A lap cikke szerint egy NAV-os főhadnagy többször jelezte a feletteseinek, hogy szervezetten fosztogatják az adóhatóság bűnjelraktárát. A nyomozás el is indult, de a férfit kirúgták egy titkosszolgálati átvilágításra hivatkozva.

Az Index cikke szerint hiába jelezte többször is egy pénzügyőr főhadnagy, hogy a NAV Petróleum utcai bűnjelraktárában valószínűsíthetően fosztogatják a lefoglalt készleteket, és ebben vezetői segítségük is lehet, a férfit végül kirúgták a munkahelyéről egy titkosszolgálati átvilágítás eredményére hivatkozva. 

Index: jelezte a pénzügyőr, hogy dézsmálják a bűnjelraktárt, őt rúgták ki

Fotó: Illusztráció/NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság

A cikk szerint a férfi 2008-ban szerelt fel bűnügyi nyomozóként, majd pedig a bűnjelkezelési osztályra került és alá tartozott a két raktár is jó három éve. A főhadnagy egy a Központi Nyomozó Főügyészségnek eljuttatott feljelentésében például arról számolt be, hogy egy 2013-ban a raktárba bekerült nagyobb dohányos tétel eltűnt, aminek mintegy 30-40 millió forint lehet az értéke.

"Az a véleményem, hogy az említett hiány miatt a vezetőim rám akarják terelni a gyanút, engem kívánnak felelőssé tenni azért, mert több száz csomag eltűnt"

- mondta az ügyészségnek.

"A raktározási feladatokat már több mint három éve végzem. Ezek alapján szemrevételezéssel, empirikus becsléssel úgy saccolom, hogy kb. 7-8 tonna, vagy még akár attól is jelentősebb mennyiség hiányzik az összes töltősúlyból"

- ezt a főhadnagy, mint bűnjelkezelő szakreferens januárban jelezte egy főosztályvezetőnek.

A cikk szerint a főhadnagy azt javasolta, hogy felügyeleti szerv jelenlétében vizsgálják át újra a raktárban lévő tételeket.

Ugyanebben a feljegyzésében írta a férfi, hogy amikor 2016 őszén átvette a raktárak kezelését, akkor nem volt tételes átadás-átvétel, ráadásul a raktárakban tárolt tételekről korábban nem készült bűnjelraktár-térkép sem.

"A félig-meddig nyitott raktárakban tapasztalható állapotokról árulkodott, hogy a bűnjeleket, az azokra feltett címkéket, feliratokat el sem lehetett olvasni, annyira megrongálódtak az időjárás miatt. Olvashatatlanná váltak, leszakadtak, elvesztek"

- olvasható az Index cikkében.

A raktárban szereplő tételeknél is nagy eltéréseket tapasztalt a mennyiségekben, ezt jelezte is a feletteseinek, de azt a választ kapta, hogy minden rendben van, csak anno rosszul könyvelték el a lefoglalt árukat.

Volt olyan is, hogy azért nem tudott kiadni megsemmisítésre vágott dohányt, mert a tétel eltűnt a raktárból ismeretlen okok miatt.

A főhadnagy nemcsak a feletteseit bombázta a jelzéseivel, de a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ: ez a szerv a belső ellenőrzés a fegyveres szervek és kormányhivatalok esetében) egyik őrnagyát is rendszeresen tájékoztatta. Többek közt arról is beszámolt egy ilyen levélben az Index szerint, hogy a sofőrök rendszeresen lopták a raklapokat, de az illetékes osztályvezető egyszer sem tett feljelentést.

Emellett a főhadnagy állítása szerint ez az osztályvezető két év alatt összesen háromszor is arra adott neki utasítást, hogy 4000 liter hiányzó tiszta szeszt pótoljon. Ilyen esetekben a cikk szerint a tartályokba vizet töltöttek, ezzel pótolták a hiányt – az ellenőrzésekkor pedig mindig volt ott néhány vezető, hogy a problémás tételek bemutatásokar ne legyen gond – állította a lapnak a kirúgott pénzügyőr.

"A történetet a részemre úgy adták elő, hogy ha gond lesz, akkor az a hiány engem terhel, hiszen az én raktáromból kerül kiadásra. Úgyhogy jobban teszem, ha nem szólok erről senkinek"

- írta meg az NVSZ-es őrnagynak a NAV-os főhadnagy.

