Volt szekustiszt a megölésére uszított, a Román Tudományos Akadémia nacionalista elnöke pedig folyamatosan támadja a román nemzeti mítoszokhoz bátran nyúló történészprofesszort.

Tabudöntés – Interjú Lucian Boiával

Fotó: foter.ro

Lucian Boia a történelmi magyar–román megbékélés híve, aki vallja, hogy Bukarest 1918-as ígéreteivel Erdély minden népét becsapta, a Ceaușescu-féle nemzeti kommunizmus pedig a nemzetiségek erőszakos eltüntetéséért felelős. A Bukaresti Egyetemen tanító, hetvenöt éves történész könyvei magyar nyelven igen népszerűek, ám korábban még sosem adott interjút magyar lapnak – a Magyar Hírlap újságírójával ezúttal kivételt tett.

Tabudöntés – Interjú Lucian Boiával

Honnan ered a Romániában merőben szokatlan történelemszemlélete? – Már pályafutásom elején európaiságom volt fontos, és a nemzeti történelemnek is az európai kontextusban való vizsgálata, noha nyilván az idők során formálódott valamelyest a megközelítésem. Szerettem volna meghonosítani egy újfajta szempontrendszert a történelemtudományban és a múlt kutatásában, ami éppen a nálunk hagyományos, nemzeti megközelítés ellentéte.

Veczán Zoltán interjúját az alábbi linkre kattintva olvashatják.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
jellemző, hogy a Magyar Hírlap című szennylapnak nyilatkozik! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.