Földbáróknak juttat pénzt az Európai Unió - írja magyarul is megjelent, Magyarországról és a régióról szóló terjedelmes cikkében a The New York Times. Az EU összesen évi 65 milliárd dollárt - 19 ezer milliárd forintot - folyósít agrártámogatás gyanánt, ami a költségvetésének mintegy 40 százaléka. De Közép- és Kelet Európában ennek zöme a hatalmasok zsebébe vándorol - a magyar mellett a cseh, szlovák és bolgár példa is ezt mutatja. Az európai támogatást például Orbán Viktor is kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait. A lap úgy magyarázza, hogy ennek kialakulása a 2004-es uniós csatlakozásig nyúlik vissza. Rengeteg föld volt állami tulajdonban akkor, így bár tudtak a gazdák a földterületek nagyságához kötött, nagy összegű uniós támogatásokról, azokból nem részesültek olyan mértékben, mint várták. Orbán aztán az elégedetlen gazdák 2005-ös tüntetéshullámának élére...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Miközben a magyar kormány és a kormányzás haszonélvezői továbbra is szeretik szapulni az EU-t, ismételten csak kiderült, hogy vagyonuk egy igen nagy részét annak köszönhetik. A 2004-es uniós csatlakozásunk óta a magyar mezőgazdaság 7000 milliárd forint támogatást kapott, amely emberek ezreit tette gazdaggá. A támogatások hatására olyanok is földeket szereztek maguknak, akiknek egyébként semmi közük a mezőgazdasághoz, azonban látva az összegeket, amelyekhez hozzájuthatnak, egyik napról a másikra földtulajdonosokká váltak. A területalapú támogatások – amelyek esetében minden hektár után 70 000 forintot kapnak a gazdák – kedvező helyzetbe hozták a mezőgazdaságban dolgozókat. A támogatások a vetés és aratás mennyiségétől függetlenül megérkeznek, így ez sokak számára lényegében egy bomba üzlet. Elég csak megnézni a támogatási listát vezető Csányi Sándort – és a hozzá idővel felzárkózó Mészáros Lőrincet -, aki csak tavaly 4 milliárd forintnak örülhetett. Raskó György agrárközgazdász számításai szerint a magyar mezőgazdaságban ma a megtermelt jövedelem körülbelül 80 százaléka uniós támogatási pénz. Magyarul: ingyen pénz érkezik, amelyre lecsaptak a kormányközeli szereplők. Léderer Sándor, a K-Monitor irodavezetője szerint a támogatási összegek háromnegyede nagyjából a felső 10 százaléknál landol. Ezek az emberek tehát az elmúlt években – a kormány segítségével – több száz milliárd forint EU-s pénzre tehették rá a kezüket, amely pénz nem a mezőgazdaság fejlesztésére ment, hanem leginkább saját meggazdagodásukra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.