Magyarország elbukhatja a második kvótapert is, az Európai Bíróság főtanácsnoka, Eleanor Sharpston által közzétett indítvány ugyanis megállapította, hogy Lengyelország, Magyarország és Csehország nem teljesítette az uniós jog szerinti kötelezettségét azzal, hogy megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők kötelező áthelyezésére szolgáló átmeneti és időben korlátozott mechanizmusnak való megfelelést.

A magyar kormányt pont nem érdekli, hogy megsértette az uniós jogot

A magyar kormány részéről Völner Pál reagált. Az igazságügyi tárca államtitkára elmondta, hogy álláspontjuk szerint az Európai Bizottság azért perelte be Magyarországot, mert nem hajtotta végre a 2015-ben "csellel átvert egyszeri kötelező kvótát", amely az országot 1294 migráns betelepítésére kötelezné. A brüsszeli bizottság keresetében annak megállapítását kéri, hogy Magyarország azzal, hogy nem jelezte rendszeres időközönként és legalább háromhavonta a területére rövid időn belül áthelyezhető migránsok számát, és nem vett át migránst, megszegte az Európai Unió Tanácsa által 2015-ben előírt áthelyezési kötelezettséget, mondta el az államtitkár.

Völner Pál hangsúlyozta: kezdettől fogva az a kormány meggyőződése, hogy

"ez az egyszeri kvóta csak a kezdet, de Brüsszel valódi célja, hogy az állandó, felső korlát nélküli, automatikus kötelező kvótát vezessen be, amelynek a jelei ma is egyértelműek".

Az államtitkár szerint a távozó Európai Bizottság, az Európai Parlament bevándorláspárti erői például most a máltai kvóta-megállapodás kiterjesztésével akarják rávenni a tagállamokat a migránsok betelepítésére és kényszerpályára akarják állítani a hamarosan hivatalba lépő új Európai Bizottságot is.

Mint mondta, Magyarország a 2015-ös, "csellel elfogadott" tanácsi döntés miatt korábban az Európai Bírósághoz fordult, vitatta a kvótahatározat jogszerűségét és elutasította a kettős mércét, amiért az Európai Bizottság csak három tagállammal – Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal – szemben indított kötelezettségszegési eljárást, holott számos más uniós tagállam sem teljesítette a kvótahatározatot.

Valójában a ténylegesen áthelyezett migránsok száma uniós szinten a vállalt, illetve előírt kötelezettség egyharmadát érte csak el. Az Európai Bíróság 2017 szeptemberében végül elutasította a magyar és szlovák keresetet.

Völner Pál azt mondta: a kormány

"természetesen ezek után sem telepített be migránsokat, hiszen a kvótahatározat végrehajtásának időbeli hatálya lejárt, annak végrehajtása utólag nem kényszeríthető ki".

(Kép: MTI/Kovács Attila)

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Miért ez a hazudozás? Konkrétan nagyon jól emlékszem arra a kormányinfóra,amit a Hír tv adott le. Akkor még Lázár János vezette Kovács Zoltánnal a kormányinfót. Ott kérdezett rá nem is egy újságíró,hogy hová lett az a 2500 migráns,akiket Magyarország behozott a kvóta aláírása után? Lázár igen kényelmetlenül válaszolgatott,de be kellett ismernie,hogy azok az emberek amint megkapták a menekült státuszt a Magyar Államtól,szinte azonnal elhagyták az országot,mert eredetileg sem ide akartak jönni.Tehát: Orbán alá írta a kvótát,még 2015-ben. Több migránst hozatott be,mint a kötelező kvóta kérte.Nem kéne már ezt a migráns témát erőltetni,hisz amint látszik is az emberek már rájöttek( legalább is a normálisabbja),hogy egy migráns sem akar Magyarországra(ba) jönni,csak keresztül menni,mert így rövidebb lenne nekik az út.Elég gyorsan kiderült az is,hogy a Budapesten megrendezett a Keleti Pályaudvaron összetorlódott migránsok a kormány műve volt.Ezzel akarták megmutatni a Magyar embereknek,hogy ezek mennyire vadak és veszélyesek. Direkt összegyűjtötték őket és pár napig ott tartották a tömeget,hogy legyen elég rettegni valója a Magyaroknak.
justhpeter
Szegény Völner úrnak magyarázkodnia kell. Azt hiszi, valaki beveszi a süketelést.
CsipkeRózsa
A magyar kormányt soha nem sérti, hogy jogot sért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.