Október 4-éig kérhetnek a vakok és gyengén látók Braille-szavazósablont az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásra, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig az önkormányzati választásra 175-en, a nemzetiségire 54-en igényeltek ilyet.

Önkormányzat 2019: péntekig lehet szavazósablont kérni

A fogyatékossággal élő választópolgárok többféle segítséget is kérhetnek az október 13-ai önkormányzati szavazásukhoz a választási eljárásról szóló törvény értelmében. A vakok és gyengén látók például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek október 4-én délután 4 óráig.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a májusi európai parlamenti választásra 148-an igényeltek Braille-sablont, az önkormányzati választásra eddig 175-en, a nemzetiségi voksolásra pedig 54-en.

A szavazósablon egy műanyagból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, a sablon ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, és – az általa választott jelölt neve melletti kivágáson keresztül – a szavazólapon berajzolja az X-et, majd a lapot az urnába dobja.

A szavazósablont személyesen a helyi választási irodában vagy online az NVI internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n keresztül lehet kérni.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.