Tovább kell építeni az ellenzéki szövetséget, egy új országot kell építeni, az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra – jelentette ki az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten, az önkormányzati választás eredményét értékelő választmányi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan: az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke, Tóth Bertalan pártelnök és Horváth Csaba Zugló, az ellenzéki összefogás megválasztott MSZP-s polgármestere a Szabad városokból szabad országot építünk címmel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. október 19-én. MTI/Mónus Márton

Tóth Bertalan közölte, az ellenzéki szövetségen belül az MSZP is óriási sikereket ért el, mivel közel 350 önkormányzati képviselőt és 48 polgármestert adott a párt.

Elmondta, azt kérte a megválasztott polgármestereiktől, önkormányzati képviselőiktől, ne kössenek nemtelen alkut a hatalom embereivel helyben, minden egyes lépésük a helyben élők érdekét szolgálja. A közpénznek nincs helye magánzsebekben – hangoztatta.

A pártelnök szerint képviselőik a helyben élők sorsának jobbá tétele mellett azért fognak küzdeni, hogy ez az ország normális ország és újra jogállam legyen, a leszakadó rétegek is részesüljenek a gazdasági növekedés eredményeiből.

Azt is kérte a megválasztott városvezetőktől, képviselőktől, kezdeményezzék a szabad városok, települések együttműködését, akár valamilyen szervezet létrehozásával.

Az MSZP rendszerváltó pártként most ünnepelte harmincéves születésnapját, és készen áll az újabb rendszerváltásra – mondta.

Úgy fogalmazott, az MSZP motorként, rendszerépítőként vett részt az önkormányzati választáson, és ugyanilyen motorként kíván részt venni a következő országgyűlési választáson, ezért kérte fel Molnár Zsoltot, a párt fővárosi elnökét pártigazgatónak.

Kitért arra, hogy az MSZP több szavazatot kapott most megyei listáira, mint az európai parlamenti választáson. Nem igaz az, hogy az MSZP eltűnt volna vidékről – értékelt.

Azt mondta, 10 ezer fő alatti településen az ellenzéki pártok közül szinte csak az MSZP-nek vannak polgármesterei, közel harminc.

Nőtt az MSZP támogatottsága – mondta, megjegyezve: az ellenzéki pártok nem "hasítottak" a megyei közgyűlési választáson, ahol a Fidesz döntő fölénye nem megkérdőjelezhető.

Közölte, az a feladat, hogy ezekre a helyekre is el kell vinni az üzenetet: van másik, szabad Magyarország.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke a megválasztott képviselőknek címezve szavait azt kérte, érvényesítsék "az MSZP legszentebb politikáját", a társadalmi igazságosságot, a szolidaritást.

Elmondta, örülnek az elért eredménynek, de nem dőlnek hátra; jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni. Szerinte ennek az összefogásnak az MSZP erős és legstabilabb bástyája, mert a párt elköteleződése megkérdőjelezhetetlen az összefogás, "az egy az egy ellen" politikája mellett.

Kunhalmi Ágnes beszámolt arról, a választmány üdvözölte Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) főpolgármesterré választását és bejelentett intézkedéseit.

A választmány támogatja, hogy Demszky Gábor (SZDSZ) és Tarlós István (Fidesz-KDNP) volt főpolgármester díszpolgári címet kapjon a fővárostól

- tette hozzá. Szerinte ez nemcsak egy gesztus, hanem egy új politikai kultúra felé tett legelső lépés.

A pártelnök és a választmányi elnök is megköszönte a választóknak, az aktivistáiknak és szavazóköri delegáltjaiknak a támogatást.

Arra a kérdésre, hogy a szocialista Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter, a XV. kerület most lemondott jegyzője lehet-e Budapest új főjegyzője, Tóth Bertalan azt mondta, Karácsony Gergely fogja bejelenteni minden ezzel kapcsolatos javaslatát. Egy másik felvetésre, mit szólnának ahhoz, hogy ha a DK-s Gy. Németh Erzsébet lenne az egyik főpolgármester-helyettes, a pártelnök ugyancsak azt mondta, hogy Karácsony Gergely majd bejelenti döntéseit; mindenki feladatra szerződik, és bízik benne, hogy megfelelő személyi döntéseket hoz az új főpolgármester.

Arról, hogy Tüttő Kata szocialista politikusnak mekkora esélye van arra, hogy főpolgármester-helyettes legyen, a politikus azt mondta, napokon belül ki fog derülni.

Arra a kérdésre, elegendő lépésnek tartják-e, hogy felfüggesztette párttagságát a korrupciógyanúba keveredett kispesti szocialista képviselő, Lackner Csaba, Tóth Bertalan közölte, ha a felvételekről bebizonyosodik, hogy valódiak, akkor Lackner Csabának nincs helye a szocialista párt közösségében. Jelenleg folyik a vizsgálat – tette hozzá.

Forrás: MTI

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A demokrácia melós dolog, nem is kifizetődő, kár is rá időt pazarolni, főleg úgy, hogy állandóan őrizni kell a látszatot, hogy ez még az. Pedig már régen nem. Lássuk be, ez rohadt fárasztó. Ezért aztán sokkal nagyobb haszna van annak, – a kilenc éve tartó szabadságharc is így nyer értelmet – ha módszeresen lebontunk mindent és Illiberálisnak kiáltjuk ki azt az országot, amelyet mindenáron egy (fél)ázsiai diktatúra szintjére akarunk eljuttatni. Mivel az alkotmányos demokrácia fárasztó jogállami kereteit már sikerült lebontani, a parlamentet egy futószalagot megszégyenítő szavazógépezetté silányítani, az igazságszolgáltatást a szűk kör szolgálatára idomítani azért, hogy semmi akadály ne gördülhessen a nagyüzemi harácsolás és közpénz eltulajdonítás útjába, egyetlen feladat maradt. Az ellenzéki, vagy legalábbis nem kormánypropagandát toló médiacsatornák, felületek megtörése, gyengítése és kivéreztetése. Az is felháborító, hogy még van ellenzéki politikus ebben az országban. Az is felháborító, hogy vannak emberek, akik nem értenek egyet a vezírrel. Három harmad az nem elég. Négy harmadot szeretne a Viktor. Orbán soha nem fog beletörődni egy teljes választási vereségbe, pedig nagyon úgy néz ki, hogy ha a dolgok így haladnak, akkor 3 év múlva akár ez is bekövetkezhet. Azonban itt békés rendszerváltás szinte biztosan nem lesz már. Ahhoz már átléptünk egy határt, ahonnan nincs visszaút. A kérdés az, hogy Orbán mit tartogat még, amitől azt várja, hogy segíthet hatalma visszaszerzésében. Érdemes lesz az elkövetkezendő hetekben, hónapokban minden kormánydöntést megkérdőjelezni, hiszen szinte minden ilyen lépés egy későbbi, nagyobb terv része lehet. A röszkei zavargások megszervezésének híre sem kizárt, hogy valós alapokra épült, ezért érdemes felkészülni arra is, hogy akár a putyini módszerrel is, de Orbán megpróbálja megerősíteni hatalmát a választási pofont.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.