Bekövetkezett az, amitől eddig is tartottak: az afrikai sertéspestis miatt elszálltak az alapanyagárak, aminek hatása már a fogyasztói árakban is megjelenik.

Már közel nyolcezer forintba kerül a téliszalámi kilója: égbe szökik az ár a sertéspestis miatt?

Egyetlen hét leforgása alatt brutális mértékű áremelkedést regisztráltak a hazai üzletláncoknál a téliszalámi esetében – ez derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet Piaci Árinformációs Rendszerének adataiból. Míg a 45. héten – vagyis két héttel ezelőtt – a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, a múlt héten már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshús felhasználásával készült termékhez. A korábbi hetek adatai alapján ez rekordnak tekinthető, eddig a legmagasabb árat a 41. és 42. héten rögzítették a rendszerbe, 7394 forintot.

(Mfor)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a cikk szerzője nincs észnél, vagy olyanról irkod, amiről lövése sincs, Itt rinyál egy dirván 10%-os emelés miatt, miközben idén a felvágottak legtöbbjének az ára - a téliszalámit nem tudom, mert nem is szeretem,de eddig is drága volt nekem - 40-50%-al emelkedett, de van ami több mint duplájára!!! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
3dwhite
Gondoljàk, jobban fogy, ahogy hül az idõ.
division
Van egy Torrero nevű szalámi, ezerszer jobb mint a Pick, és csak 3000 ft kilója. Amióta rátaláltam már csak azt veszem.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ez a hír engem azért nem taszít sokkos állapotba, mert rég nem veszem meg a téliszalámit. Ez az egyik. A másik, hogy különös módon mindíg akkor tör ki sertéspestis, kanárivész, baromfiveszettség és társai, amikor valaminek fel akarják verni az árát. Hát gyerekek... legfeljebb nem veszem meg. Majd eszek meszet, mint eddig.
tudode
Majd az utókor dolga lesz annak megállapítása, hogy mely kormányok ártottak többet a forint vásárlóerejének, hasonlóan a Pengőhöz, anelyből 200 pengő fixcől az ember könnyen viccelt, azaz el tudott tartani pl. egy 5 fős családot
.
Nagyon tanulságos a forint pályafutása:
.
artortenet.hu/
.
Pl 1955-ben 800 Ft-os fizetésből nem okozott gondot egy rúd téliszalámi megvétele!!!
jesz
Ez is a Csányi birodalom része.