A férfi januárban tette meg a Központi Nyomozó Főügyészségen a feljelentését (amiben érzékeltette, hogy a tolvajok a belső körből kerülhettek ki és vezetői segítségük is lehet), valamint "kérte, hogy ellenőrizzék mindazt, amit mondott, és csak utána hajlandó elárulni még több részletet. Hogy miért kérte ezt, azt nem indokolta, de azt mondta, "hogyha az ellenőrzés a hiányt alátámasztja, akkor egy komplett bűnszervezetet" tár majd fel" – olvasható a cikkben.

Volt olyan eset is, hogy a pénzügyőr főhadnagy a Tesco-ban vásárolt olyan üvegű alkoholt, amilyennek lennie kellett volna a raktárban, de nem volt. Az üveget a raktárban található szesszel töltötte fel és így pótolta a hiányt. De olyan eset is akadt, mikor 300 mesterkartonnyi készlet tűnt el. 

A pénzügyőr főhadnagyot idén július 24-én hivatták be a NAV Bűnügyi Főigazgatóságára, ahol közölték vele, hogy tavasszal a polgári titkosszolgálat (Alkotmányvédelmi Hivatal) átvilágította, és kockázati tényezőket tárt fel vele szemben, ezért még aznap kirúgták a testülettől.

Az átvilágítás szerint a főhadnagy 

"személyisége, magatartása és kapcsolatrendszere alapot teremthet jogellenes befolyásolására, veszélyeztetve ezzel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal jog-és rendeltetésszerű működését, mely miatt az ellenőrzött személy nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakörrel szemben támasztott követelményeknek"

- állt a titkosszolgálat által készített szakvéleményben.

Az Index megkereste a NAV-ot és a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy mi is a helyzet az egykori főhadnagy által leírt esetekkel. Az ügyészségtől azt a választ kapták, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást.

"A nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg további információ nem adható"

- tette hozzá az ügyészség.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@Dr plágium: Ahogy mondod! A "zölddossziés" Horváth Zoltán (persze, lehet, hogy rosszul emlékszem a nevére) is hasonlóan járt.:(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr plágium
Így működik a rendszer. Ha valamire fény derülne gyorsan kirúgják azt aki feltárja a hiányt, ahelyett hogy kiderítenék a tolvajok kilétét. A titkos szolgálat miért éppen a feljelentés után kezdte el az átvilágítást?
szegfue
@Dr plágium: Ahogy mondod! A "zölddossziés" Horváth Zoltán (persze, lehet, hogy rosszul emlékszem a nevére) is hasonlóan járt.:(
kokopelli
@Dr plágium: ..a történelem megismétli önmagát!Valamikor a primitív "népeknél" a rossz hírt hozót végezték
ki legelőször! ...lehet,hogy ne köphessen a korrupt főnökökre? (;-))
nezelodo
Na ez ma Magyarország erkölcsi állapota! Lehet, hogy a bivalybasznádi napszámos Józsi tette ilyenné, vagy a Gyurcsány lopakodott vissza a hatalomba?
human
Ez a főhadnagy egy hős. Több ilyen ember kellene.
A történet meg nagyon elszomorító. Akik a törvényeket hozzák és akiknek azt betartatni kellene mind a maffia része :(
ila51
minden törvénynek van egy kiskapuja , hogy az okos rafkósok is megéljenek valamiből
human
@ila51: Ezeknek már kiskapu sem kell. Berúgják az ajtót és visznek amit csak akarnak. Közben pedig mindenki félrenéz akinek látnia kellene.
bence
@nezelodo: ! Miért pont Ő jutott az eszedbe ? Az meg sem fordult a fejedbe , hogy a világ 100 leggazdagabbjai között szereplő enyveskezű diktátor által vált ilyenné ?! Na gondolkodj ha nem esik nehezedre !
nezelodo
@bence: Dehogynem, pontosan ezért ilyen az ország erkölcsi állapota, mert a fejétől bűzlik a hal, de talán ezt azoknak akik nyitott szemmel járnak nem kell bizonygatni.
bence
@nezelodo: ! 10 éve az ország feje az enyveskezű o1G ! Az ország erkölcsi állapota az ő uralma alatt süllyedt ilyenné ! Valóban , csak azok képesek ezt meglátni akik nyitott szemmel járnak és nem megvehetők !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.