Egy átlagos, állami általános iskolában tanító tanár levelét közölte a Wmn.hu. A levél szerint Bianka iskolájában hat tanár hiányzik a „kollektívából”. Néhány hete már a napközit is kénytelen vinni a fiatal pedagógus, mert a napközis tanár infarktust kapott 46 évesen. A helyére nem vehettek fel senkit „felsőbb utasításra”. És hiába tiltakoznak, emelnek szót a lehetetlen helyzet ellen, a tankerület annyit tud segíteni, hogy felhívja a figyelmüket arra, hogy muszáj megoldaniuk, „nincs mese” – derül ki a levélből.

Bianka hetedikesek osztályfőnöke, és elege van abból, amit ráerőszakolnak az iskola vezetői, a tankerület, az oktatáspolitikusok, a minisztérium. Levelét a Wmn.hu osztotta meg – szúrta ki az Index. 

Ülök a tanáriban, és azt érzem, elég, legszívesebben felállnék, elrohannék a minisztériumba, és beleüvölteném a tisztelt illetékes arcába, hogy „Most lett elég!” Sokat gondolkodtam azon, hogy abbahagyom inkább az egészet, új munkát keresek, aminek semmi köze a közoktatáshoz. Harmincnyolc éves magyartanárként, két nagyobb gyermekkel szerintem találnék állást. Pedig imádom a munkámat, a gyerekeket, az osztályomat. Van egy szuper hetedikes osztályom. Egy teljesen átlagos állami általános iskolában dolgozom tizenegy éve. Szeretem a kollektívát, a szívemhez nőtt a környék. És épp a szívem az, ami visszatart attól, amit az agyam már régóta üvölt: „Menekülj, amíg nem késő!”

- kezdte a Wmn.hu oldalon megjelentetett levelét a tanárnő.

Hetek óta minden reggel gyomorgörccsel megyek be dolgozni: „Ma megint mi fog történni?" – áll a levél folytatásában. 

Hozzáteszi:

Hat kolléga hiányzik a kollektívából

"Így hetek óta én tartom a kémia-, az erkölcstan-, és a fizikaórákat az osztályomban, hetente egyszer pedig az angolt is… felsőfokú német nyelvvizsgával. Mert. Nincs. Ember. Próbáltunk nemet mondani, de mindig az a válasz: „Meg kell oldanunk, hogy működjön az iskola, nincs mese”. És „Amúgy is belefér az óraszámomba, hisz munkaközösség-vezetőként, osztályfőnökként az órakedvezményeket beleszámolva húsz órám van”. Vagyis… lenne. Mert így huszonhat olyan van, ami állandó. Ugyanis egy hete a napközit is én csinálom. Ott sincs kolléga. Szívrohamot kapott negyvennyolc évesen, és a helyére nem lehet felvenni senkit – „felsőbb utasításra” – írja Bianka.

Hozzáteszi:

Ami pedig nem fér bele, oda eseti helyettesítésben megyek, mert akkor nem kell az iskolának a túlórát fizetni. A lényeg, hogy amúgy a 230.000 forintos fizetésemmel (amiről, ugye, már nem is beszélhetek nyilvánosan) „már így is túl vagyok fizetve”. Szerintük.

(...) 

Két hete behívatott az igazgató: szóltak felülről, hogy „Túl sok munkát írtam be pluszban, azonnal utasítanak, hogy töröljem, és legyek szíves csak annyit beírni, ami harminckét órára jön ki összesen. Többet egy perccel sem.”

Azon a héten ötvenhat órát dolgoztam, javítással, szülőivel, ünnepi nap szervezésével. De szerintük lehetetlen, hogy ennyi legyen a munka. 

Hányinger és undor vegyes érzésével csinálom a teljesen felesleges adminisztrációt, hisz ez nem a valóság, hanem csak az a statisztika, amit a rendszer látni akar. Hogy a tanároknak ne legyen igazuk.

A levél szerint táborozni csak úgy vihette el a gyerekeket több napra, ha aláírt egy nyilatkozatot, hogy önként teszi ezt, és persze így ingyen, különben a gyerekek nem mehettek volna táborba:

A gyerekekért pedig kénytelen voltam ezt vállalni.

Aztán behívták, hogy miért írta ki azt a Facebookra, amit kiírt a választások után, és törölje, és tartózkodjon az ilyen jellegű beírásoktól – írja a tanárnő levelében.

Az egyik alsós kolléganője kiborult, miután a tanítótársa felmondott: most egyedül maradt, és amíg nincs megoldás, ő viszi az osztályt egyedül, napi nyolc órában.

