Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő posztolta Facebook oldalán azt a fideszes képviselők által jegyzett módosítót az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ami tovább szigorítaná a parlamenti rendet, illetve emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben – írta meg az Index.

Tovább szigorítanák a fideszesek a parlamenti rendet, egyévnyi fizetése is ugorhat a renitens parlamenti képviselőknek

Fotó: MTI

A törvényjavaslat benyújtói:

Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP).

A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő – vagy fizikai erőszakot alkalmaz –, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facbebook oldalán úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy:

A kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer.

Hozzátette:

Olyan módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez, melyben jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek. Pl. A képviselőktől bizonyos esetekben már 6 hónapnyi fizetést lehetne elvonni (ha egyben ki is tiltják, de nem hagyja el az üléstermet, akkor 12 hónapra is növelhető), ki lehet tiltani majd képviselőt a Parlament és a Képviselői irodaház épületéből, meg hasonló finomságok. Mivel ilyenkor ugye szavazni nem tud, ezért a fizikailag is kizárt képviselő (akit akár 60 napra is ki lehet majd zárni) egy másik képviselőnek adhatná át a szavazati jogát.

A részletek a Parlament honlapján olvashatóak. Ennek alapján az Index azt írja, 

ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.

A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik. Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

Titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatja szavazati jogát

- áll a módosítóban.

A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben. Amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy "a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza", majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és

a képviselő nem hagyja el az üléstermet, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa a kétszeresére emelkedik, tehát akár 12 havi, azaz egyévnyi fizetése is ugorhat a képviselőnek

A törvényben a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak. A jegyzői megbízatás megszűnhet, amennyiben ha adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.

