A végszavazásnál teljesen egyhangúan szavazták meg az előterjesztést, hogy öt feltétel mellett épülhet az atlétikai stadion.

A fideszesek is megszavazták, a főváros elfogadta az atlétikai stadion építésének öt feltételét

Karácsony Gergely főpolgármester képviselőkkel beszélget a budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos előterjesztés vitáján a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. Mellette Számadó Tamás főjegyző. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A fővárosi közgyűlés szerdán egyhangúlag elfogadta, hogy a fővárosi önkormányzat öt feltétellel támogassa a ferencvárosi atlétikai stadion megépítését – számolt be az Index.

Az öt feltétel:

- Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra.

- A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.

- „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport- és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja."

- Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a  pénzt.

- A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

A vita indításaként Láng Zsolt olvasta fel a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének levelét, ami arról szólt, hogy egy vb után fellendül a tömegsport is. A vb-hez viszont stadion kell, ezért a fideszes képviselő az építkezés támogatására kérte a közgyűlést – írja a 24.hu.

Borbély Lénárd felidézte, hogy a csepeli önkormányzat döntött arról, hogy támogatják a beruházást és a világbajnokságot. A fideszes csepeli polgármester arról beszélt, hogy az általa vezetett kerületnek sokat jelentenének a Kvassay-zsilip környéki fejlesztések, és üdvözölte a Nagyerdő Programot is.

Soproni Tamás bejelentette, hogyha a kormány nem foglalja határozatba Karácsonyék feltételeit december 31-éig, akkor a Momentum és szövetségeseik aláírásgyűjtésbe kezdenek a stadionról.

László Imre XI. kerületi polgármester volt kórházigazgatóként jelezte, hogy a budai oldalon mindössze három kórház van, és a Szent János kórház ezek közül nagyon rossz állapotban. Azt mondta, hogy a kormánynak stadionépítés előtt rendbe kell raknia a kórházhelyzetet Budapesten, mert a János például jelenleg alkalmatlan a funkciója betöltésére szerinte.

Ez egy bölcs előterjesztés, könnyű szívvel tudom támogatni

– mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette, hogy a kampánynak vége, egy asztalhoz kell ülni a kormánnyal, „régen volt már az, hogy mindenben egyet kellett érteni”, mondta a XII. kerületi polgármester.

Karácsony Gergely végszavában elmondta: a kormány kifejezte, hogy a stadionépítés ügyében a fővárosi közgyűlés álláspontját veszi irányadónak, és várja azt a lehető legrövidebb időn belül, ezért dönteni kell. De nemcsak arról kell dönteni, hogy legyen-e stadion, hanem azt is meg kell említeni, hogy az elmúlt években túl sokat költöttünk élsportra, és keveset egészségügyre, tette hozzá.

Ha Budapest egészszégügyi vébét rendezne, vajon milyen helyezést érne el?

– tette fel a kérdést. Hozzátette, nem szembe akarnak menni a kormánnyal, hanem kompromisszumra törekednek, és ebben várja a közgyűlés fideszes tagjainak is segítségét.

Forrás: Index, 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Megmondtam, hogy megépül. Ez már rég eldöntött dolog. Javába mennek a tervezések. Ez a Gergely is egy nagyra nőtt gyerek. Öt feltétel? Azt pont lesz@rja a kormány.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Attól tartok, hogy miközben már az építkezések nagyban zajlanak majd a kormány mindig valami ürüggyel halasztgatni fogja az ígéreteinek betartását. Nyilván a területrendezésnél ezt nem fogja tudni megtenni, de például azt az 50 milliárdot simán el fogják tudni sumákolni.
human
@human: ... Ettől függetlenül a végeredmény valóban így is hasznosabb lesz a széles közönségnek, mintha Tarlós maradt volna és feltételek nélkül a kormány tervét engedte volna át.
verőce21
Nem mindegy, hogy mit írunk le? - Az a lényeg, hogy mit olvasunk ki belőle!
Cicamama55
Én örülök nagyon a döntésnek!, mert régen én is atletizáltam, a fiam az atlétikai válogatott tagja volt, minden szabadidejében edzett. Nagyon kedvelem a "sportok királynőjét! "Ha a falábú focistáknak annyi szentélye van, az országszerte számtalan szorgalmasan készülő atléták is megérdemelnek egy ragyogó helyszínt! A Népstadionban minden adva volt, mégis kiszorították ezt a sportágat onnan! Mint nézők, remélem legalább egy napot részt tudunk venni rajta! S hát így legalább a televízióban is fogják folyamatosan közvetíteni, mert más országokból fél-egy órás közvetítést ha lehet látni...
nezelodo
Naiv vagy Te Gergő! Ott ver át a dakota ezzel a hiszékenységgel ahol akar! Ne aggódj benne nem munkál a másik iránti empátia, együttérzés, mert sosem volt ilyenje, ha kell a hatalmát megteremtőt is kinyírja egy perc alatt!
Ezért van igaza az Ördög Ügyvédjének, vele csak a saját mocskos módszereit alkalmazva szabad egyezkedni.
Lepényleső
...amiből egy sem fog teljesülni,csak a bán fog ismét jót nevetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.