A városok jó részében vesztett a Fidesz, a falvakban azonban a kormánypárt nyert az őszi önkormányzati választáson – meg is jött a jutalom.

A Népszava cikke szerint alig pár nappal az őszi önkormányzati választás után jelentette be Gyopáros Alpár,  a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, hogy a falvakra szánt fejlesztési támogatás keretösszegét 20 milliárd forinttal emelik meg. 

20 milliárddal emelte meg a kormány a választás után a falvakra jutó támogatási összeget

Fotó: Illusztráció/Őcsény (Tolna) központja a Google Street View felvételén

Ebből az összegből "az önkormányzatok utakat, járdákat, óvodákat és orvosi szolgálati házakat építhetnek, illetve újíthatnak fel. Idén eredetileg 150 milliárdot szántak a programra, amiből 50 milliárd forintot 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárd forintot a falusi csokra és 75 milliárd forintot közszolgáltatások fejlesztésére irányoztak elő."

A lap szerint nehéz nem párhuzamot találni a választási eredmény és a bejelentés között, ugyanis míg a kormánypárt a 23 megyei jogú városból 10-et elvesztett az ellenzéki győzelem miatt (háromban pedig hiába fideszes a polgármester, a testületben ellenzéki fölény van), addig a falvakban javítani is tudott a kormánypárt az öt évvel ezelőtti eredményhez képest.

(...) öt évvel ezelőtt a megyei közgyűlési helyek 58,44 százalékát kapta a Fidesz, addig ezen most még javítani is tudtak, s a voksok 64,05 százalékát szerezték meg. Fontos tudni, hogy ezekre a listákra a megyei jogú városokban nem lehet szavazni, vagyis a vidéki falvakban, kisebb városokban dőltek el e mandátumok

- áll a cikkben.

A lap szerint a Fidesz háza tájáról már egy ideje lehetett hallani, hogy Orbán esetleg a lengyel példát fogja alkalmazni, Lengyelországban ugyanis a városokban a Polgári Platform vezette ellenzék jól szerepelt, ám vidéken mindenhol a kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) nyert – utóbbi párt nagy barátja a Fidesznek.

Egy volt zempléni polgármester szerint ugyanakkor a Magyar Falu Program csak porhintés, hiszen 2887 település van az országban, ahol a lélekszám 5 ezer fő alatt van. 

A kormánynak nem érdeke, hogy túl sokat költsön a falvakra, hiszen az itteni szavazóbázisa főként a a hozzá hűséges idősekből és hátrányos helyzetűekből áll: előbbit aprópénzért megveheti a rezsiutalvánnyal és a nyugdíjprémiummal, utóbbit pedig sakkban tarthatja a közmunkával

– mondta.

Azt is hozzátette Köteles László, Komlóska volt polgármestere, hogy "ez a réteg jellemzően mindig a hatalmon lévő párthoz húz, nem véletlen, hogy 2010 előtt még a szocialisták adták a falusi polgármesterek zömét."

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
@Sanding: Ja egy gyenge stadionka... Eredményesebb lenne a falvakban a választás, ha ott is betiltanák a tv kábeles vételét és az internetet, ahol már van, és meg is tudják fizetni. Aztán napi meghatározott óraszámban kötelezően kellene nézni a királyi csatornákat, számlálóval ellenőrizve, hogy megkapják a nyugdíjukat. Garantáltan 99.9 % szavazna a fideszre!
Sanding
@nezelodo: A választó a zsebe szerint szavaz. Több pénze maradt meg eddig, jobban keresett és stabil volt a gazdaság. Ha ez marad, lehet bármilyen propagandát folytatni, a Fidesz is marad. Ha belódul az infláció és csökken az életszínvonal azonnal a Fidesz alternatíváját fogják keresni és meg is találják.
A tv- internet kombónak nem tulajdonítok ekkora jelentőséget.
nezelodo
@Sanding: "A tv- internet kombónak nem tulajdonítok ekkora jelentőséget." Hidd el óriási jelentősége van. Sok olyan emberrel találkozok, akik csak a szabadon fogható tv csatornákat engedhetik meg maguknak, és iskolai végzettségtől függetlenül mantrázzák a sok sületlenséget, és el is hiszik, amit ott hallanak, és ennek alapján döntenek választáskor az unokáink jövőjéről.
Sanding
@nezelodo: A propaganda erejét nem szabad lebecsülni, de tapasztalataim szerint ez csak időleges. Üres zsebbel hamarabb lesz forradalmár az ember!
nezelodo
@Sanding: Igaz de most még hatásos. Két bátyám részt vett egyetemistaként 56-ban az "eseményekben". Egyiküket kirúgták ezért az egyetemről, de nem lett hivatásos forradalmár. A másik elvégezte, és soha nem volt az MSZMP-nek tagja, és elhiszi a propagandát, jobb híján mást nem tud nézni, mint a közszolgálati kanálisokat. Internet nem elérhető, vagy nem igényli, ha hallanák a fiúk mit zengedez a fideszről, pedig nem szenilis, olyan kellemes muzsika lenne a fülüknek, hogy olyant még a Farkas Flóri bandája sem tudna húzni a fülükbe.
Sanding
@nezelodo: Ízlés dolga! A tv-ben szinte nem is nézek magyar csatornát, csak ha a Csillagok háborúja megy rajta. Az aranyásók, természeti filmek és Poirot köti le a figyelmemet.
A neten megtalálok minden hírforrást, de pihenés közben már nem akarok ezzel foglalkozni.
nezelodo
@Sanding: Igazad van, nem sok néznivaló van a tv csatornákon, Engem elsősorban a reklám áradat bosszant. A politika, az erőszak és a simlisség is egyre jobban irritál, ha valamire kíváncsi vagyok, marad a világháló, és a videomegosztók.
verőce21
Hála Istennek, hogy így több pénz juthat a falvakra, és ezt minden megyében koordinálni tudják a megyei közgyűlések.
Nyomasztó volt eddig a fideszes fölény az önkormányzatokban. Örvendetes, hogy az ellenzék is munkát vállal a települések vezetésében, nemcsak a száját jártatja. Itt az ideje, megmutatni, hogy mennyire hitelesek az ellenzéki bírálatok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.