A feldolgozott élelmiszerek árindexének alakulásával magyarázza a jegybank, hogy októberben egyaránt 0,1 százalékponttal emelkedett az infláció és a maginfláció az előző hónaphoz képest.

Drágult a sertéshús, a tejtermékek és a gyümölcs is
Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint októberben

a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, a maginfláció 4,0 százalékra emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által számolt és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal 3,7 százalékra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,3 százalékosra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,3 százalékosra lassult.

Az októberi inflációs adatokat értékelve a jegybank úgy ítélte meg, hogy a költségváltozásokra érzékenyebb termékek, mint az élelmiszerek és üzemanyagok szerepe az infláció emelkedésében enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest.

Elemzésében a jegybank rámutatott: a feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai emelkedtek októberben, amit elsősorban

a tej és tejtermékek áremelkedése magyarázott.

A feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai szintén emelkedtek az előző hónaphoz képest, amihez pedig főként

a sertéshús és a friss gyümölcsök árainak növekedése járult hozzá.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Zabájjátok' kelkáposzta helyett a kormánypropagandát, az ingyér van! Bocsánat, nincs ingyér', azt is mi fizetjük. Sőt drágább is, mint a káposzta. A 330 feletti forint-euró árfolyam árnyékában azért elgondolkodtam azon, hogy vajon hány ilyen kibaszottul jól teljesítő, sereghajtóból éllovassá kapaszkodott, atombiztos lábakon álló gazdaság van a földgolyón, ahol egy 9 ezer forintos – oh, wie schade: megzabálhatatlan – utalvány bejelentése után magára valamit is adó szépkorú (üdvözletem az utóbbi időben méltatlanul elhanyagolt Tállai úrnak, a szépkorúak és az olcsó benzin védőszentjének) nem kapja elő a kapáját a sarokból, és nem küldi el a halál faszára az őt kreténnek néző útonállókat?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@simmering73: Miután Novák Katalin a múlt héten mondta, hogy ugyanazt meg tudom vásárolni a nyugdíjamból, mint 210-ben. A jövő hét végén esetleg megkérem, hogy odaadom a 2010-s novemberi átlag hétvégi bevásárló listámat, az elmúlt évek nagyvonalúan számolt 27%-s emeléssel megemelt akkori összeggel,és megkérem, vásároljon be helyettem a piacon. Kiváncsi leszek, hogy mi lesz a kosárba a végén! És a tejtermék, meg a kenyér nem is lesz benne!
Könnyű a millión felüli jövedelemmel ostobaságokat mesélni!
simmering73
@Nessy: Háztartási kiadásaink minden hónapban 10-15 ezer ft-tal meghaladják a tavalyi év azonos hónapjait. Egyszerűen döbbenetes, hogy milyen áremelkedés van. Miközben a nyugdíj alig, a fizetés meg semmit se emelkedett (közalkalmazotti szféra) a tavalyi évhez képest.
Eladott Ország
Zabájjátok' kelkáposzta helyett a kormánypropagandát, az ingyér van! Bocsánat, nincs ingyér', azt is mi fizetjük. Sőt drágább is, mint a káposzta. A 330 feletti forint-euró árfolyam árnyékában azért elgondolkodtam azon, hogy vajon hány ilyen kibaszottul jól teljesítő, sereghajtóból éllovassá kapaszkodott, atombiztos lábakon álló gazdaság van a földgolyón, ahol egy 9 ezer forintos – oh, wie schade: megzabálhatatlan – utalvány bejelentése után magára valamit is adó szépkorú (üdvözletem az utóbbi időben méltatlanul elhanyagolt Tállai úrnak, a szépkorúak és az olcsó benzin védőszentjének) nem kapja elő a kapáját a sarokból, és nem küldi el a halál faszára az őt kreténnek néző útonállókat?
Cicamama55
A tejtermékek ebben az évben már kétszer drágultak! Egy-másfél hónapja nálunk már a sertéshús, de a marhahús, pacal is 30%-al drágább mint előtte volt! A gyümölcs és zöldségek végig drágábbak voltak egész évben, a tavalyi árakhoz viszonyítva! Ez már tűrhetetlen! :(((((
namihami
Meg a krumpli, a kenyér, a péksütemény, a konzervek, fűszerek és tele írhatnánk az oldalt. Szóval azok, amikre általában sosincs szükség.
