Se roller, se annak különböző formái nem hajthatnak be a Kossuth térre december ötödikétől – döntött a kabinet.

Kitiltotta a kormány a legnépszerűbb turistajárgányokat a Kossuth térről

December 5-től tilos rollerezni a Kossuth téren – a kormány ugyanis módosította a kiemelt nemzeti emlékhely (vagyis az Országház és környéke) használatának rendjéről szóló rendeletet.

A módosító rendelet először is bevezeti az „egyszerű közlekedési eszköz” fogalmát: „olyan – járműnek nem minősülő – személyszállító eszköz, amely emberi erővel, illetve elektromos vagy más gépi meghajtással hozható mozgásba”. Ez a meghatározás praktikusan az elektromos és lábbal hajtott rollereket és rollerszerű eszközöket fedi le – ezeket ugyanis jelen állás szerint a KRESZ nem tekinti járműveknek.

Elvileg napirenden van a KRESZ módosítása, ugyanis egyre több a(z elektromos) roller a magyar városokban, a közlekedési szabályokban azonban nem szerepel ez a kategória, így nem világos, milyen előírások vonatkoznak rájuk. Emiatt a rollerrel közlekedőket leginkább gyalogosnak kellene tekinteni (minthogy nem járművet használnak), bár a rendőrség egy ügyben segédmotoros kerékpárnak tekintett nagy teljesítményű elektromos rollereket.

Az egyszerű közlekedési eszköz meghatározásán túl a jövőben az Országház környékének használatáról szóló rendeletbe a kormány azt is berakta, hogy a védett várakozási övezetbe (ezek azok a területek, ahova egyáltalán nem, vagy csak engedéllyel lehet behajtani) rollerrel nem lehet bemenni.

Lesznek azért kivételek, kerekesszékkel továbbra is be lehet majd hajtani, illetve babakocsit (gyermekek szállítását szolgáló eszközt) is be lehet tolni. Érdekes módon a Kossuth térre „gyermekek közlekedését szolgáló játékeszközzel” is be lehet majd hajtani – szóval gyerekrollerrel lehet rollerezni, felnőttrollerrel nem. Érdekes kérdés, hogyan lehet ezt majd betartatni, minthogy semmiféle jogszabály nem határozza meg, pontosan miben különbözik az egyik a másiktól. A kérdés azért különösen fontos, mert a módosítás értelmében a felnőttrollerezésért bírság szabható ki.

Kerékpárral továbbra is be lehet majd tekerni a térre, ahol ezt "behajtani tilos, kivéve engedéllyel" tábla lehetővé teszi.

(Kép: MTI/EPA/Omer Messinger)

Forrás: hvg.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Én mindenhonnan kitiltanám ezeket.
Miért csak a Kossuth téren védik az embereket?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
Leszarom... nem odamegyek, és konkrétan odaszarok a Kossuth térre.
Nulla tisztelet a posztfasiszta náci horthysta re-animátoroknak !!!

Szarok a Kossuth térre -flashbomb jegyében
fahrenheit451
Cólás, meg véleménynílvánítási szabadság, köcsög!

Úgy örülök, hogy nem vagyok annyira buta romlott geci, mint egy fideszes!
Most képzeld el, hogy, ha olyan büdos geci lennlk, mint ezek, még utálni sem tudnám magam, hogy egy büdös romlott geci vagyok.
Uge érted, mire akarok kilyukadni?...
tudode
A velencei tükör hajdanán, az átkosban a parlament előtt duzzogott madár csicsergés, gyermekzsivaly közepette
.
---- Orbán Viktor, és a fidesz hihetetlen története megalakulása
.
www.youtube.com/watch?v=8l9OWr5YreU&t=410s
.
Olyan sivár lett a Kossuth tér, mint az az ország, aki bevette ennek a politikai szélhámosnak a süket dumáját!!!
Qqberci
Marad a görkörcsolya. Vagy bevezetik a Kossuth térre a Felcsut Expreszt...
vacsi
Igazuk van! Én sokáig a Kossuth térnél laktam, gyakran sétálgattam a téren - még Kádár alatt. Mindenki gyalog sétálgatott, nézelődött, egyetlen jármű használata fel sem merült. És túléltük...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.