Borkai Zsolt, Győr polgármestere pénteki hatállyal lemond – ez derül ki abból a levélből, amely kikerült a Twitterre és amely a 24.hu laphoz is eljutott. Borkainak csütörtökön kellett volna ünnepélyes esküt tennie a győri önkormányzat ünnepélyes alakuló ülésén. 

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be.

A Fideszből már kilépett, korrupciós és szexbotrányba keveredett városvezető lemondását azzal indokolja, hogy levonta a konzekvenciákat és vállalja a felelősséget, nem szeretné személyével hátráltatni a város fejlődését.

Mint írta, a folyamatos vádaskodás ellenére azért nem mondott le eddig, mert szerette volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak és képes Győrt vezetni. Hozzátette: szereti Győrt, ezért nem szeretné a személyével és a vele történtekkel hátráltatnia város további fejlődését, így lemond polgármesteri tisztségéről. "Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget" – hangsúlyozta a politikus.

Borkai Zsoltról az önkormányzati választások előtt egy – magát az ördög ügyvédjének nevező – ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amelyeken a polgármester több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben.

Borkai Zsoltra október 13-án a győri szavazók 44,3 százaléka voksolt, a polgármestersége pedig dupla újraszámolás után vált jogerőssé. Az ex fideszes polgármester a múlt kedden, amikor a győri képviselők hivatalosan megkapták a megbízóleveleiket, nem volt jelen. Saját megbízólevelét csak csütörtökön vette át. Akkor azt mondta:

Azt tudom ígérni a győrieknek, hogy az elkövetkezendő időszakban is az elmúlt időszakhoz hasonló intenzitással igyekszem közreműködni és fejleszteni a várost a képviselő-testülettel. Találkozunk az alakuló értekezleten, mely időpontjáról jövő héten adok számot

Borkai a választások után kilépett a Fideszből, visszahívták a Magyar Olimpiai Bizottságból, most pedig lemondott polgármesteri posztjáról.

Alább elolvashatja Borkai teljes levelét, változatlan tartalommal a gyorplusz.hu oldalról:

„Kedves Győriek!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Rendkívül nehéz másfél hónapon vagyunk túl.

Tudom és remélem, hogy mindenki számára hamarosan kiderül, hogy a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett. Sajnos az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik. Ezzel akaratlanul is kiszolgálják a háttérben megbújó karaktergyilkosságot elkövetők szándékát.

Ma én vagyok a célpont, holnap más lesz, amíg a hazug hírterjesztésnek, tényként feltüntetett rosszindulatú feltételezéseknek senki nem szab határt. Ne gondolják, hogy ez egy ember bosszúja, nem létezik az ördög ügyvédje. Véleményem szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, melytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek.

Egy általam valóban elkövetett, elsősorban a családomat megbántó cselekedetemre építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen. Amit valóban tettem, arra nem vagyok büszke, és mindenkitől elnézést kell kérnem, aki e miatt csalódott bennem. Sokszorosan megbűnhődtem érte – de minden más mocskolódás alaptalan rágalom. Sportember vagyok, sohasem drogoztam és korrupt sem vagyok. Az említett utazáson saját költségen vettem részt, ennek megvolt a fedezete, nem loptam és nem csaltam.

A folyamatos alaptalan vádaskodások ellenére eddig nem mondtam le, mert azt szeretettem volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak és képes Győrt vezetni. A kitartáshoz az erőt az adta, hogy mindannak ismeretében, ami rólam egyelőre büntetlenül megjelenhetett, és ami egy kivételével hazug mocskolódás, olvasták, látták az emberek, mégis bizalmat szavaztak nekem.

A politikai ellenfeleim a választás tisztaságának megkérdőjelezésével kapcsolatos lépéseikkel nemcsak engem, hanem a város működését is lehetetlenné akarták tenni, húzták az időt, ezért számoltatták kétszer is újra a szavazatokat. Október eleje óta a város életéről és jövőbeni kihívásairól senki sem beszélt. Azt gondolom, egy önkormányzati választásnak az elért eredményekről és a jövőbeni tervekről kellene szólnia.