Forrás: Index

Címlapkép: Facebook/Tordai Bence

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ez csak a kezdet. A képviselőknek a közintézmények ellenőrzési jogát is megszogorítanák egy másik törvényjavaslattal.
@Eriksson: Nadon szép, nadon szép, de én még emlékszem a 2010-ig terjedő viselkedésükre, majd a későbbi viselkedéseikre. Ez itt egy finomabb felvétel, mert úgy látom, igen érzékeny a lelki világa.
www.facebook.com/watch/?v=708491469507897
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Olyan gyöngyszemek is vannak, hogy a kitiltott képviselőt a jegyző és a jegyző által segítségre hívott személyek, ugyi képviselők együttesen páros lábbal is kirúghatják.
Mi az, hogy átruházhatja a szavazati jogát? Nem lenne egyszerűbb leírni, hogy csak a házelnök kinevezettje szavazhat helyette?
csak úgy....
jó ötlet! ha a "renitens parlamenti képviselők" éves bérét megvonnák,az sokban segítene a kurmánynak az eus büntik kifizetésében.
most mán csak azt köne kitaláni a gyerököknek,hogy a korrupt kollégákat,hogyan és mivel büntessék...
www.youtube.com/watch?v=d5bdhA24CFg
Eriksson
Kimondottan helyeslem a törvényjavaslatot, hogy végre elfogadható rend legyen a parlamentben. Az ország háza ne legyen kupleráj.
csak úgy....
@Eriksson: gondótam,hogy neked csak az a fontos,hogy rend legyen a parlamentben...mert
minden más + többi + az ország levan zarva. nagyon okos!
Eriksson
@Apoca: A képviselő legyen méltó az általa képviselt normális választópolgárok elvárásaihoz.
A demokrácia nem egyenlő azzal a szabadossággal, amit egyes képviselő hölgyek és urak megengednek maguknak.
Eriksson
Amúgy egyszerű a megoldás: Viselkedjenek normális ember módjára, s akkor nem fogja őket érni semmiféle retorziói.
Aki Én
@Eriksson: Én is helyeslem, szigorítani kell. Nem megengedhető egy demokráciában, hogy egy törvényesen megválasztott képviselőt, aki alkotmányos jogával él, néhány önjelölt, antidemokrata képviselő társa fizikailag inzultáljon. Ez nem kevesebb, mint önbíráskodás, vagyis bűncselekmény.
Igen, követelem, hogy szigorítsanak, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő büntetlenül.
Eriksson
@Aki Én: Jó gondolat. Kérdés, hogy ki a demokratikus? Aki balhézik, vagy aki eltűri?
csak úgy....
@Eriksson: "@Apoca: A képviselő legyen méltó az általa képviselt normális választópolgárok elvárásaihoz." ne zajongjon,ne szóljon,ne mondjon semmit és ne tiltakozzon pld. a nyilvánvaló korrupció ellen? hol élsz te atyafi?
csak úgy....
@Eriksson: a jogtiprásról nincs véleményed? a parlament nem egy elemi iskola ahol hátra tett (bilincselt) kézzel kell ücsörögni az ellenzéknek ,míg a pulpituson hazudoznak! a te agyad,még a cccp. világban pörög,ha bír még pörögni...
tudode
Valójában ennek a szektának, amelynek színhelye az ország háza, AZ OLASZ COSTA NOSTRÁHOZ HASONLÓ M MAFFIA ÁLLAMOT MŰKÖDTET, állami szinten, nem lenne jogalapja az ellenzéket buzerálni amiatt amit ez a galeri 1989 óta művel különösen az óta mi óta őfélesége megízlelte a HATALOM ÉS PÉNZ SZAGÁT A KÖZEPES SZINTET SEM MEGÜTVE!!!
.
Amelyet Magyar Bálint tesz érthetővé hogyan működteti őfélesége, ma már a kolostor erkélyéről mutogatva magát:
.
--- Szemközt - vendég: Magyar Bálint - 2016.05.18.
.
www.youtube.com/watch?v=FnZ2IfLYHpo
.
""" Magyar Bálintnak, az egykori szabad demokrata politikusnak, aki civilben szociológus, tavaly jelent meg A magyar maffiaállam anatómiája című könyve. Több szerzőtársával együtt a 2010 óta kiépült hazai politikai rendszert nevezi maffiaállamnak, amely személyes függőségen alapul és a tényleges hatalmat nem azok gyakorolják, akiknek ez a pozíciójából következne. A kötet nemrég angol fordításban is megjelent, és Brüsszelben nagy feltűnést keltett. Magyar Bálint szerint fontos lenne, hogy a világon mindenhol, de különösen az unióban megértsék: Magyarországon ma a korrupció egy teljesen más minőséget képvisel, mint eddig. Szemközt című műsorunkban erről beszélgettünk a volt oktatási miniszterrel. Márok Tamás kérdezőtársa Szabó C. Szilárd, a Délmagyarország újságírója volt.""
----------------
.
---- Magyar Bálint a Magyar polipról - vagy.hu
.
www.youtube.com/watch?v=FHmWyzQ1otA
.
Az ellenzék bűne, hogy egy levegőt képes szívni a maffia állam megélhetési képviselőivel!!!
,
Hátborzongató ahogy ez a piti pasi eltaposta a III. köztársaságot!!!
Pálinkafőző Rézüst
Tolvaj patkányok... Ennyi, oszt jónapot!
@Eriksson:
lusta
Ez csak a kezdet. A képviselőknek a közintézmények ellenőrzési jogát is megszogorítanák egy másik törvényjavaslattal.
@Eriksson: Nadon szép, nadon szép, de én még emlékszem a 2010-ig terjedő viselkedésükre, majd a későbbi viselkedéseikre. Ez itt egy finomabb felvétel, mert úgy látom, igen érzékeny a lelki világa.
www.facebook.com/watch/?v=708491469507897
Eriksson
@Pálinkafőző Rézüst: A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Aki Én
@Eriksson: Ez ebben az esetben nem kérdés. De ha már kérdezed, el kell tűrni azt, ha valaki alkotmányos jogaival él. Az önbíráskodás pedig nem ilyen.
Adott egy alkotmányos jogaival élő választott képviselő, és adott néhány önbíráskodó, bűnelkövető.
advocat
Szerintem egy dolgot tehetnek az "ellenzéki" képviselők. Távolmaradásukkal "ünneplik meg" ezt az eseményt. Persze 2 és fél évig fizetés nélkül? De ha megtennék nagyot nőnének a szemebe. És egy új választáson. Vagy újabb kétharmad, és akkor tényleg nincs értelme parlameteresdit játszani. Van bátorságuk???
Nyírfa
@Eriksson: Ehhez csak annyit kell tenned, hogy kihajítod onnan a fideszeseket.
Eriksson
@Aki Én: Nem tudom, milyen önbíráskodásról beszélsz? Egyes képviselők viselkedéséről, vagy a törvényjavaslatról?
Pálinkafőző Rézüst
@Eriksson: van jó látszerész ösmerősöm...:))
csak úgy....
@lusta: mert nekik szabadott, @Eriksson: szerint ! öröm a jó elvtárs a házná,ha csöpp esze sincs..
Eriksson
@lusta: Tetszett a felvétel, legalább egyszer láttam mosolyogni a kishölgyet.
Aki Én
@Eriksson: Arról, mikor önjelölt agresszív alakok nekiestek Hadházynak. Ez konkrétan bűncselekmény, de nem akarom többször elmondani.
csak úgy....
@Eriksson: neked nincs, semmi közöd a valósághoz... 13:18
Aki Én
@lusta: ...basszus, mekkora feje van ennek a torz Némethnek, beszarás...
nevemnick
A parlament a képviseleti demokrácia intézménye.
A parlament funkciói:

