Az Európai Uniónak 2025 előtt kellene befogadnia Montenegrót és Szerbiát, mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, ami az unió érdekében is áll – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián.

Szijjártó elmondta, Montenegrónak és Szerbiának mikor kellene csatlakoznia az EU-hozFotó: MTI/Bruzák Noémi

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: az EU történelmi kihívások előtt áll, "sajnos az elmúlt években a sikerek elkerülték az uniót", pedig a mostani "meglehetősen viharos" világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-ra "ráférne néhány jó hír", például a bővítés felgyorsítása.

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia

gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós taglétszám-csökkenéssel hozta összefüggésbe. A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok – amelyek mindegyikének az EU az elsőszámú kereskedelmi partnere – részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek.

Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, "annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat".

"Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés", erre jóval korábban lenne szükség", e témában nem lehet másra mutogatni, a lépés kizárólag az unión múlik

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Nem vitás, hogy a fidesz tele van megmondó emberekkel, de nem gondolnám, hogy a csatlakozás ideje Szíjjártó okosságára lenne bízva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
Nem vitás, hogy a fidesz tele van megmondó emberekkel, de nem gondolnám, hogy a csatlakozás ideje Szíjjártó okosságára lenne bízva.
staro2
Szerbia és a szerb de lux (Crna Gora) fölvételével csak az orbán és vidéke Áfész járna jól.
Az EU- nak csak egy újabb púp lenne a hátán.
nezelodo
Tényleg van valami abban, hogy ezeknek kicsi ez az ország. Ha már az EU-t nem tudta a vezér elfoglalni, elkezd intézkedni a szomszédban, előbb az osztrákoknál, olaszoknál, most meg a Balkán ezen részén.
Qqberci
Szíjrágó, te mikor fox csatlakozni a Csillag Bútorgyár állományához?...
SystemError
És kit érdekel csirkeszar, hogy a kofferezéseitek miatt te nyomod a piárt. Medencéd, hogy van takony?
papa.49
Mit képzelsz szargyártó, majd pont téged kérdeznek meg erről ???
advocat
Melyik ország Macedónia? Mert én az országhatáron Észak-Makedonija/Macedónia/Makedonia nevet láttam (másik 3-mal együtt).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.