Az MSZP képviselője a rokkantnyugdíjak ügyében született alkotmánybírósági döntésről, a Párbeszéd politikusa az önkormányzati választások eredményéről, az LMP pedig a klímavédelemről beszélt napirend előtt az Országgyűlésben kedden.

MSZP: mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője fenntarthatatlannak és a botrányosnak nevezte, hogy két ügyben is mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés, hiszen az Alkotmánybíróság (Ab) a választójogi törvény plakátokkal kapcsolatos szabályozása és a rokkantnyugdíjasokat érintő törvény esetében is jogalkotásra kötelezte a parlamentet. Elmondta:

a rokkantnyugdíjasok ügyében az Ab úgy döntött, hogy idén március végéig kell felülvizsgálni a rokkantellátás átalakítását, ugyanakkor a kormány őszi jogalkotási tervében sincs benne ez a téma.

Hangsúlyozta: a rokkantellátás átalakításával a kormány tízezreket hozott kezelhetetlen, embertelen helyzetbe. Harangozó Tamás arra szólította fel a kormányt és a fideszes többséget, hogy még az ősszel nyújtsa be javaslatait a fenti témákban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a rokkantnyugdíjak esetében az Ab írta elő, hogy bizonyos részletszabályokat fogalmazzon meg a kormány.

Azonban – folytatta – ez elég nehéz jogi feladat, mert arra kötelez, hogy olyan szabályokat hozzanak létre, amelyek alapján egy orvos megállapíthatja, hogy 3 vagy 4 éve mennyire volt munkaképes állapotban valaki.

Hangsúlyozta: a rendszer átalakítása óta 40 százalékkal emelkedett a megváltozott munkaképességűek között a munkavállalás, ami a járulékkedvezménynek is köszönhető. Ha az valósulna meg, amit az MSZP kér, akkor 40 ezer embernek elvennék a munkáját és visszaküldenék a segélyek világába – emelte ki.

A választójogi törvénnyel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: amikor egy választáson az ellenzék teljes kudarcot szenved, akkor a törvényt hibáztatja, de most, amikor baloldali főpolgármestert választottak, hirtelen már nem illegitim a választási törvény.

Párbeszéd: a választók jelentő része nem kér a Fidesz túlhatalmából

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elfogadhatatlannak nevezte a parlamenti újságírók munkájának korlátozását, mert szerinte az új szabályok miatt gyakorlatilag kitiltották, illetve kordonok közé kényszerítették a sajtó munkatársait a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban.

Az új szabályokat "Frankenstein-jogalkotásnak" nevezte, amiben a világ legrosszabb szabályait gyúrták egybe.

Az önkormányzati választásokat úgy értékelte: kiderült, a választópolgárok jelentős része nem kér a Fidesz túlhatalmából, mert azt a kormánypárt nem az ország építésére használja, hanem saját hatalma bebetonozására és a "Fidesz-közeli vállalkozók zsebeinek kitömésére".

Fideszes hazugságnak nevezte, hogy Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester elkezdett volna kihátrálni a választási ígéreteiből, és szerinte az sem igaz, hogy jönnek vissza a "múlt emberei", hiszen az I., a II. és a VI. kerületben is fiatal, tehetséges politikus lett polgármester.

Egy esetleges Budapest-miniszter kinevezését illetően kijelentette: nem kérnek újabb "helytartót" a fővárosba.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: a Parlament belső szabályzata nem tartozik a kormány hatáskörébe, ugyanakkor a Ház létező és jól működő nyugat-európai példákat vett alapul az új rendelkezések megalkotásakor. Hangsúlyozta: az újságírók ezek után is szabadon tehetnek fel kérdéseket.

A fővárossal kapcsolatban kijelentette: Tarlós István és a kormány közötti megállapodások érvényesek, a kormány várja az új városvezetés válaszát arról, milyen módon akarnak élni ezekkel a lehetőségekkel. Megerősítette: mindenki számíthat a kormány támogatására, aki a megválasztott tisztségét építésre és nem állandó hadakozásra használja fel.

A városvezetés felelőssége most már Karácsony Gergelyé, és mindannyiunk érdeke, hogy ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Zuglót, és ne is úgy, ahogyan Demszky Gábor vezette a fővárost

- fogalmazott.

Kiemelte, a választások után már másnap előbújtak a "múlt emberei": Demszky Gábor hitelfelvételt javasolt, felvetődött, hogy Lamperth Mónika legyen a főjegyző, és kiderült, hogy a csapat tagja Gál J. Zoltán, a "Gyurcsány-Bajnai korszak embere".

LMP: a kormány tegyen lépéseket a klímavédelem ügyében!

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy hirdessen klímavészhelyzetet, dolgozzon ki klímatörvényt, és csatlakozzon az EU szigorúbb klímacélkitűzéseihez.

Hangsúlyozta: Magyarország különösen kitett a klímaváltozás következményeinek, ezért cselekedni kell. Szerinte nem igaz a miniszterelnök kijelentése, miszerint Magyarország "klímabajnok".

