Magyarországon egyre több nő működtet sikeres vállalkozást, a cégtulajdonosok körében arányuk 40 százalék – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek a Design Terminal rendezvényét követően.

Novák Katalin: Magyarországon egyre több nő nevel gyermeket, miközben a munkájában is sikeres
Fotó: MTI/Bíró István

Novák Katalin a Design Terminal Womentoring rendezvényen vett részt, ahol a női vállalkozói lét témájáról, a nők üzleti életben betöltött szerepéről beszélgettek az innovációs ügynökség programjában részt vevők.

Az államtitkár kiemelte, a számok alátámasztják, hogy nőként is lehet sikeresen vállalkozni, dolgozni.

Rámutatott: a kormány számos intézkedéssel segíti, hogy a nőknek családalapítást követően ne kelljen választaniuk a család, a munka, a karrier között, ezeket össze lehessen egyeztetni.

Példaként említette, hogy

a kormány bevezette a gyed-extrát a kisgyerek mellett munkát vállalóknak, az egyetemre járó vagy friss diplomás fiataloknak a diplomás gyeddel teremtettek lehetőséget.

Novák Katalin elmondta, az Országgyűlés előtt van az a törvénymódosító javaslat, amely lehetővé teszi a diplomás gyed igénybevételét akkor is, ha valaki az egyetem alatt, vagy közvetlenül az egyetemet követően gyermeket vállalt, nem ment vissza a munkaerőpiacra, és újabb gyermeke születik. Ezzel is segítik a tanulókat, a friss diplomásokat a családalapításban – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány

folyamatosan fejleszti a bölcsődei rendszert azzal, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, visszatérhetnek a családba, és segíteni tudnak az unokák körül.

Jövő év január elsején bevezetik a nagyszülői gyedet, amely lehetővé teszi, hogy a nagymamák és a nagypapák kivegyék részüket az unokájuk neveléséből, amikor a szülők dolgoznak – mondta Novák Katalin.

A számos kormányzati ösztönző és támogatás mellett még sok feladat van, hogy az ország eljusson odáig, hogy ne szenvedjen hátrányt egy nő, mert gyermeket vállal, és kiesik a munkaerőpiacról – mondta az államtitkár. Novák Katalin szerint jó, ha van olyan támogató környezet, ahol személyre szabottan kaphatnak tanácsot a továbblépéshez, és megismerkedhetnek olyan személyekkel, akik hasonló utat jártak be, ezt kínálja a Design Terminal programja is.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Kicsi tehénke !!! Meg volt a mai cumika ???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Kicsi tehénke !!! Meg volt a mai cumika ???
Eladott Ország
A GYED extra sem fogja szaporodásra bírni a népet. Ugyanis marhára nehéz munkahelyet találni momentán. Egy, több apró gyerekes anyukáért nem fognak két kézzel kapkodni a munkáltatók, ugyanis a kicsi gyerek megbetegszik, anyu máris nem tud menni dolgozni. Arról nem beszélve, hogy miután át tetszettek alakítani a Munka Törvénykönyvét, a munkáltatók simán többlet munkát követelnek úgy, hogy nemhogy túlórát nem fizetnek, hanem kirúgással fenyegetik azt, aki az alap fizetésért nem hajlandó kétszer annyit dolgozni. A természetes fogyás az idei első három negyedévben 31 279 fő volt, azaz 3,5 százalékkal, 1052 fővel nőtt 2018. január–szeptemberhez képest – közölte a KSH. És még az a kérdés is feszeget, hogy ebbe sikerült beleszámolni a külföldre szakadt kalandvágyóink külföldön született, de itthon is anyakönyveztetett gyermekeit is? Mert szerintem igen. És mint tudjuk, minden ötödik baba külföldön születik. Szintén a fidesz hatékony közreműködésének köszönhetően.
1magyar
Már 20 éve megkérdezték a jelentkezéskor, hogy van-e gyerekem.
Eladott Ország
Novák Katalin nem hajlandó tudomásul venni, de éppen azt magyarázza, hogy pár év múlva hogyan fog kinézni az orbáni holdudvar építőipari ambícióinak oltárán feláldozott ország. Ahol új építésű, félkész és/vagy rohadásnak indult lakásokban, házakban 3 gyerekes, eladósodott, röghöz kötött, éhező családok bizonyítják a magyar kormány nemzetközi összehasonlításban is páratlan sikerét. Hát igen, újra meg újra rá kell döbbennem, hogy az Orbán-féle kontraszelektált politikai disznóólba kicsit is komolyan vehető, vagy magát valamire tartó személy be sem teszi a lábát. Bár ez nem biztos, hogy nemfüggő. Mert nagy kérdés az is, hogy egyáltalán érdemes-e a Fidesz-KDNP környékén rátermett, hozzáértő nőket keresni a felelősségteljes pozíciók betöltésére, amikor elég nyilvánvaló, hogy rátermett férfiak sincsenek.
Eladott Ország
@Jozefina: ma, 09:52; Bevallom, nekem Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára az egyik kedvencem. Amióta Selmeczi Gabriella az SZTK alapon helyrehozott fogsorával együtt eltűnt a színről (sajnálatosan a nyugdíjvagyonunkkal egyetemben), azóta Novák képviseli a nőiséget a kormányban. Szakmaiságot ugye nem nagyon tud képviselni, az értelem lángját se igazán tudja körbe hordozni. De kedves a mosolya és biztosan jó édesanya. Az sem mellékes, hogy nincs az az eszement baromság, amivel ne lenne hajlandó kiállni a kamerák elé és a kétség legapróbb jele nélkül felmondja a leckét. Teljesen függetlenül attól, hogy a józan ésszel, a realitással, de még a statisztikai adatokkal is szembemegy olykor a mondandó, neki a szeme sem rebben.
solidedge
A nyilatkozat eredetileg így hangzott; "Magyarországon egynél több nő nevel gyermeket..."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.