Pikó András, az új polgármester nagyon nem ért egyet azzal, hogy elődje ki nem vett szabadnapjai miatt a kerületnek több millió forintot kellene fizetnie a fideszes volt kerületvezetőnek. 

Az ATV arról számolt be cikkében, hogy óriási vita után, de elnapolták végül a józsefvárosi közgyűlésben az előző polgármester, Sára Botond szabadnapjainak megváltásáról szóló előterjesztést. 

Hivatali vizsgálat indul Józsefvárosban a polgármesteri szabadságmegváltás miatt

Fotó: Facebook/Pikó András polgármester

Sára Botond ugyanis 83 szabadnapját nem vette ki polgármesteri ideje alatt, amiért nettó 2,53 millió forintot kellene fizetnie a kerületnek (ugyanis a polgármesterekre és alpolgármesterekre nem vonatkozik a szabadnapok kivételének általános szabálya, miszerint adott évben kell azokat kivenni). 

Az Index cikke szerint Sántha Péterné leköszönő alpolgármester 87 nap után nettó 2,39 milliót, Görhöny Ádám alpolgármester pedig 31 megmaradt szabadnap után nettó 873 ezret kapna amúgy.

A csütörtöki közgyűlésen óriási vita alakult ki a volt polgármester napirendjénél, Pikó András új polgármester azzal érvelt, hogy a munkavállalók esetében ilyen nincs megengedve, és azt sem tudni jelenleg, hogy szabályosan jártak-e el a korábbi vezetők. 

Nem vitatom, lehetséges, hogy a jog szerint ez jár. Egy valamit vitatok, hogy ez igazságtalan, és hogy nem a szabályok szerint intézték

- fogalmazott az új polgármester. 

Erőss Gábor (Párbeszéd) alpolgármester azt a javaslatot tette a vitában, hogy a szabadságmegváltásért felvenni kívánt pénzt az érintettek inkább fizessék be egy alapba, amelyből a józsefvárosi köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények év végi jutalmazását lehetne megoldani. 

Végül Pikó levetette a napirendi pontot azzal, hogy azt majd a decemberben esedékes következő közgyűlésen tárgyalják meg. Mindemellett hivatali vizsgálatot kért az előző évek szabadságmegváltási gyakorlatáról.

Az ATV cikke szerint a csütörtöki Kormányinfón is felmerült a szabadságmegváltások kérdése és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sem volt oda a dologért.

A kötelező szabadságot ki kell adni, ha valaki nem veszi ki a szabadságát, akkor az pedig elvész, és senkinek egyetlen fillért se lehet szabadságmegváltásért a központi kormányzati közigazgatási rendszerben fizetni

- mondta el az ATV kérdésére a miniszter.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ahogy en tudom a szabadnapok nem vihetok at a kovetkezo evre. Ha a munkavallalo nem veszi ki az adott evben, akkor az elveszett.
Kozos megegyezeses felmondas eseten, a targy evi ki nem vett szabadnapok idoaranyos resze levonhato a felmondasi idobol. Amennyiben nincs felmondasi ido, vagy az rovidebb mint a levonhato resz, akkor megvalthato penzben.
Ha ettol a szabalyozastol a fideSSesek eltertek a sajat erdekukben az egyeni tragedia. Pikonak abszolutr mertekben igaza van. Elegedjenek meg a bukott fideSSek a vegkielegitessel, ami szinten nem kispalyas penzosszeg.
Ja mellesleg emlekszem amikor a fideSS atvette a hatalmat 2010-ben akkor meg a vegkielegiteseket is elvettek az akkor bukott politikusoktol.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Az előző polgármester Sára Botondot költségvetési csalásért fel kell jelenteni, és meg kell bírságolni. Hadd szokja a rendet a fideszes geci! Ez vonatkozik a többi fideszes bűnöző és politikai prostituált szarházi trógerre is!
human
Tisztázni kellene ezt a témát. Van aki azt mondja, hogy ha egy polgármesternek este 8-kor is néha bent kell lennie a hivatalban, akkor mit izélnek a szabadnapokkal?
Ezzel nem értek egyet. Legyen egyértelmű, hogy aki polgármesternek megy annak nem csak a kritikákat kell jobban elviselnie, mint közszereplő, hanem azzal is jár, hogy a nap 24 órájában polgármester. Ezért vállalta, ezért kap akkora fizetést amekkorát. A szabadnapjait vegye ki és ne vihesse át újabb évbe.
Gajdoczky István
Na röhögnöm kéne, Mészáros jahtján tölt két hónapot "hivatalos kiküldetésbe" és utána kéri a pénzt! Ez az ember hány napot volt egyáltalán bent a hivatalában? Természetesen erről nincs irásos doksi, csak a közmunkások munkaidejéről!
Lepényleső
...ami majd a legfőbb ügyész kezeibe kerülve,ad acta - örökre?
relatív
A jelenleg regnáló párt hívei nem kerültek ismételten megválasztásra az önkormányzati szavazáskor. Most több esetben ' pofátlanul ' ( ez a fidesz korábbi kifejezése ! ) jelentkeznek elmaradt - igazolásra csak saját maguk hivatottak (!) - korábbi több éves szabadságuk idejére megváltására az új önkormányzat fel. ( ... ahol legtöbbször csak hiányt hagytak maguk után, ami legtöbbször a felvett hitelek törlesztését jelenti )

Ennek - jogosan - a pátcsaládot jelentő országos vezetés sem látja indokát. Országosan IS csak a közvetlen elmúlt év elmaradt szabadsága adható ki március végéig, azután elévül !
Jó lenne, ha ezt mindenki tudomásul venné !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.