A joviális médiakertészként számon tartott Bálint György századik születésnapjára megjelent interjúkötet megélhetővé teszi azt a szakirodalomban ritkán tárgyalt, 20. századi időszakot, amikor a középbirtokos agrárelit társadalmi és technológiai értelemben is élen járt a vidék modernizálásában. A későbbi erőszakos kollektivizálás vidéken súlyosabb következményekkel járt, mint a nagyvárosokban.

Forrás: qubit.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
és szegénynek méh a szadesz zabi-gyerekét is végig kell élveznie!! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: @RonaGyuri: Őfenesége nyelvi „találékonyságának” is megvannak az ősei

Nem, nem csak az esetében gyökereket jelentő létezőben, mikor a polgár és a burzsoá kapta a maga stichjét

A quibit.hu Bálint-gazda 100 szülinapja alkalmából megjelent „A Helikon kiadásában szeptember végén megjelent Bálint Gazda – A százéves kertész című interjúkötete” könyvből idézget és tesz megjegyzéseket.
Benne igen értékes megállapításokat és tényeket. Köztük az fogott meg igazán, hogy „A sors fricskája, hogy az angliai kisnemesség nyomán elnevezett új birtokos középosztály, vagyis a dzsentri negatív előjelű kategóriaként vonult be a társadalomtörténetbe. Pedig a cigányzenés dévajkodással, a komplett birtokokat eltékozló kártyacsatákkal és bordélylátogató kicsapongásokkal jellemzett dzsentri magatartás nem csupán Bálint gazda szerint számított extremitásnak az aktívan gazdálkodó elitek körében. ”!
Nos mint tudjuk azért annyira nem volt extremitás, sokkal inkább összemosta a gentry kifejezés eredeti (A dzsentri az angol köznemesség szóból származik. A középkorban a köznemeseket hívták gentrynek, akik a kapitalista fejlődés megindulása után a saját birtokukon árutermelést folytattak.) és matyaros (A dzsentrik Magyarországon az 1867 után birtokukat vesztett, nemesek voltak, akik „Az elszegényedő, birtokait elveszítő nemesség, amely ragaszkodott társadalmi rangjához, úri életformájához, s valamiféle romantikus, antikapitalista nézeteket vallott”) értelmezést. Mint tudjuk a mai elitünk a műveletlen paraszt-suttyók őket majmolják! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.