Gyerekkoromban a téliszaláminak ugyanúgy horrorr ára volt...70.-Ft/kg...
Ma 8000.-. Ennyivel finomabb.
Rockxy
"Már közel nyolcezer forintba kerül..."
hát ja.
a régi reklám szerint a nyolc az majdnem kilenc. :)
a kilenc meg piszkosul közel van a tízhez, a tíz meg a tizenkettőhöz.
főleg, ha a tizenegyet figyelmen kívül haggyuk!
adrenalink
@jesz: 1 kg kenyér 3,60 volt, most meg 400 Ft...
cikicakk55
64 év alatt kb 5x ettem téliszalámit. Mind az 5x a véradáson kapott szendvicsben volt benne. A Téliszalámi már a 70-es években is luxus számba ment. Igaz,a gyereknek tudtam néha venni még az átkosban,de 30 éve már a gyerekeknek sem futja.
Cicamama55
30%-al felmentek már kb. 2 hónapja a húsárak. A marhahúsé is! Majd most újra...A tejtermékek is kétszer emelkedtek ebben az évben, nehogy már a húsárak lemaradjanak! :(((((
cikicakk55
@Mirabilis: Fog is emelkedni ,de cefetül. Tegnap vettem 50dkg darált húst és 700ft-ot fizettem érte.( Spaar)
RonaGyuri
a cikk szerzője nincs észnél, vagy olyanról irkod, amiről lövése sincs, Itt rinyál egy dirván 10%-os emelés miatt, miközben idén a felvágottak legtöbbjének az ára - a téliszalámit nem tudom, mert nem is szeretem,de eddig is drága volt nekem - 40-50%-al emelkedett, de van ami több mint duplájára!!! =))
cikicakk55
@Cicamama55: Ráadásul egyre több élethez szükséges gyógyszerből hátrál ki az OEP.Az én Epilepszia elleni gyógyszereim ára eddig 7000 ft volt. Az idén már 11.200 ft-ot fizetek érte,pedig hol az egyik,hol a másik fajtát nem váltom ki.
Cicamama55
@cikicakk55: Nálunk már a szemétszállítási díj, a tv előfizetési díj is emelkedett. Már meg sem várják a januárt...:((((
teuton
Valamit nem ertek ezzel az arral... Nemetorszagban 1 kilo Pick teliszalamii 14-18 euroba kerül, ami 90-100 PERCNYI minimalber. Atlagoraberrel szamolva 1 orai ber! Ja, es az afa csak 7% ra, de ez nem indokolja az orbitalis arkülönbseget! Szoval ez a sertespestis-mese valahogy nem huz...
Na azert meg 1 összehasonlitas, mielött meg a madarinfluenzara valo hivatkozas miatt az egekbe emelkednek MO-on a baromfihus arai:
1 orai minimalberböl egy nemet 7,5 kilo csirkecombot vehet...
division
@adrenalink: Igen, de ugye azt is tudod hogy akkor minden más volt, nem voltak több százezres, milliós keresetek mint most. Nem lehet azt az időt a maihoz hasonlítani.
jesz
a legszebb az, hogy az élelmiszerek zömén 27% adó van...ha tetszik, ha nem mégegyszer adóznak az aktívak, és a nyugdíjasok is...ettől lesz kevésbé jó ízű a szalámi.
kokopelli
@teuton: a bajor "netto"-ban hónapok óta egy olyan kis "turkáló asztalon" száradnak a kis téliszalámik átzsí-
rosodott bőrrel,és annak ellenére,hogy senki nem veszi,mégis kicserélgetik újra meg újra! Asszem úgy 400gr-os
lehet! az Áfa is 7%,de nem megy az eladás! (:-()
Eladott Ország
Kósa mama mit szól hozzá? Megszokta a disznókat. Különösen miután megellette Lajoskát. Ne feledjük a legnagyobb sertéstelepe Csányinak , Mészárosnak és a Kósa mamának van! Érdekes, hogy a haldokló EU eurójában nem ment fel annyira az ára, mint a dübörgő gazdaság forintjában. A téliszalámi is olyan mint a konyak, népünk választott képviselői útján fogyasztja.
Aki Én
És csak a téliszalámiban van disznó?
kissé felnőttem
nem aggódom, majd mészáros megveszi az én húslevesembe nem kell, de a fehérrépa is 1990 Ft. volt és még mennyi lesz? ez már aggaszthatja a kormányt is mert ordítás lesz a nép által hamarossan
division
@kissé felnőttem: Azt szokott a nép, ordibálni olykor, majd befejezi és megveszi ami kell akármennyibe is kerül, lásd benzin pl.
kissé felnőttem
@division: igaz, és te hogy jársz dolgozni mondjuk? sokan ingáznak 120-300 Km naponta, mert hajózni muszáj, vagy ingyenes a pesti dilinger meg a busz is? bár a várban 1 Ft a vip parkolás
adrenalink
@division: tegnap 20:59-re Az árak is az akkori fizetésekhez igazodtak. Szerintem egy "melós" régen sem téliszalámit reggelizett...
adrenalink
@Aki Én: 14:26-ra Kolbászt mindig ugyanonnan veszem, kb 1 éve 1460 Ft/kg. A múlt héttől 2000 Ft/kg...
cikicakk55
@Mirabilis: Köszönöm,aranyos vagy.Nem kell sajnálni,mert nálam sokkal rosszabb helyzetben is élnek emberek. Igyekszem úgy élni,hogy az epilepszia elkerüljön.Nem mindig sikerül,az igaz,mert stressz mentesen lehetetlen élni,de már megszoktam.Megismerem az előjeleket és biztonságba helyezem magam..Amikor van itthon valaki,akkor szólok is előre.
cikicakk55
@Mirabilis: A Spaar-ban vettem. Tudom,hogy van ahol olcsóbb,de ott meg tele nyomják kövér hússal. Szerencsére ritkán veszek darált húst.Inkább a csirke a menő nálunk. és a tészta félék. Akkor veszek inkább húst,mikor a gyerek haza tud jönni Szegedről.
simmering73
Most mondták be, hogy drasztikusan emelkedik a tejtermékek ára. Ennek mondjuk nem sok köze van a sertéspestishez.
grincss
@cikicakk55: A múlt héten vettem én is a Spar-ban, de még rászámoltak 50 Ft.-ot a darálásért!
grincss
Félve írom, de én tegnap vettem egy rúddal!
Ha kiszámoljuk, akkor a legszarabb parízer is 160-180 Ft. 10 dkg, amit az ember 3 falásra betol.
A téliszalámiból 5-6 dkg.-nál nem lehet többet enni.
Ronin2
Akinek vannak ismerősei Németországban,hozassanak onnan téliszalámit.
Még mindig kb.60%-ba kerül ott.
Már az autónepper ismerőseim is ezen gondolkodnak,nagyobb üzlet,kevesebb vesződség,mint az autókkal.
"Csak" megfelelő felvevő piac kell...
Reexport...
Ui:- minden egyebet meg Szlovákiából,Lengyelországból.
Dübörgünk ,de rendesen ám!:D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.