Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő posztolta Facebook oldalán azt a fideszes képviselők által jegyzett módosítót az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ami tovább szigorítaná a parlamenti rendet, illetve emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben – írta meg az Index.

Tovább szigorítanák a fideszesek a parlamenti rendet, egyévnyi fizetése is ugorhat a renitens parlamenti képviselőknek

Fotó: MTI

A törvényjavaslat benyújtói:

Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP).

A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő – vagy fizikai erőszakot alkalmaz –, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facbebook oldalán úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy:

A kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer.

Hozzátette:

Olyan módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez, melyben jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek. Pl. A képviselőktől bizonyos esetekben már 6 hónapnyi fizetést lehetne elvonni (ha egyben ki is tiltják, de nem hagyja el az üléstermet, akkor 12 hónapra is növelhető), ki lehet tiltani majd képviselőt a Parlament és a Képviselői irodaház épületéből, meg hasonló finomságok. Mivel ilyenkor ugye szavazni nem tud, ezért a fizikailag is kizárt képviselő (akit akár 60 napra is ki lehet majd zárni) egy másik képviselőnek adhatná át a szavazati jogát.

A részletek a Parlament honlapján olvashatóak. Ennek alapján az Index azt írja, 

ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.

A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik. Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

Titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatja szavazati jogát

- áll a módosítóban.

A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben. Amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy "a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza", majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és

a képviselő nem hagyja el az üléstermet, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa a kétszeresére emelkedik, tehát akár 12 havi, azaz egyévnyi fizetése is ugorhat a képviselőnek

A törvényben a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak. A jegyzői megbízatás megszűnhet, amennyiben ha adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.

Forrás: Index

Címlapkép: Facebook/Tordai Bence

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ez csak a kezdet. A képviselőknek a közintézmények ellenőrzési jogát is megszogorítanák egy másik törvényjavaslattal.
@Eriksson: Nadon szép, nadon szép, de én még emlékszem a 2010-ig terjedő viselkedésükre, majd a későbbi viselkedéseikre. Ez itt egy finomabb felvétel, mert úgy látom, igen érzékeny a lelki világa.
www.facebook.com/watch/?v=708491469507897
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Sanding: ha kiderül,hogy tévedtem veled kapcsolatba,..akkor jön egy hatalmas bocsánat kérés,de már a kizárásos alapon,...te egy fideszes és ezért én a te szemedbe egy senki! ti így müködtök ,míg müködtök,...hogy aztán mi lesz,arru kérdezd a fölcsuti igazmondót. tibi-tibi
Aki Én
@Sanding: ...ahogy letámadták Hadházyt, az önbíráskodás, vagyis bűncselekmény. Mindig figyelmen kívül hagytok fontos tényeket.
csak úgy....
@Pálinkafőző Rézüst: hát mondom... :)
Sanding
@Aki Én: Ebben viszont igazad.Ki kell azt is vizsgálni, hogy Hadházyval hogyan erőszakoskodtak és kik. Ez még nem menti a cselekményét, ami nem megengedhető!
Sanding
@csak úgy...: Te most ideálltál szórakozni velem, hogy én ez meg az vagyok?
Az pedig mind fideszes, aki nem akar kuplerájt a Parlamentben?
Kérlek, kerülj el! Beszélgetni nem lehet veled és csak sértegetni vagy képes!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.