az alkotmány elfogadása (és nem átírása)
törvényhozás (nem egyoldalúan)
különféle állami tisztségviselők választása
a végrehajtó hatalom felügyelete!
vizsgálóbizottságok működtetése
nyílt politikai vita színtere!
az egész politikai berendezkedés legitimitásának biztosítása!

Na, ez az amit a regnáló vezető párt és pártocskája, a kormány szenátorai, azaz a nép szolgái lesz@rnak.
Eriksson
@Aki Én: Az sem volt rossz, amikor a Sallai pofán intézte ezt az úriembert.
lusta
@advocat: Nekem egy radikális megoldási javaslatom van. Le kell mondani és a megüresedő helyre kiírt választást bojkottálni kell.
Nessy
Természetesen a javaslat csak az ellenzéki képviselőkre vonatkozik! Ők nyugodtan röhöghetnek, bekiabálhatnak, ha véletlenül bent eszi őket a jó csuda az ülésteremben! Az hogy meghallgatásra, bizottsági ülésre nem mennek el, premizált tevékenység a kormánypártiak esetében!
kereső
Csak gratulálni tudok mindazon képviselőknek, akik ezt a Tv.javaslatot benyujtották, és ott van a nevük előtt az a kis légypiszok dr., már ha ez jogi dr.Érdeklődöm tisztelettel, hány libáért/fél disznóért sikerült megvenni?

