Székesfehérvár fideszes polgármestere kezdeményezni fogja, hogy amíg az új fővárosi vezetés nem talál méltó helyet Szent István szobrának, addig augusztus 20-án a központi megemlékezéseket az államalapító király városaiban, évente váltva Esztergomban és Székesfehérváron rendezzék meg.

A fideszes polgármester elvenné az ellenzéki Budapesttől az augusztus 20-i ünneplést

Cser-Palkovics András kedden a közösségi oldalán azt írta, Budapest felelőssége fővárosi szerepéből következően sok területen túlmutat a közigazgatási határain és az egész nemzet iránt fennáll. Ezért megdöbbentőnek, szomorúnak és érthetetlennek nevezte, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének egyik első napirendje és döntése éppen a Szent István-szobor XIII. kerületi felállítására vonatkozó korábbi döntés felfüggesztése lett.

"A Fővárosi Közgyűlés döntésének fájdalmas üzenete tehát az a nemzet felé, hogy a magyarok fővárosa szimbolikusan elutasítja a magyarok államát megalapító királyt" – tette hozzá.

A polgármester közölte: hiteltelennek tartaná, ha Szent István ünnepén az állami megemlékezéseket a jövőben is Budapesten tartanák. "Az államalapító király többet érdemel annál, hogy az emlékét ápoló állami ünnep központi eseményei egy olyan városban kerüljenek megrendezésre, amely város vezetői így viszonyulnak történelmi személyiségéhez" – fogalmazott.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy Székesfehérvár augusztus 20-án hosszú évek óta mindig Szent István szarkofágjánál kezdi a megemlékezést, majd a közgyűlés Szent István lovas szobra előtt tartja ünnepi ülését, ahol mindig pártállástól függetlenül, a nemzeti egység jegyében emlékeznek Szent Istvánra.

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – 24 igen és 2 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett – felfüggesztette a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát.

Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet.

Karácsony Gergely előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek arra kérték őt, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat.

(Kép: Wikipédia)

Forrás: MTI

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Drága polgármester út! Van a fővárosban Szent Istvánhoz méltóbb szobor, többek közt a Várban is! Nem tudom látta e az ominózus szobrot, ami nem egy kis Duna parti parkba való. Gondolom, nem is ott képzelte el az ünnepséget! Eddig is a Kossuth tér és a Vár volt a két centrum, és a Gellérthegy, illetve a Lánchíd a tűzijáték helyszíne, nem egy kis pihenő park! Kéretik a saját városában intézkedni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Cser-Palkovics minek avatkozik bele a budapestiek dolgába??? Törődjön a saját városával, amig megteheti!!
Sámannus
Mondjuk a fidesz már korábban is ráült azokra a nemzeti jelképekre, ami megtetszett neki. Gondoljunk március 15-re, és a kokárdára. Hát most a budapesti fideszeseknek tartanak be, mert a bosszú őket is érinti. Erre a bumfordi magyarkodók valahogy nem gondolnak.
namihami
Ott nem fogják az ünnepség költségeit ""ellenzéki"" odafigyeléssel ellenőrizni. Könnyebb beépíteni és elszámolni az ""alkotmányos költségeket"".
Ergo:: komoly esélye van a költöztetésnek.
nezelodo
Székesfehérvár jobb a dalia polgi szerint az ünnepség színhelyéül, és még egy lépés és Felcsutka lesz a koronázóváros. Legalább szagolhat a szájtátó publikum egy jó nagy adag horvát szart.
kissé felnőttem
pici vagy ehhez mint a sajtban a brummogás. KÉRDÉSEM ti hányszor ünnepeltetek a budapesti néppel.?
na sorold! mindig a helyért marakodtatok a végére meg már zártkörű lett vagy ezt nem láttad nem tudtad? nevetséges.aztán lett a fütty mert süketek és vakok lettetek parancsra vagy csak magatoktól ez lényegtelen. de a módszer megalázó és kirekesztő akkor mit vártok el most? én egyfajta kultúrát mert itt 100 nál többször leirtam nem kéne ellenségként kezelni a nem fideszes népet mert kb a lakosság 65 %-ról szól ám ..Gondold csak végig. aztán még egyik másik a más pártállásuakra jelzőként hazaárulóz, na azért kikérem magamnak pld ezt. lala SZÁJÁBÓL TV ben. hol élünk vadkeleten vagy vadnyugaton?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. October 22., 21:13
Polgár Tünde felől rárohadhat a fiára a koszos ruhája
Itthon - 2020. October 22., 20:56
Motoros és egy teherautó csapódott egymásba