A kormány a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt, ezért az egészségügyi fejlesztések egyik irányvonala az alapellátás javítása – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn.

Kásler szerint nem az egészségügyet kell fejleszteni, hanem a megelőzést

Kásler Miklós közölte: a kormány több mint 10 milliárd forinttal támogatja csoportpraxisok létrehozását, hogy egy-egy földrajzi egységben a különböző orvosi szakmák együtt dolgozhassanak.

Az alap- és szakellátásban dolgozó fogorvosok pedig havi fix összegű díjemelést kapnak, mert míg a családi orvosok jövedelme folyamatosan emelkedett, az övék ezzel nem tartott lépést – tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy átalakították a sürgősségi ellátást, megalkották az öt nemzeti programot és folyamatosan fejlesztik az Országos Mentőszolgálatot. Utóbbi részeként új mentőállomásokat építettek és újítottak fel, de megújult a mentőgépkocsipark és a felszereltsége is – fűzte hozzá.

Tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT): januártól minden beteg egészségügyi adatait egy helyen érhetik el a betegek és a kezelőorvosok egyaránt – tudatta.

A miniszter szólt arról is, hogy a sebészek érsebésszé átképzésének támogatására Bakay Lajos-ösztöndíjat hirdettek meg, hogy jövőre a budapesti érsebészeti centrumok folyamatos ügyeleti ellátásban működhessenek.

Kásler Miklós a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy nő a traumatológiai ellátás állami támogatása, a fix díjakra ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre pedig további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés.

(Kép: MTI/Kovács Tamás)

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Gáon Mordehaj: Én tudom ha fizethetném a kórházi napidíjat, kivizsgálnák a betegségét mindenkinek, és nem küldöznék addig míg meg nem hal. Én az orvosokról jó véleménnyel vagyok, személyesen legalább tíz évet ajándékoztak nekem. Akár több alkalommal is. Csodálom őket, De mert nem pénztárosok, hanem csak bűnbakok, ha minuszban van a EÜ költségvetés, de minddenkinek tudni KELL itt dőzsi van, mert egy csámpás focistát szidnak de a maffia focihuligánjai és sportot ellepő siserehad kurvára jól él, és senki sem mondja, hogy őket kell visszafogni, mert szarházi aljas, alkoholista narkós lumpen csavargók, akik becsókolnak a hatalomnak, és ugranak, ha támogatni kell őket.Te pedig ezt nem akarod látni, csak atársadalom fojtogatásában látod a tuti megoldást mint amt a miniszter hadovál Nehogy má félre érts az orvos keze egészen másképpen van megkötve. Nem is hagyták őket egy percig se, hogy megtapasztalják a vizitdíj hasznosságát. És mi sem ismertük ki minden oldalát, de mára az "ingyenes gyógyászat" a hívítalos politika, ahol mindenkit megakarnak fojtani aki pénzről beszél
görbetükör
Őrületesen nagy marhaság.
A tüzet is jobb megelőzni, de ha már sok helyen ég, akkor az oltásra kell költeni jócskán.
Tehát nem lehet hagyni a már betegeket, hogy az egészségesekre költsenek. Részint mert nem biztos, hogy nem lesznek betegek, részint mert antihumánus. Sőt, egy orvos szájából olyan bűn, amiért a diplomáját sem érdemli meg!
Aki Én
@Gáon Mordehaj: Látom az angol egészségügyi állapotokkal is tisztában vagy... :) Ott nincs akkora gond, mint nálunk, a magyar orvosok is oda menekülnek. De tudod mit, neked jobban hiszek mint annak, aki benne van...
SystemError
"Kásler szerint nem az egészségügyet kell fejleszteni, hanem a megelőzést"
Mint tudjuk a megelőzés nagyon fontos, de akkor a magyar társadalom középkortól fölfelé kapja be és dögöljön meg, mert azt is tudjuk, hogy vannak olyan káros tényezők, melyek főleg 90-es évek előtt rombolták az embereket. Mint a szennyező anyagok és mukahelyi körülmények is, de a sima fogyasztói élet is, melyeknek következménye adott. Nem fog elmúlni egy kis ugribugrival vagy a tízparancsolat gyürködésével sem.
SystemError
@Gáon Mordehaj: Ezzel egyet is értek és pont ezért ilyen undorító, hogy ilyen körülmények között kell dolgozniuk, mert nem tehetik le a munkát...Abba ugyanis emberek halnak bele és azt sem adhatják elő, mint egy megkeseredett CBA eladó, hogy a vevőket bünteti a bunkó, megalázó stílusával. Abban mondjuk nem értek egyet, hogy ez mondjuk példanélküli lenne az egészségügy minden szegletében és abban sem, hogy nem ocsmány hányinger a legtöbb kórház, ahonnan az alúl fizetett ápolók még azt a kevés kórházi kelléket is hazalopják az alulfizetettség miatt... Gondolom nyilván egyetértesz azzal, hogy súlyos aránytalanság ebben a helyzetben a parádézó várbaköltözésre szorzókkal többet költeni, mint az egészségügy fejlesztésére vagy gazdaságilag irracionális stadion beruházásokat eszközölni szintén t0-100x magasabb arányban, mint ami egészségügy fejlesztésre ment. Talán azt is kimondhatjuk, hogy ennek tudatában nem közvetve ugyan, de gyilkos az aki nem arra fordít, hogy mondjuk kórházi fertőzések miatt ne sok ezren haljanak meg a normákon felül...de mondhatnák ezer példát normákon felüli elhalálozásra...
Lepényleső
...pedig jobb helyen először el szokták oltani a tüzet,s az építésről tervezet meg csak aztán születhet?
Tehát már megint ott tartunk,hogy a mór megtette;tehát mehet!? Érette nyugdíj nem jár,-sem köszönet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.