Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a keresztény politikus három értéket tart fontosnak: a perszonalitást, a szolidaritást és a szubszidiaritást.

Semjén: a politikának tiszteletben kell tartania az egyház szabadságát
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese A modern magyar katolikus politizálás arcképcsarnoka című könyv szerdai budapesti bemutatóján kiemelte: ezt a három értéket – ha eltérő mértékben is – a keresztény politikusoknak képviselniük kell.

Semjén Zsolt a Barankovics István Alapítvány rendezvényén kifejtette:

a kereszténydemokrata politikusok "a legliberálisabb liberálisokkal" ellentétben az emberi méltóságot nem valamely ENSZ-határozatból vezetik le, hanem abból, hogy az ember a teremtő Isten képmására lett alkotva.

A keresztény szolidaritásról azt mondta: az több annál, amit bármely baloldali kollektivista elmélet hirdet, amely annyira túlhangsúlyozza a közösség jelentőségét, hogy az egyes ember már csak jelentéktelen csavar a gépezetben.

A szubszidiaritást úgy értelmezte, hogy amit egy kisebb közösség megtehet, azt egy "magasabb közösség" nem veheti el tőle, így a gyermeknevelés feladatát az állam nem veheti el a családtól. Ha viszont egy gyermek árvává válik, az ország feladata lesz, hogy nevelését biztosítsa – említett egy példát.

Semjén Zsolt rámutatott:

az egyház társadalmi tanítása nem azonos egyetlen párt politikai programjával, ugyanakkor a keresztény pártok politikai programja nem lehet független az egyház társadalmi tanításától.

Az egyházaknak el kell ismerniük a politika jogos autonómiáját, ami nem lehet független az erkölcstől,

a politikának pedig tiszteletben kell tartania az egyház szabadságát.

E két pillér között valósulhat meg a keresztény politika – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: az egyház szilárdan áll, ennek tudatában közeledhetnek hozzá, vagy távolodhatnak tőle a politikai pártok.

A könyvben bemutatott katolikus politikusokról szólva azt mondta: valóban katolikusok és a valóban politikusok voltak, aki tudatosan vállalták a keresztény politika lehetőségeit és küldetését. Nem tévedtek el sem jobbra, sem balra, az egyház tanításának megfelelően keresték korukban a helyes és hiteles válaszokat a társadalmi kihívásokra.

A kötet a magyarországi kereszténydemokrácia több mint egy évszázados történetének néhány jelentősebb alakját mutatja be. Mészáros József, az alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a bemutatott portrék nem teljes körűek, de szándékaik szerint folytatják az arcképcsarnok összeállítását.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A híradóban meg az ÁSZ elnöke azt merte mondani, hogy ők rendszer szinten üldözik a korrupciót :)
Ekkora egy cinikus bandát!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
az egyháznak kellene távoltartania magát! =))
Béla333
Az egyháznak kellene tiszteletben tartani hogy az emberek, a híveik különböző politikai nézeteket vallanak.
Nem kellene a Fideszhez ennyire gátlástalanul dörgölődzni, mert ez taszítja a hívek jelentős részét!
SystemError
Sikkasztásos bartelből vadászni menni az eleg egyházi? Semmi közötök a keresztényi tanításokhoz. Inkább egy köcsög jut eszembe rólad!
Nessy
A politikusoknak viszont az egyén szabadságát kellene tiszteletben tartani vallási ügyekben!
human
A híradóban meg az ÁSZ elnöke azt merte mondani, hogy ők rendszer szinten üldözik a korrupciót :)
Ekkora egy cinikus bandát!
fahrenheit451
Semjén zsolt meg fog halni Armageddonig - úgyhogy akkor nem pusztul el -,de az van, hogy fel lesz támasztva a geci, és persze a feltámadása után is hozza a romlást, ééééés (képzeld, lesz egy második a végső pusztulás is - ja, erről nem hallottál - keresztényen, szabadon?), akkor megy a lecóvesbe a büdös bunkó !!!