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kijelentette: Magyarország számára nagyon fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem.

Hangsúlyozta: készül a nemzeti energiastratégia megújítása és a hosszútávú magyar klímastratégia kidolgozása is zajlik. Elmondta, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a üvegházhatású gázok kibocsátását, úgy, hogy közben az energiafelhasználás csökkent, a gazdaság viszont növekedett. Ez a magyar modell – mondta az államtitkár, riogatással ás álhírterjesztéssel vádolva klímaügyben a LMP-t, amely szerinte ezzel akarja eltelni a figyelmet a párt válságáról.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Dörmögőke dugulj el, Karácsony nem szorul rá a hülye tanácsaidra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Fantomasz
Ne kivánnyál bakker ez nem aranyhal . Az új Budapest főpolgármestere.
Macskaszem
Dörmögőke dugulj el, Karácsony nem szorul rá a hülye tanácsaidra.
Qqberci
Dörmi, most már bedugulhatnál. Zugló jelentősen jobban áll, mint mikor Karácsony átvette...
simmering73
Kussolj már demeter. Senki sem kíváncsi a hülye dumádra.
csak úgy....
a györi olimpikonról meg kussol,pedig ott köne pár jó tanács...
colibri
Mi volna,ha ez a senki megtartaná a fidess véleményét magának?!
tudode
Ezen az alapon össze kellene hasonlítani Bajnai Gordon miniszterelnök ÚR, és a karaktergyilkolós módszerrel operáló, szakbarbár kormányzási stílusát!
.
Azaz megbízatáskor SZÉKFOGLALÓ, PROGRAMMAL, közben semmi duma, lejártakor beszámoló a VÁLSÁGKEZELÉSI MUNKÁRÓL, amelyet őfélesége elismerése sem maradt el:
.
----- A kormány is elismerte Bajnaiék munkáját
.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/14/zarszamadas/
.
Sajnos az emútkilencév többet/mindent vitt, mint hozott!!!
reagens
Ilyenkor már csak hőbörögni tud a roncsellenzék, hiszen Demszky és Karigeri is bizonyított már!
CsipkeRózsa
Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, mint Tarlós István.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Karácsony a 2010 előtti elit útmutatása szerint fogja vezetni Budapestet, melyet a lakosság annak idején leszavazott.
csak úgy....
@Eriksson: ezt te,má megint hunnan a pétschábu szeded? te vagy a nostredamus?
tenyérböl is tudsz ?
Nessy
A képet látva, elgondolkoztam azon, hogy amikor a fidesz több tiszteletet akar a parlamentnek, akkor ezekre az üres padsorokra gondolt??
Ugyanis az épület valóban tiszteletre méltó, a benne lévő humanoidok már kevésbé!
És akkor van képük azt mondani: hogy "dolgozik az országgyűlés"!
csak úgy....
@reagens: te is ,nap mint nap bizonyítasz...,már alig várod a reggelt,hogy bizonyíthass.
Aki Én
@Eriksson: Úgy vezesse, mint orbán az országot?

,,Nem szégyelli magát?
Az emberei uralkodnak, félelemben tartanak, zsarolnak, hiszen ezt látják Öntől a pártvezetőtől és a miniszterelnöktől egy személyében. Nem szégyelli magát? Megy jópofizni az emberek közé úgy, hogy közben nyomást gyakorol rájuk. Nem azt ígéri, ami kötelessége lenne, hogy ezt, vagy azt fejlesztünk, mert “x” városban ez lenne égetően fontos, “y” faluban pedig arra fogunk az adófizetők pénzéből adni, mert ott arra lenne szükség.

varosikurir.hu/orban-viktor-zsarol-es-fenyeget-a-kisnyugdijas-megint-megmondja-a-tutit/
csak úgy....
@Nessy: az üres padsorok ,náluk (szerintem) másra utal!...és nem szeretnék, ezzel kapcsolatban kitérni a választóik értelmességi dógaira...
szaboria1
Dörmögő Dömötör te már dörmögjél.
CsipkeRózsa
@Eriksson: Karácsony a saját feje után és a szövetségeseit figyelembe véve fogja vezetni a fővárost. Jó elképzelései vannak.
csak úgy....
@Eriksson: már alig várom töled a holnapi "mellék zörejt"mert te, mint látnok és tudós mindenre képes ...
Józsipapa
Dörmögő Dömötör - egy nagy senki vagy.
Béla333
Már miért ne? A Fidesznek éppenhogy ez lenne a megfelelő!
Demszky többek között a Margit-híd aranyárban történt felújíttatásával és a Simicska féle Közgép helyzetbe hozásával váltotta meg a büntetlenségét!
Karácsony meg a Fidesz és az MSZP közös mutyiját kezelgette a Zuglói parkoló ügyekkel.
Akkor egy Fideszes maffiatagnak mi a baja ezekkel az ál ellenzékiekkel?!
Lepényleső
...és talán ne is hagyja,hogy beleugasson bárki,ahogyan csinálja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.