Az önkormányzati választási eredmények ismeretében több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban – tudta meg a Blikk. Konkrét döntés még nincs, de a kormányzati agytrösztök dolgoznak ezeken az ötleteken.

Ezt tanulta a vereségből a Fidesz: átírnák a választási rendszert

Úgy tudják, az egyik elképzelés szerint csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, vagyis nem indulhatnának civil szervezetek, egyesületek.

Újra nekifuthatnak a választási regisztráció bevezetésének (azaz annak, hogy szavazni csak akkor lehessen, ha az ember felveteti magát a választói névjegyzékbe), amelyet az Alkotmánybíróság hét évvel ezelőtt már elkaszált.

– Azóta azonban a tagok kicserélődtek, legutóbb pont annak a Stumpf Istvánnak járt le a mandátuma, aki a legnagyobb ellenzője volt a regisztrációnak – hívták fel a figyelmet a források. Ha fél évvel a választás előtt regisztrálni kell, akkor egy választás előtti botrány nem tudja mozgósítani a szavazókat, így például a Borkai-ügy sem fájhatott volna ennyire a kormánypártoknak.

Vizsgálják a győzteskompenzáció rendszerének eltörölését is, vagyis azt, hogy a győztes jelölt után maradó töredékszavazatok is parlamenti helyeket hozhatnak. Ha 2022-ben minden választókerületben egy az egy ellen folyik a küzdelem (azaz egy kormánypárti jelölttel szemben egy ellenzéki jelölt áll), akkor megváltozott erőviszonyok esetén a győztes túlnyerheti magát. Az biztos, hogy alapos modellszámítások előzik majd meg az erről szóló döntést.

A lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy kommentálják az értesüléseket. Az igazságügyi tárca válaszolt, azt írták: jelen pillanatban nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása. A szakértők szerint hatalmi szempontból logikus lépés lehet a szabályok esetleges módosítása.

– A választási rendszer sose életbiztosítás, ha változnak az erőviszonyok, másnak kedvezhetnek a korábban felállított szabályok – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője, aki szerint a választási rendszer mindig is hatalmi eszköz volt, amit a kormányon lévők igyekeznek kihasználni. – Most kétharmados többségük van a kormánypártoknak, ráadásul a választókerületek felülvizsgálata ebben a ciklusban esedékes, ezért ennek apropóján egyéb változtatásokat is eszközölhetnek – tette hozzá.

– Időnként felül kell vizsgálni a választási rendszert, de legkésőbb egy évvel a választás előtt illik ezeket megejteni – mondta a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus.

(Kép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Forrás: Blikk

92 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
az egy dolog, hogy semmi ocsmányságtól sem riadnak vissza, de a regisztráció abszurd!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@verőce21: Ennek semmi köze a politikához. Ezek már a jogállam alap pillérei. amit nem lehet a napi maffia igények mentén rángatni. Gondolom kormányváltás után is így tapsikolnál ugyanennek a törvénynek.. Megérdemelnétek amúgy, de szerencsétekre az ellenzék nem fog ilyen gusztustalan, patkány módszereket alkalmazni, mint a fidesz. Itt jogállam lesz, tehát sitten lesz a fél fidesz..:) A bérkomnentelők meg mennek vissza bkv ellenőrnek..
verőce21
@SystemError: (19:06) Álmodik a nyomor!
A parlamenti választásokat nem lehet csak egyszerűen egy lakcímkártyával megbundázni!
Több tízezer német nyugdíjasnak, csak fizetni egy München-Budapest retúr étkezőkocsijegyet, néhány napos wellness-el Budapest összes gyógyfürdőjébe, az összes költséget pedig levonni a magyarországi kohéziós felzárkóztatási pénzekből. :)
SystemError
@verőce21: "A parlamenti választásokat nem lehet csak egyszerűen egy lakcímkártyával megbundázni! "

Nem lehet...:), pedig ebben pont a fidesz a legjobb. Volt olyan falu, ahová majdnem kétszer annyi embert jelentettek át a választások előtt...hogy kijöjjön a matek. Hagyjuk ezt a kultur propagandába rejtett valótlanságot jó..:)
verőce21
Egyszer volt in Ofen németjuhász vásár!
verőce21
Hat-nyolcezer fő német nyugdíjas, wellnesshétvégével egybekötve, fejenként 10-12 kerületben lakcímkártyával, bevette Budapestet ök.szavazással, mint a "városnéző" janicsárok Budát 1541-ben. :)
Eladott Ország
A büdös életben egyetlen párt sem buherálta meg úgy a választási rendszert, hogy 47,36 százalékos eredménnyel kétharmadot tudjon szerezni a parlamentben egyedül. Demokrácia pedig egypártrendszerben nem létezik. Kilencedik éve egypártrendszerben élünk, kilencedik éve a választópolgárok több mint felének nincs beleszólása a saját dolgaiba. Sőt, nem csupán beleszólása nincs, de el kell viselniük, hogy a miniszterek elnökétől a legutolsó megélhetési tollforgatóig hazaárulónak, idegenszívűnek, Soros-ügynöknek, idióta baromnak, élősködőnek titulálja bárki, akinek ez az érdeke.
A választási törvényt már úgy megbuherálták, de mivel kiderült, hogy nem lejt mégse annyira a pálya, még csavarnak egyet rajta. Ez a pálya meg már teljesen függőleges lesz, ahonnan az ellenzék csak lezuhanni tud majd. Varga Judit futballista és Kovács Zoltán-díjas igazságügyi miniszter véleménycikket publikál a Euronews oldalán, amelyben a főnökétől származó dakota bölcsességek ismételgetésének kíséretében megmagyarázza, hogy mekkora faszság és miért faszság a jogállamiság. Egyszerű: aki a jogállamiságot feszegeti, aki az uniós támogatások bezsebelését a jogállamisági kritériumoktól tenné függővé, az nem tiszteli a nemzetállami szuverenitásunkat. Márpedig ez a legfontosabb ahhoz, hogy az Orbán-kormány azt tegyen a kétharmadával, amit akar, annyit lopjon, amennyit akar, és semmilyen módon ne lehessen felelősségre vonni semmiért. És tényleg azt teszik a kétharmadukkal, amit nem szégyellnek. És semmit nem szégyellnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.