Olcsóbb lett az izlandi bálnazsír, a sastoll, a traktorszeg és a malompor. Szóval mindaz, amit nap mint nap veszünk.
cikicakk55
A nyugdíjasoknak nem kell félniük. Zorbán megmondta még 2010-ben,hogy a nyugdíjak vásárló értékét megtartják. igaz,hogy akkor még a nyugdíjból futotta körtére,egy héten egyszer farhát-ra is. A cukor meg alapjában is egészségtelen. annyit kell csak a nyugdíjasnak elviselni,csupán egy kis kényelmetlenség,hogy nem eszik gyümölcsöt,húst,cukros dolgot,a tej sem egészséges,hisz gombából áll. Így a nyugdíjas kifejezetten jól jár,mert megveheti minden gyógyszerét és azzal úgy is jól lakik.
reagens
Persze hogy nő a sertéshús ára mert a disznók Pesten tüncikéznek. :-)
reagens
@Eladott Ország: Bocsi! Te is ott voltál! :-)))))
Clavigo
@reagens: Te miről böfögsz,,kloáka ?
kokopelli
@Eladott Ország: ..sajátlábon a "LED-es rivaldafényben"? Csak találnak egy vakot aki kivezeti őket a fényre!
kokopelli
A "Kupaklala" pezsgőt bontott? Az anyukájának jól jött az emelés? A fideszkassza is vastagabb lesz?
Eladott Ország
@kokopelli: "Édesanyám nem strómanja senkinek se" - ezzel a mondatával vált igazi népmesei hőssé Debrecen erős embere, a vidéki városok fejlesztéséért felelős miniszter.
youtu.be/B6UuxGgOh6I
kereső
A fidess nem mondja ki, de ez ugyanaz, mint amit Marosán mondott annó : " nem a zsömle kicsi elvtársak, a szátok(pofátok) a nagy". Miért is kelllene egészségesen táplálkozni- aki annyit is ér táborba tartozik, örüljön ha paprikás krumplit, krumplis tésztát ehet. Tej, sajt, gyümölcs, - vasárnapoként rántott hús, már csak álom marad sokaknak. Szégyen, hogy az országban 4,6 millió ember él szegénységben, és éhezik. A minőségi, egészséges táplálkozás hiánya is éhezés!
Pálinkafőző Rézüst
@reagens: megkaptad slomótól az ímélt?? :)))))))))
kereső
@Yoda69: Mondom én, hogy semmiféle reklamációnak nincs jogosultsága a nyugdij emeléssel kapcsolatban. Az állampárt azt ,hogy annyi- akkor az annyi.
Yoda69
@kereső: Jogos. Reklamalni a szavazo fulkeben kellett volna.
Csizmás Kond
Drágul a hús meg egyéb..na de miért ne drágulna amikor már senki sem akar kapálni ?
Yoda69
@Csizmás Kond: Mondjuk a serteshus dragulasanak nem sok koze van a kapalashoz, viszont a sertes pestis jarvanyhoz annal inkabb.
Nessy
@Csizmás Kond: Aki meg kapálna is öntözne is, annak már rég elvették a földjét, mert kell a kegyenceknek a földalapú támogatás, amiért semmit nem kell csinálni, csak talpat nyalni!
kokopelli
@Eladott Ország: (11:29) nem stróman-ja,hanem "strófrau"-ja!? Amennyiben "stróman"-ja lenne,akkor a Lali
hátulról jött volna a világra!!
Clavigo
@kokopelli: Így is lehet,,hogy " hátulról jött ". ..:)
Csizmás Kond
@Yoda69: Szerintem van, mert ha a háztartások többségében nevelnének disznót tyúkot és egyebeket a piac sem ingadozna ennyire...na és oda kell a kapálás.
Csizmás Kond
@Nessy: ...na ne mond... ezt most arra kéne értsem hogy tőled is elvették, vagy csak szereted hangoztatni a régi hülyeségeket ? Sokan eladták mert sértette a kapanyele a kipuhult kacsóját...vagy egyszerűen fogalmuk sem volt a gazdálkodáshoz, és annak semmi köze a talpnyaláshoz.
Nessy
@Csizmás Kond: Tőlem max a két cserép muskátlit vehették volna el. De bizony voltak biogazdálkodók akiknej a többéves munkájukat szántotta be az "új földesúr", voltak állatttartók ,akik sok éve gondoztak, ápoltak legelőt, amit elveszítve, fel kellett számolniuk az addigi megélhetésüket! Most lehet, hogy neked valahol ez hülyeség, nekik a munkájuk és megélhetésük volt! Most viszont a sok ezer hektáros birtokok gazdáinak nem is kell érteni a gazdálkodáshoz, mert a földalapú, nem kevés támogatást akkor is megkapják, ha csak a parlagfű termésük kiemelkedő! És hogy kik , mennyit tudtak szerezni? Az egy érdekes lista!
Csizmás Kond
@Nessy: Szerintem te a bérelt területekkel téveszted össze. A saját területet senki nem tudja elvenni ha te nem adodo oda.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.