Nem ezért lettem tanár! Én nem gyermekmegőrző, nem statisztikagyártó, nem adminisztrátor akarok lenni, hanem pedagógus, aki a saját szaktárgyát innovatívan, lelkesen tanítja.

A teljes levelet a Wmn.hu oldalán olvashatja el.

A szerző identitásának védelme érdekében, saját kérésére, a nevét megváltoztatta a lap.

Forrás: Wmn.hu, Index

Címlapkép (illusztráció): Pixabay CCo

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ha ezt a 230 ezret visszaosztjuk a ténylegesen ledolgozott havi óraszámmal, nem biztos, hogy olyan szép a menyasszony, mint amilyenre festik! Alapjaiban véve, lehet, hogy a propaganda szépen hangzik, csak a nebulók isszák meg a levét, ha nem szaktanár tanítja őket. De odafönt, az íróasztal mellett nem kevés fizetésért könnyű döntéseket hozni! Hogy hosszú távon ez megbosszulja magát? Kit érdekel! Addigra már ki tudja hol és mit csinál majd jó pénzért a mostani főokos.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
picike1
@Mirabilis: ő irtaszerintem nettó ennyit visz haza
kereső
Nem fog tetszeni! A szellemi munka IS! munka, főleg ha az a valaki arra vállalkozik, hogy a jövő nemzedékét tanitsa- pedagógusként. " A nemzet napszámosa". Ez a fiatal hölgy 26 órát ad le az iskolában, Fő tárgya a magyar. És emelett tanit fizikát,kémiát, erkölcstant., angolt.Nos ez öt tantárgy + osztályfőnök. Ezekre az órákra fel kell készülni, valószinűleg a nem szak tantárgyakra tanulnia kell, hogy az órát meg tudja tartani, óravázlatot kell irni ...etc. A megirt dolgozatokat ki kell javitani. A huszanhat órán felül hány óra az amit még ezzel a kis "pepecseléssel" tölt a 230 ezer kemény jó magyar forintért? Na kinek milyen ötlete van? Hogy hány órát kell neki ezzel tölteni a családja, a saját gyermekei helyett? Gondolkozzatok már! Ugyan mitől kapott infarktust 46 évesen a kollégája, biztos, hogy a sok zsiros csülkös pacal volt az oka? A fentieken túl ofőként foglalkoznia kell az osztályába járó gyermekek kisebb-nagyobb problémáival, esetlegesen a szülőkkel is. Na ki csinálná utána? És nem is csak egy tanárról van szó, hanem egy pedagógusról, aki szivvel-lélekkel szereti amit csinál- csak éppen a a hatalom kivonult innen is, magára hagyva a tanárt, a gyermeket, a szülőket.
Nem ismerem a hölgyet, de minden elismerésem ,és tiszteletem az övé, és a hozzá hasonló pedagógusoké. Szerencsére nem kevesen vannak. Több megbecsülést érdemelnének- Ők azok, akik igazán tesznek a hazáért. Pedig nem is hazzafyak.
Dr plágium
@Mirabilis: A gyerekeket sajnálom. Sajnos sok helyen csak a selejtes tanár marad, aki másnaposan alszik az órán, vagy éppen még annyira fel van dobva, hogy táncol. A tantárggyal nem foglalkozik, de mindenkinek beírja a jó jegyet. Ezt látják a gyerekek...Aztán ha a következő évben kapnak egy normális tanárt annak kell velük bepótolni az előző év anyagát.
fahrenheit451
Sírok !!!
(igazából azt írtam volna, hogy ölni tudnék, de nem szabad ilyet írni, mert feljelentik az embertt, aztán kapaszkodhatt)
Na jó, szerintem egy "kurva anyád" belefér.

Amelyik rendszerben nem tudod/nem lehet elmondani a nemzetgyikosoknak, hogy nemzetgyilkosok, az nem demokrácia, az diktatúra.

orbán viktor képes lenne háborúra agresszorként, halálba küldeni a magyarokat fölöslegesen.
Ha Magyarország nem Európában lenne, hanem valami elmaradott térségben, Orbán egy véreskezü önkényúr lenne - EZT ÍRD ÉS MOND !!!
fahrenheit451
Türelem...
Van Isten az égben: 'Hagyd őket. Enyém a bosszuállás."
Atomjaira fognak hullani ezek a gecik.
De addig is nehéz.

(meggyógyult a hátam. edzek, mint állat. két hónapon belül újra toppon leszek. ha kell, a falon is átmegyek - ezt gyakorlatból tudom :)
fahrenheit451
"Hagyd őket. Enyém a bosszúállás - meg az angyalaimé"

www.youtube.com/watch?v=ASj81daun5Q

Itt senki nem jön át !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.