Birósági ügy lehet az állításból.

Nem hitt a fülének és a szemének a több mint 50 éve működő Borsodi Víz tulajdonosa, amikor a hatóság szakemberei közölték vele:

azonnal be kell zárniuk üzemüket, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett. A vegyület, amely még 260 méter mélyen is kimutatható, a PVC gyártásához is használt vinil-klorid.

A vegyület a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag.

Ki merem jelenteni, hogy mérgező vegyület került a talaj mélyebb rétegei­be, és az most érte el a kút környékét. Régen ugyanis, amikor még az állam volt a Borsodchem tulajdonosa, úgy ítélték meg, hogy a veszélyes anyagok tárolásához nincs szükség betonmedencékre, agyagmedencét használtak, ezeket egy ideig nem szigetelték

– állítja Németh Csaba, aki szerint a PVC-gyártáshoz kapcsolódó technológiai szennyvizek nem megfelelő tárolása miatt kerülhetett annak idején a méreg a talajba.

Rákkeltő lehet a magyar ásványvíz

A peres keresetünk elkészült, a napokban adom be a bírósághoz. Kérni fogom, hogy a bírósági eljárás ideje alatt a cég függessze fel a PVC-gyártást. Úgy gondolom, a közérdek ebben az esetben előrébbvaló a vállalat érdekeinél

– közölte Szalay László ügyvédje, dr. Lichy József a Blikkel.

A lap megkereste a BorsodChemet is: a BorsodChem Zrt. a rendelkezésére álló szakvélemény és adatok alapján határozottan állítja, hogy

tevékenysége és a szennyeződés között nincs összefüggés, ezért értelemszerűen semmiféle teendője »a szennyezés megszüntetése érdekében« nem lehet”

– olvasható válaszlevelükben.

A BorsodChem Zrt. egyértelműen vitatja a BRAND Hungary Kft. állítá­sait. A vita eldöntése és lezárása a bíróságon várható.

Cikk- és címlapkép. Pixabay

(blikk.hu)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fantomasz
@Yoda69: Bár az hogy rákkeltő vagy sem ,( fogyasztható vagy sem ) és hogy ha fertőzött akkor ki okozta az két különböző dolog .
Yoda69
@Fantomasz: Így van. Ha fertőzött a víz akkor jo esetben azonnal betoljak, bírósági döntés nélkül is. Azután kezdhetik a felelosok keresését, ami ennyi idő tavlataban nem lesz egyszerű dolog.
Fantomasz
@Yoda69: Ha tré kérdés miben van még ? Borsodi világos ?
Csizmás Kond
@Yoda69: ...szerintem a kétszázhatvan méter földrétegen keresztül áramló víz annyira megszűrődik hogy oda mérgező anyag nem jut le...hacsak le nem pumpálják.
kokopelli
Hagyják már a rákokat aludni! Minek kell őket keltegetni! (;-))
picike1
semmiből se igyál se sokat se keveset enni is se sokat se keveset kész hagyál másoknak is enni inni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.