Egyúttal szeretnék gratulálni orbán viktor jogi dr.-nek is a demokráciájához. A legsötétebb diktatúrákat idézi az állampárt demokráciája. Azért szeretném emlékeztetni az "urakat", hogy az országgyűlési képviselőség választással jön létre. Ha a képviselőt korlátozzák a képviselet ellátásában, az az őt megválasztó állampolgárok jogainak korlátozása még a fidess alaptörvénye szerint IS! Vagy sziveskedjenek módositani a gránitszilárdságút- és eltüntetni belőle a demokráciára utaló részeket. Lássa már ország-világ, hogy orbán viktornak csak azért kellenek ezek a diszletként szolgáló paragrafusok, és a "köztársasági ruha", hogy el tudja adni még demokráciaként a NER-t, az uniónak -pénzért.
picike1
nagyon helyes a diplomához illik a viselkedés
Jozefina
A hülyék is holtig tanulnak. Így vannak ezzel a fidesz-kdnp-s képviselők is!!?? Majd az EU bíróság megítéli a képviselőktől elvett minden egyes fillér többszörösét, mint ahogy addig is megtörtént. A megfélemlítés, a bosszúvágy sugárzik belőlük még jobban az önkormányzati vereség után!!!
csak úgy....
@picike1: még a diplomás viselkedésnek is több formája van,te melyikre gondótá!?
a zaklatott üres stadionépítö vagy egy lezser nyugati fizikus ?
Nessy
@picike1: Kedvesem! Az illem és jó modor, valamint diplomatikus viselkedés nem egyetemi tananyag! Azt otthonról szokták hozni, az intelligenciával együtt!
picike1
@Nessy: mellébeszélsz mint bodó amikor a bor árát kérik
Fantomasz
Megszopjátok újra . Korményváltásnál marad a törvény és utána elmehettek a bús pics_____ban .!
kereső
Nem kellett volna felvenni ezt a mandátumot a 20148-as elcsalt választás után! Vagy , ha ezt most elfogadja a fidess gombnyomogató társaság, akkor az ellenzéknek ott kell hagyni a parlamentet. Ha van vér a pucájukban, és a választóikra tekintettel vannak. Mert ez a javaslat az őket megválasztók semmibe vétele.
Nessy
@picike1:Elnézést! Te írtad: "nagyon helyes a diplomához illik a viselkedés"
Ha esetleg a fidesz diplomás viselkedést vetted etalonnak, akkor nem szóltam!
namihami
Jellemző a beadók névsora:: Csicska, hopp!!!
Sanding
Tetszik az elképzelés. A Parlament a politikai viták helyszíne és nem cirkusz. Az utcán tessék tüntetni, de a törvényhozás épületébe, ahol nagyon komoly pénzért politizálnak a képviselők, azért húzni kell egy határt!
Ne a mellőzött, sértett, vagy dühös képviselőknek szabad legyen már a Parlament munkáját ellehetetleníteni.
A vitában elmondhatja az álláspontját, de ez nem a tüntetés helyszíne!
Ludmilla
először önmagukat korlátozzák,pisis Máté
Aki Én
@Sanding: És arról mi a véleményed, hogy az önbíráskodást a törvény bünteti?
csak úgy....
@Sanding: míg a fiuk a bányába dógoznak,na ne csináld,hogy az öket képviselö nem baxhat az asztalra? az igazi,dicsö parlamentben a magyar urak,még kardot is rántottak egymás ellen...,mondjuk azok a magyar urak sem a nép érdekét képviselték,tisztelet a kivételnek!
Sanding
@Aki Én: Nem értem! Az önbíráskodás most hogy került ide?
Sanding
@csak úgy...: Azért van egy határ, ameddig nem lenne szabad elmenni! Legközelebb verekedni fognak? Na ne már!
csak úgy....
@Sanding: igazad van! nálam ott volt a határ,mikor a választott képviselöket nem hívják meg,sött be sem engedik öket az állítólagos "köztévébe"! az ellenzéki szavazók ,szerinted mit tehetnek,ha ök nem úgy gondukodnak,mint te meg a fidesz? ...na eriggy má!
Sanding
@csak úgy...: Mi köze van a köztévének és a parlamenti magatartásnak egymáshoz? Ez az eset nem a köztévében, hanem a Parlamentben történt. Ott így ne lehessen viselkedni!
Írtam már, hogy az utcán kell tüntetni, nem az ülésteremben, a munkát ellehetetlenítve, trágár módon szerepelni.
Ezt senkinek ne lehessen megtenni pártállástól függetlenül! Menjenek az utcára cirkuszolni, a teremben vitázni kellene!
csak úgy....
@Sanding: érted tüntessenek majd az utcán?...csak nem te vagy vadi új reagens& shikari? elméletileg lehetsz,sött !
Sanding
@csak úgy...: Érdekes ember vagy, mondhatom! Szóval valaki más vagyok! Szerinted törődök mások személyével itt? Megmondom, amit gondolok és elvárnám tőled, hogy mondj valamit, miért nincs igazam.
Erre te azzal jöttél, hogy én ez meg az vagyok, amit nem nagyon értek.
Arra tudsz valamit mondani, hogy miért kéne ezt az alpári, kocsmába való stílust megengedni a Parlamentben?
csak úgy....
@Sanding: szánalmas vagy tibi ,csak a hülye nem ismer föl...
gondolom,most pár napig tagadod,de nálad mindíg minden kibujik a zsákbu.
mint reagens,shikari elvtárs már dógoztál itt,sok sikert az új nickedhez...
csak úgy....
@Sanding: ha kiderül,hogy tévedtem veled kapcsolatba,..akkor jön egy hatalmas bocsánat kérés,de már a kizárásos alapon,...te egy fideszes és ezért én a te szemedbe egy senki! ti így müködtök ,míg müködtök,...hogy aztán mi lesz,arru kérdezd a fölcsuti igazmondót. tibi-tibi
Aki Én
@Sanding: ...ahogy letámadták Hadházyt, az önbíráskodás, vagyis bűncselekmény. Mindig figyelmen kívül hagytok fontos tényeket.
csak úgy....
@Pálinkafőző Rézüst: hát mondom... :)
Sanding
@Aki Én: Ebben viszont igazad.Ki kell azt is vizsgálni, hogy Hadházyval hogyan erőszakoskodtak és kik. Ez még nem menti a cselekményét, ami nem megengedhető!
Sanding
@csak úgy...: Te most ideálltál szórakozni velem, hogy én ez meg az vagyok?
Az pedig mind fideszes, aki nem akar kuplerájt a Parlamentben?
Kérlek, kerülj el! Beszélgetni nem lehet veled és csak sértegetni vagy képes!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.