Én ezt honnan tudom?
Mert Isten, meg én?
(Isten meg én az egy nagyon kemény combo)
Gauntlet
Akkor ne vegzáljatok olyanokat mint Iványi Gábor! Százszor különb nálatok!
staro2
Azt hiszem, hogy az istenverte barom kifejezés egészen illő jellemzése semjénnek
RonaGyuri
Na ez az igazi matyaros pas de deux

miközben ma reggel – bőven 6H után – az MTI még nem lelt mai hírre,a derék magyar Hírlap nagyot alkotott a főoldalán


(static.magyarhirlap.hu/images/201911/th/04o-pt-05414-color-a.jpg)

és

(static.magyarhirlap.hu/images/201911/th/05o-hr-3929-2-color-a.jpg)

képpárral sokkalja a site-ra kattintókat. csak remélni szeretném, hogy mire a serdülő nemzedék képernyő elé kerül eltüntetik, mert garantált a fejlődésben való elmaradás.

S minő bölcsességekkel társulnak ezek az elrettentő, de élethű képek:
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, akivel a haderőfejlesztés aktualitásairól és a parlament előtt lévő törvénymódosításokról is szót ejtettünk elmondta: „Függetlenségünk érdekében újjáélesztjük a magyar védelmi ipart is. Kiskunfélegyházán már gyártjuk a cseh CZ (Česká Zbrojovka)-gyár licence alapján…” és „tulajdonrészt szerzünk az Airbusban,”! =))

Mindeközben Deutsch Tamás EP-képviselő szerint: „a leköszönő bizottság sokat ártott az uniónak” és „évtizedes diplomáciai sikere Magyarországnak, hogy” igaz némi, na jó sok hercehurca után betöltötte a neki jár ó helyet, s „ már a nyáron is támogattuk Von der Leyent” és most a megszavazása „Megelőlegezett bizalom a Fidesztől”! =))
cikicakk55
Az egyházaknak meg tiszteletben kellene tartaniuk a híveiket. Nem politizálni kellene a templomokban( főleg választások előtt). A Jó Isten és a Politika két különböző dolog. A papok maradjanak a mise bornál,a gyóntatásnál és a zsoltárok meg a bánatom tudja miknek az idézésénél,a politikát meg bízzák az olyan idiótákra,mint akik jelenleg már 9 éve kormányon vannak.Sajnos sokat köszönhetnek az egyházaknak,hogy még mindig ők rontják a levegőt és az életszínvonalat ebben az országban. Így is jóval több pénzt kapnak havonta mint az egészségügy. Miért nem inkább megdolgoznának érte és nem elvárnák. A hívek adományából bőségesen megélnének.
justhpeter
Nem tudom Isten mire akarta teremteni ezt a Semjént, de biztosan nagyot tévedett. Még igavonónak is haszontalan, emberből meg aztán semmit nem tettek bele. Valljuk be, egy hulladékkal több lett.
Cicamama55
Az egyház szabadsága viszont nem terjed ki arra, hogy csendestársként asszisztáljanak a hatalmon lévők bűneihez!
advocat
Egyetértek mindazokka, akik szerint az egyháznak meg a poéitikától kellene távol maradni, mert ez esetben elveszthetik híveik egy részét! Azért ezt még felfoghatnák.
advocat
Zsolti. Igen emelkedett szöveg. DE! Ezt Józsi néni Kiskúnrettentőn is érti? Vagy az nem fontos!
Aki Én
Ennek a beteg alaknak olyan kisgyerekkedvelő sunyi pofája van.
Nyírfa
Bort iszik, és vizet prédikál. Csak a fidesz stratégiai megfontolása ültethette őket a Parlament padsoraiba. Lesz ennek még böjtje Semjén Zsolt.
kereső
Egyezzünk meg, és akkor semjénnek is teljesülhet az álma: "világi állam" kell, amelynek irányitásában, a szervezet működésében nincs helye az egyháznak. Szekularizációt!
nevemnick
Kíváncsi lennék arra, hogy mennyi ideig tartott nála mire megtanulta helyesen kiejteni: ,,perszonalitás, szubszidiaritás".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.