a jelöltjeire is szavazhat tartózkodási helyén.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. December 4., 23:35
A Viva TV-s Pintér Ada gyermeket vár
Itthon - 2020. December 4., 18:29
Akár 15 fok is lehet a hétvégén