Az elmúlt időszakban nem csak én, hanem a családtagjaim is céltáblává váltak. Ennek a jövőben nem szeretném kitenni őket. Be kell fejezni a gyűlölködést, mert az nem visz előre.

2006 óta hatalmas utat tettünk meg. Győr Magyarország egyik gazdasági bástyája lett, városunk fejlődése megkérdőjelezhetetlen. Rendkívül köszönöm az elmúlt 13 évet a győrieknek, polgármesterségem alatt szép eredményeket értünk el. Köszönöm a velem dolgozó képviselő-testületeknek, a közvetlen és közvetett munkatársaimnak is, hogy támogatták a város fejlődését, jelentős beruházások és programok megvalósítását.

Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget. Szeretem Győrt, ezért nem szeretném a személyemmel és velem történtekkel hátráltatni a város további fejlődését. Ezúton bejelentem, hogy a morális helyzetre való tekintettel az alakuló közgyűlés után péntek 16 órai határidővel polgármesteri tisztségemről lemondok. Kívánom, hogy a jövőben olyan ember vegye át a székemet, aki érdemes szeretett városunk vezetésére.”

Győr, 2019. 11. 06.

Tisztelettel:

Borkai Zsolt

polgármester"

Az Index azt írja:

Az önkormányzati törvény 69. §-a értelmében a polgármesterek a tisztségükről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le, amelyet az alpolgármesternek vagy a képviselő-testület által kijelölt képviselőnek adhatnak át. A törvény szerint a lemondás nem vonható vissza, és az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell.

Feltehetően ezért várja meg az alakuló ülést Borkai Zsolt.

Időközi választás lesz Győrben

Az Országos Választási Iroda honlapján található információk szerint időközi választást kell kiírni, amikor a polgármester megbízatása megszűnik, tehát például ha lemond – írja az Index.

A helyi választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre, vasárnapra tűzheti ki a választást.

A helyi önkormányzati választást a szabályok értelmében úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen, tehát ez azt jelenti, hogy a január közepe és a március eleje közé eső vasárnapok valamelyikén lesz a győri időközi választás – teszi hozzá a lap. 

A Miniszterelnökség vezetője, Gulyás Gergely a kormányülés szünetében Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre így kommentálta a Borkai lemondásáról szóló hírt:

Heuréka!

Forrás: 24.hu, Infostart, Index, MTI

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Józsipapa
VÉGRE !!!
Azért az ügyészség és a rendőrség tegye a dolgát !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Csizmás Kond: 10:49 tán tosztá,hogy így megváltoztá ? gondolom ,gyütt föntrü a "le a borkaival ukász" a napokban még zokniért is szaladgáltá vóna neki,te kis huncut...
fahrenheit451
Dogolj meg
Ne akard, hogy jojjej erted.
A nyomozohatosag nyilvan megerti ezt.
Csizmás Kond
@csak úgy...: Soha életemben nem szerettem azt aki az önként vállalt közösségi munkát becsületlenül végzi...és azokat sem akik mindent megugatnak.
Elvárom, hogy a kutyának is legyen némi becsülete...
Eladott Ország
Borkai Zsolt elhitte, hogy amit tett, nem fog kiderülni, vagy ha mégis, megússza ő is. Ha másoknak sikerült, miért éppen neki, aki nem mellesleg olimpiai bajnok, ne sikerülne. Most eljött az igazság pillanata. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a fidesz az önkormányzati választáson súlyos sebeket kapjon Budapesten és több nagyvárosban. Ebbe bukott bele Borkai, és nem abba, amit tett. Amit tett, a NER szemében csak annyiban bűn, hogy kitudódott.
kanadaihirlap.com/2019/11/06/borkai-nem-bunos-hanem-aldozat/
reagens
@nemkati: :-) Na ez aztán a jogállam! :-)))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.