1

Lesújtó eredményt közölt a Greenpeace.

Kiderült, mit vezethettek a patakokba a Mátrai Erőműnél
Fotó: MTI/Komka Péter

Közel tíz centiméter átmérőjű műanyag vezetéket helyezett ki valaki a Mátrai Erőműnél.  A cső szúrós szagú folyadékot szállít egy szőlőskert melleti kútba, ahonnan a víz egy Detk község felé csordogáló kis érbe ömlik.

A Greenpeace kielemezte a november 20-án vett vízmintákat – írja a Mérce. Az eredmény pedig:

az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz folyt: a vízminta szervesanyag-tartalma (KOI-ja) többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határértékeket és jelentősebb szulfát és molibdén koncentrációt is mutatott.

A Greenpeace mérései azt mutatják: a tározó leeresztésével a természetbe olyan anyagok kerültek, amelyek gyakorlatilag szennyvíz minőségűvé tették a vízfolyást. A környezetvédő szervezet szerint erősen aggályos továbbá a szennyezéstől való megszabadulás módja is. Bár a szennyezett víz természetes közegben való hígításával a határértékeknek meg lehet felelni, a szennyező anyagok mennyisége valójában nem csökken, csak a koncentrációjuk.

A szervezet felszólította a hatóságokat, hogy sürgősen vizsgálják ki az esetet, hozzák nyilvánosságra a szennyezés okát és a kezelésének módját. 

A katasztrófavédelem a Greenpeace adatigénylési kérelmére nem adtak választ, mellé azt állítják, a Mátrai Erőműben felszabadult erőteljes gázok nem veszélyesek a lakosságra.

A polgármestert különösebben nem izgatja az ügy

A helyszíni riportot készítő HVG még pénteken utolérte a legközelebbi település, Markaz polgármesterét, akivel a lap szerint az alábbi párbeszéd zajlott:

– Azt tudja, honnan ered a cső?

– Nem az erőműből.

– Akkor tehát a Viresoltól?

– Ezt nem kívánom megerősíteni.

– És nem kért tőlük tájékoztatást, hogy milyen folyadékról van szó?

– Ha ennyire érdekli, menjen oda és kérdezze meg

- zárt rövidre Holló László Markaz polgármestere.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A Polgármester hozzáállása megható, mennyire törődik a településen élőkkel! Ennyi "empátiával", és szervilizmussal magasabb pozíció járna neki a fideszben! A katasztrófa védelem majd megállapítja, hogy az nem káros szennyvíz, hanem egyenesen hatásos tyúkszemtől a hajhullásig minden problémára! Egyébként az emberek a hibásak! Miért ott laknak, és nem a Rózsadombon, vagy Felcsúton!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Horizont: Bizonyára ezért nyerte meg ezt is mészáros/ aki lassan pályázhat a "Magyarország mészárosa" cimre, ha a Viresol, a balatoni nádasok,és a többi környezetpusztitást nézzük.
Az Opus Global MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. ajánlata bizonyult a legjobb ár-érték arányúnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési eljáráson. A Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen a paksi atomerőmű kiégett kazetták átmeneti tárolója (KKÁT) III. ütemének 3. fázisát végzi majd el, melynek során az üzemelő nukleáris létesítményt egy új, moduláris rendszerű tárolóval bővítik.
Nessy
A Polgármester hozzáállása megható, mennyire törődik a településen élőkkel! Ennyi "empátiával", és szervilizmussal magasabb pozíció járna neki a fideszben! A katasztrófa védelem majd megállapítja, hogy az nem káros szennyvíz, hanem egyenesen hatásos tyúkszemtől a hajhullásig minden problémára! Egyébként az emberek a hibásak! Miért ott laknak, és nem a Rózsadombon, vagy Felcsúton!
Jozefina
A polgármestert messze nem érdekli, hogy a lakóssággal mi történik. Esze ágában sincs a fidesz maffia kezében levő erőműből eredő szennyeződés feltárására!!! De az illetékes hatóságok??? Szintén hallgatnak???
nezelodo
@Jozefina: Látod odaveszett az az alaposság a katasztrófavédelemnél, ami a a Bige műtrágyagyáránál még valahogy megvolt! Hogy hogyan vesztették el az érdeklődésüket, nem is értem, pedig ők tuti, hogy objektívek és a környezetvédelem felkent hívei!!
jancsipapa
@Jozefina: A nagyobb baj,hogy a hatóságok hallgatnak . Pedig semeddig nem tartana kideríteni a szennyezés forrását. De inkább megy a sejtetés,jó szokás szerint . Hozzáteszem: megvan a cső ,amiből folyik ,akár az "újságíró" is elballaghatna mellette és kideríthetné ( oknyomozás )honnan jön ...
Aki Én
Na, pont ennyire izgatja a magyar családok egészsége és biztonsága Mészárorbánt.
A helyi polgármestert dettó. Gondolom ott sertepertélne a fél hazai média, ha egy nem fideszes cégről lenne szó. Már a világbéke lenne veszélyben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.