Az utóbbi 4 évben folyamatosan csökken a temetkezéssel foglalkozó társas vállalkozások száma – közölte az Opten az MTI-vel kedden.

Lassan elfogynak a temetkezési vállalatok Magyarországon
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A céginformációs szolgáltató adatai szerint 2016-ban még 497 cég foglalkozott temetkezéssel, idén viszont csak 463. Tavaly már az árbevételük is mérséklődött, 23,6 milliárd forintra esett vissza a 2017-es 24,2 milliárd forintról. Munkavállalóik száma ugyanakkor alig változott, 2680-ról 2667-re csökkent négy év alatt, idén ráadásul 51 fővel többet foglalkoztatnak, mint tavaly.

Az Opten örvendetesnek nevezi, hogy 2017 óta jóval kevesebb a felszámolási eljárás és kényszertörlés, de – tették hozzá – a viszonylag sok végrehajtás gondokat jelez a fizetési fegyelemben.

A 10 százalék alatti éves fluktuációs index ugyanakkor arra utal, hogy a temetkezési vállalkozások kevésbé cserélődnek, mint más cégek

- írták.

A közlemény a temetkezési vállalkozások csökkenését a kegyeleti szokások változásával magyarázza. A koporsós temetések visszaszorulásával egyre terjed a hamvasztás, illetve a hamvak szórásos és otthoni elhelyezése, vagyis az olcsóbb szolgáltatások iránt nő a kereslet – állapította meg az Opten.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Mert az önkormányzatok kezében van minden,a kegyeleti boltok is.
Rockxy
hát ja, mer senki nem hal meg, nincs ideje ilyesmire a zembereknak.
vagy nek.
1magyar
Be is tiltanám a koporsós temetést. Miért a gilisztáknak kell nagyon lassan lebontani a testet. Mire átjutnak először a sokszor műanyag koporsókon és...
maci0427
Nem kellene az emberek temetéséből üzletet csinálni senkinek sem és a sírok urnafülkék újraváltásából sem , és az embereknek sem kellene nagy felhajtásos több százezres sőt milliós temetést csinnadrattát csinálni kétméteres koszorúkkal ! lehet látni rengeteg sírnál, hogy nem kétfilléres temetés volt ! lehet csendben szerényen, szolidan eltemetni halottunkat és gyászolni , nem kell ahhoz , "fehér hintó " és más óriás költségű körítés akár óriási személyi hitelek felvétele árán is ! Az emberek is hibásak ebben a nagy drágaságban , főleg Budapesten , mert vidéken azért olcsóbb a temetés és az ezzel járó más minden !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.